Blog

AKTIVNOSTI DRUŠTVA NAŠA DJECA GRADA OGULINA U 2013. GODINI

Program rada DND Ogulin obuhvaća niz aktivnosti članova i djece, s ciljem organizacije slobodnog vremena djece i mladih. Ovdje ćemo izvjestiti samo o nekoliko najvažnijih aktivnosti u našem Društvu, koje zaslužuju, po svom karakteru, organizaciji, obimu i popularnosti, da ih se nabroji i upozna sa većim brojem članova.

VELJAČA

Veljača 2013.g. započela je našim popularnim dječjim maskenbalom za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Vedrinu i osmijeh na lice mališana i njihovih roditelja donijele su mnogobrojne princeze, vilenjaci, kauboji, klaunovi, lovci, zečići, stolari, maskota Picky-a, pa čak i neki likovi iz filmova i tv-sapunica. Maskiranju nisu odoljeli ni poneki roditelji, pa ni bake, pokazavši svu razigranu maštu i kreaciju zanimljivih likova.

U dvosatnom bogatom zabavnom programu učestvovali su članovi Puhačkog orkestra DVD Ogulin, članice Plesnog studia Tanje Metikoš te naše Ogulinske mažoretinje. Oduševljene male mačkare programom s mnogo plesa i igre, na odlasku je organizator ispratio slatkim krafnama, sokovima, slatkišima, balonima …, uz pozdrav – vidimo se dogodine na novom maskenbalu Društva Naša djeca.

OŽUJAK

U velikoj vijećnici Grada Ogulina održana je 6. ožujka 2013.godine konstituirajuća sjednica 2. saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina na kojoj su osim vijećnika i vijećnica nazočni bili Milan Sabljak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina, Karmela Matić, glasnogovornica Grada, Tihomir Tonković, predsjednik udruge Radost, članovi 1. saziva Dječjeg vijeća, predstavnici medija, roditelja, djeca novinari iz Prve osnovne škole i OŠ I.B. Mažuranić sa svojim voditeljicama Nadom Božičević i Natašom Možgon te djeca iz Dječjeg foruma Klek.

Na početku sjednice, a prije izbora i imenovanja vijećnika, svako dijete-vijećnik predstavilo se je nazočnima, jer DGV sačinjava ukupno 11 vijećnika i to: 4 vijećnika iz svake osnovne škole, 1 vijećnik iz udruge Radost i 2 vijećnika iz Dječjeg foruma Klek DND-a Ogulin. Vijećnici su nakon tajnog glasovanja za predsjednika Dječjeg gradskog vijeća Grada Ogulina u 2. sazivu izabrali Petra Angelova a za njegovu zamjenicu Elu Vukelja. U daljnjem radu sjednice usvojen je program aktivnosti i financijski plan za naredno razdoblje. Voditeljice Dječjeg gradskog vijeća grada Ogulina su Anđelka Salopek i Ljerka Salopek Bacanović.

U Zagrebu je 16. ožujka 2013. godine održano završno predstavljanje uspješnog međunarodnog projekta Djeca i mladi ne priznaju granice/Otroci in mladi ne priznaju meja, koji je započeo 1. travnja 2011. godine a završava 31. ožujka 2013. godine.

Teme protkane kroz aktivnosti ovog projekta kao uvažavanje različitosti, interkulturalnost i antidiskriminacija provodile su se cijelo vrijeme u aktivnosti „100 ljudi, 100 čudi“ koja je okupila više od 5000 djece i odraslih, a provodila se u 40-ak lokalnih sredina u Sloveniji i Hrvatskoj čiji su korisnici bili djeca i odrasli okupljeni u Društva Naša Djeca te Zveze/Društva prijateljev mladine. U tom dijelu projekta sudjelovali su učenici ogulinskih osnovnih i srednjih škola (oko 200 učenika), a završni kamp bio je u Poreču u listopadu 2012. na kojem su sudjelovale učenice Gimnazije Bernardina Frankopana Matea Sušanj i Iva Vuković sa sloganima: „Možda sam drugačiji, ali sam prijatelj svačiji“ te „Različitosti se privlače, stoga, privlačimo se“.

