Blog

KIPARSTVO NAMIJENJENO ZA PROSTORE U KOJIMA BORAVE DJECA

Neno Mikulić- Brko i ptica 

Prošli je tjedan u Galeriji Ulrich u Zagrebu otvorena je izložba kiparskih radova namijenjenih za oplemenjivanje prostora u kojima borave djeca.Tom osebujnom i originalnom izložbom Savez društva Naša djeca Hrvatske je svečano i u predblagdanskom raspoloženju završio niz ovogodišnjih aktivnosti koje su se organizirale povodom 60. obljetnice djelovanja Saveza.Inicijator i konceptualni urednik izložbe i cijelog projekta je likovni umjetnik Ivan Vitez, a projekt je ostvaren uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba i u suradnji sa Zadrugom likovnih umjetnika LIKUM – Galerijom Ulrich.

Ivan Vitez na samom otvorenju izložbe podsjetio je na početke ovakve vrste kiparstva koje oplemenjuje prostore i privlačno je djeci. Bili su to umanjeni prikazi ljudi, biljaka, životinja, obojeni ručno akrilnim bojama te su imali funkciju igračke ili dekorativnog predmeta.

slika0577

Na izložbi su zastupljeni radovi svih generacija kipara i kiparica, od doajena hrvatskog kiparstva do autora mlađe generacije: Ivana Antolčića, Antonije Balić Šimrak, Zvonimira Baloga, Zlatka Čulara, Vere Dajht Kralj, Petra Dolića, Ivana Kožarića, Tomislava Kožarića, Nene Mikulića, Tomislava Ostoje, Anite Parlov, Irene Podvorac, Josipa Poljana, Ranke Radović, Vjekoslava Voje Radoičića, Marije Ujević Galetović, Mire Vuco, Branka Vujanovića i Zlatka Zlatića. Kipare sjedinjuju različitosti autorskih misli i interpretacija volumena kao i inspirativnih motiva. Zajedničko im je veliko srce razigrano u odjeku materije.

 

antonija_balic_simrak_regoc2

 Antonija Balić- Šimrak- Regoč

Izložba predstavlja prijedloge kiparskog stvaralaštva dotičnih umjetnika, namijenjenih za postavljanje u prostore u kojima se kreću ili borave djeca (vrtići, škole, ustanove za djecu, igrališta, trgovi, parkovi). Oblikovani motivi korespondiraju te imaju dodirne točke s dječjom književnosti te realnim i nerealnim svijetom, poznatim i bliskim djetetu. Svojom materijalizacijom i ilustrativnošću izloženi primjerci postat će trajni, opipljiv te posebno umjetnički lijep dio hrvatskog kiparstva namijenjen mlađoj publici koji će oplemenjivati interijere i eksterijere ustanova u kojima borave djeca (vrtići, škole, domovi za djecu, bolnice).

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Branko Vujanović Majčinski zagrljaj

Uz izložbu Savez društava Naša djeca Hrvatske objavio je i katalog s reprodukcijama svih radova uvrštenih u prijedlog, a koji je namijenjen budućim konzumentima, likovnoj i stručnoj publici te nadležnim institucijama u Hrvatskoj koje financijski prate izvedbu kiparskih djela. Ovu razigranu izložbu i privlačnu kako djeci tako i odrasloj likovnoj publici, u ime organizatora je otvorila dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, gospođa Sonja Borovčak, zahvalivši prije svega svim umjetnicima koji sudjeluju na izložbi. Savez društava Naša djeca Hrvatske u svojim aktivnostima okuplja veliki broj umjetnika koji stvaraju za djecu, a ova izložba je primjer da se djeca i umjetnici obostrano vole i razumiju. Umjetnikovo nadahnuće i stvaranje blisko je djetetovoj slobodi, iskrenosti, znatiželji i začudnosti.

slika0596_1_ 

Izložba će biti otvorena do 7. siječnja 2011. godine, a možete je pogledati u

Galeriji Ulrich u Ilici 40/I

svakim radnim danom od 9.00-20.00 sati.