Blog

60 GODINA SAVEZA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

U nedjelju 5. prosinca 2010. godine Savez društava Naša djeca zajedno sa svojim članovima iz Društava Naša djeca, stručnim suradnicima, prijateljima i djecom obilježio je 60 godina kontinuiranog djelovanja.

U Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održana je svečana Skupština. U prigodnom izlaganju dr. sc. Emil Paravina, tajnik Saveza kroz riječi i dokumentarističke fotografije podsjetio na početke djelovanja ove društvene organizacije. Bilo je to 12. prosinca 1950. godine kada su započele prve akcije i aktivnosti za djecu, a nedugo poslije toga osnovano je i prvo Društvo Naša djeca u Hrvatskoj, u selu Zamršju kod Karlovca.

dsc_3175

S obzirom na ondašnje potrebe djece u poslijeratnim godinama, prve akcije su bile briga za prehranu, odjeću, smještaj te organiziranje prvih priredbi, sportskih natjecanja te odlazak na ljetovanje. Slijedile su i sve se šire provodile masovne akcije za djecu, poput Dječjeg tjedna, malih škola za predškolce, festivala i smotri dječjeg stvaralaštva.

dsc_3282

Osim aktivnosti s djecom u slobodno vrijeme, Savez je stalno stavljao naglasak na važnost stručnog odgojnog, obrazovanog i stvaralačkog rada s djecom te je u okviru Saveza do kraja 70-ih djelovalo dvadesetak programskih odbora-centara: za predškolski odgoj, rad s roditeljima, kvalitetnu dječju knjigu i igračku, zdravstvenu zaštitu, izvannastavne aktivnosti, dječja igrališta, organizirani odmor djece, kulturu za djecu, glazbeni i scenski odgoj u kojima je surađivalo više stotina ondašnjih istaknutih stručnjaka iz različitih područja skrbi za djecu.dsc00737

U prošlih dvadesetak godina do danas Savez je krovna organizacija Društava Naša djeca čiji je cilj ostvarivanje prava i potreba djece, jačanje dječje participacije, osnaživanje mreže DND (trenutno od 103 Društava Naša djeca), razvijanje međunarodne suradnje te realizacija programa i projekta Saveza iz Nacionalnog plana djelovanja za djecu.

Sjećanja na dane provedene u Savezu i Društvima Naša djeca, podijelilo je i nekoliko bivših predsjednika Saveza, nekadašnji i današnji stručni suradnici, članovi iz osnovnih DND te i sama djeca koja su odrastala uz aktivnosti Društva.

dsc_3370

Poslijepodne  je održana svečana priredba u  Hrvatskom narodnom kazalištu u kojemu je sudjelovalo 200-njak djece iz stvaralačkih skupina u Društvima Naša djeca. Na Svečanosti je bio nazočan predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, pokrovitelj 60. obljetnice Saveza.

dsc_3184

“Savez društava Naša djeca i ja smo skupa odrastali i cijeli me život pratio”, rekao je Josipović dodajući kako je u školskoj dobi i on sudjelovao u tom društvu. Želimo da djeca odrastaju u miru i sigurnosti, istaknuvši kako je tom cilju doprinio i rad Saveza.

U Savez je uključeno više od 10.000 djece i oko 4000 odraslih i volontera, kazala je u pozdravnom govoru prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza, zahvaljujući čijem entuzijazmu i ljubavi prema djeci ostvaruje se taj 60-godišnji rad s djecom koji je generacijama djece obogatio i danas obogaćuje njihovo djetinjstvo. 

dsc_3183

U razigranom dječjem programu i djeca i odrasli mogli su uživati u vrhunskim nastupima dječjeg stvaralaštva koje nastaje u kreativnim radionicama u DND. Tako su se s velikim ponosom i ushićenjem, na velikoj pozornici nacionalne kazališne kuće, predstavili dječji zborovi Zabočki mališani iz Zaboka i Mali slavuji iz Varaždina, mađioničar Leon Magic iz Slatine, plesne skupine iz DND Koprivnice, Pule i Varaždina, mali recitatori iz Pule i Bakra te scenska skupina iz Požege. Dramaturgiju je osmislio dramatičar Dubravko Mihanović, režiju je  potpisala Anja Maksić Japundžić, a za scenografiju je zaslužna Vlatka Vidiček-Dam, voditeljica likovne radionice u DND Kutina. Kroz program je vodio glumac Ozren Grabarić i djevojčica Neva Kosić.

dsc_3400

Pjevao je, pljeskao i smijao se naš dugovječni slavljenik – uvijek otvorena srca za djecu i s djecom!