Dio projekta je i međunarodni kamp pod nazivom: „Različitost – povezanost i bogatstvo suživota uz granicu/Raznolikost – vezivo in bogastvo obmejnega sožitja“ održan u svibnju 2012. godine. Kamp je bio namijenjen djeci od 9 do 15 godina koji su u Sloveniji uključeni u Otroške parlamente, a u Hrvatskoj u Dječja gradska i općinska vijeća. I u tom su dijelu projekta sudjelovala djeca Dječjeg gradskog vijeća našeg grada.

Clipboard15

Ogulinske mažoretkinje Društva Naša djeca Ogulin vratile su se sa regionalnog prvenstva mažoretkinja zapadne i južne Hrvatske koje je održano u Puli 24. ožujka ove godine sa osvojenim drugim i trećim mjestom. Na prvenstvu je ove godine bio prijavljen 21 mažoret sastav iz 9 gradova zapadne i južne Hrvatske i to: Gospićke mažoretkinje, Mažoretkinje otoka Ugljana, Karlovačke mažoretkinje, Ogulinske mažoretkinje Društva Naša djeca Ogulin, Prve Riječke mažoretkinje, Umaške mažoretkinje, Mažoretkinje Halubajke Viškovo, Labinske mažoretkinje i domaćini Pulske mažoretkinje.

Ogulinske mažoretkinje natjecale su se u kategoriji kadeta, predvođene svojom trenericom Davorkom Tonković i pomoćnom trenericom Marijom Ceranić, kategoriji seniora sa trenericom Nives Francetić koja je ujedno i trenerica naše Lare Tonković koja je nastupila u seniorskom solu. U izuzetno teškoj konkurenciji svih dobnih razreda i do kraja neizvjesnoj bodovnoj listi sudaca prvenstva, Ogulinske mažoretkinje osvojile su 2. mjesto u kadetskom, 3. mjesto u seniorskom sastavu, te 3. mjesto u solu seniorke Lare Tonković.

TRAVANJ

Dana 20. travnja 2013. godine u Rovinju je održan 9. susret Dječjih vijeća Hrvatske. Grad Ogulin i Dječje gradsko vijeće Grada Ogulina predstavili su: Petar Angelov – predsjednik DGV Ogulina, Ela Vukelja – zamjenica predsjednika te Đurđica Vuković i Ljiljana Kaurić, ispred Društva Naša djeca Ogulin.

Na susretu su sudjelovali predstavnici gradova i općina iz  Čakovca, Koprivnice, Križa, Kutine, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Pule, Siska, Šibenika, Tuhelja, Varaždina, Velike Gorice, Zaboka i Rovinja. Cilj susreta je bio razmjena iskustava i dobre prakse u radu Dječjih vijeća te nove ideje za poticanje dječje participacije u aktivnostima Dječjih vijeća.

U prvom dijelu programu su predstavnici Dječjih vijeća predstavljali naj- projekte 2013.godine, ukupno njih 12,  kao i svoja izvješća o ostvarenim aktivnostima  u proteklom periodu. Prosudbena komisija susreta, u čijem je sastavu bio i naš Petar Angelov, proglasila je i dva naj-projekta 2013. godine.

 SVIBANJ

Karlovac je od 10.-12.svibnja bio domaćin 17. državnog prvenstva mažoretkinja Republike Hrvatske. Prvenstvo je okupilo mažoretinje iz 23 grada Hrvatske, sa ukupno 50 formacija i 31 neformacija i preko 1100 akreditiranih sudionika. U trodnevnom natjecanju Ogulinske mažoretkinje prijavile su natjecanja u kadetskoj i seniorskoj kategoriji formacija, te neformacija u solo nastupu.

Naše kadetkinje, predvođene svojom trenericom Davorkom Tonković te pomoćnom trenericom Marijom Ceranić, osvojile su odlično 6 mjesto, seniorke 12 mjesto, a Lara Tonković 9 mjesto u svom solo nastupu seniorki. Trenerica seniorskog tima je Nives Francetić.

U organizaciji Društva Naša djeca Ogulin i Gradskog koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine prijatelji djece, te uz pomoć mnogobrojnih udruga i tvrtki grada Ogulina, na prostoru jezera Sabljaci obilježen je Dan obitelji, po mnogima najuspješniji i najmasovniji do sada. Mi smo se uključili u tu akciju obilježavanjem Dana obitelji na izletištu Kneja, a zadnjih nekoliko godina koristimo prostor jezera Sabljaci. Moramo naglasiti da je Dan obitelji kod nas u DND-u a i šire, mislimo na lokalnu zajednicu postao još jedan tradicionalni program, a svake godine sve je više i drugih udruga i ustanova koje svojim programima obogaćuju taj dan, na radost i uz sve veće učešće brojnih udruga pa tako i obitelji. Ove godine našoj „velikoj obitelji“ priključilo se 9 novih udruga sa svojim članovima, volonterima.

Posebnost ovogodišnjeg obilježavanja Dana obitelji bio je humanitarni karakter manifestacije jer je prihod od 3.000,00 kuna, koji je prikupljen od kotizacije odbojke na pijesku, prodaje suvenira, cvijeća i ostalog, te prikupljenih novčanih sredstava udruga, bio namjenjen u humanitarne svrhe – pomoć za liječenje jednog dječaka iz OŠ-e Ivana Brlić Mažuranić Ogulin.

LIPANJ

Društvo Naša djeca Ogulin, podržalo je inicijativu svoje članice Željke Hasan, majke desetogodišnjih blizanki Eme i Ane, koja je pokrenula akciju na facebooku s prijateljicama koje također imaju blizance,  o okupljanju obitelji s blizancima na jezeru Sabljaci, jer ih u gradiću podno Kleka ne manjka, a vrhunac događaja bilo bi snimanje Milenijske fotografije Šime Strikomana.

Clipboard19

 U organizaciji uvelike su pomogli:  Hrvatska elektroprivreda, HE Gojak, Pogon Ogulin; Javna vatrogasna postrojba Ogulin; Policijska postaja Ogulin; Prva osnovna škola Ogulin, OŠ Ivana Brlić Mažuranić Ogulin, Hotel Frankopan Ogulin; Turistička agencija Regoč Ogulin; Plodine Ogulin; HOC Bjelolasica – Restoran Sabljaci Ogulin, mediji – Radio Ogulin , Narodni radio, Radio Antena, Radio Mrežnica, Radio Slavonski Brod, Tisak: 24 sata, OG list i gospodin Ive Salopek.

Clipboard22

Kazališna predstava Pepeljuga u izvođenju Kazališne grupe Jaglac Društva Naša djeca Ogulin, premijerno je prikazana u srijedu 12. lipnja ove godine u Maloj sali Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Generacija djece odrasla je uz ovu prekrasnu bajku i priču o djevojčici Pepeljugi, koja nakon smrti svoje majke trpi torturu zle maćehe i njezinih kćeri. Ali kao i svaka dobra priča i ova ima svoj sretan završetak, jer to je priča u kojoj dobrota, poniznost i skromnost naše Pepeljuge na kraju završava ljubavlju prema kraljeviću te njihovim odlaskom na vjenčanje u Las Vegas, a sve začinjeno u suvremenoj izvedbi naših glumaca, jer u predstavi se spominju i mobitel, internet, goole, a sve je protkano modernim plesom rocka, hip-hopa, brakedance.

Clipboard21

SRPANJ

U organizaciji Zvjezdarnice Zagreb, u periodu od 8. do 15. srpnja 2013. godine održana je 44. Astronomska ljetna škola, na kojoj su nazočili i naši mali članovi astronomije sa svojim voditeljem. Ukupno je sudjelovao 31 polaznik osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, među kojima je bila i ekipa od 5 polaznika koja se spremala za međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike koja se održavala to ljeto u  Grčkoj.  Teme koje su obrađivali na školi vezane su za astrognoziju, Sunce, nebesku mehaniku, evolociju zvijezda, planete oko drugih zvijezda, supernove, crne rupe i duboki svemir.

Za vrijeme Škole, 13. srpnja, u svečanoj sali  Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, u našoj organizaciji, održano je javno predavanje na temu Kometi – nebeski glasnici. Predavač je bio gospodin Marko Šimac, astronom amater, član AD Beskraj Zagreb i AU Danica Ogulin. Uz veći broj građana Ogulina, predavanju su prisustvovali i svi polaznici Astronomske ljetne škole. Svakako najinteresantnije je ipak bilo noću kada su djeca imala noćno motrenje neba, jer je cijeli tjedan bilo prekrasno vrijeme sa potpuno vedrim noćima, tako da su se u potpunosti uspjeli ispuniti planirani zadaci, te turistički razgled Ogulina kao i uspon na planinu Klek.

Sve ono što smo naučili i napravili kroz tjedan dana napornog rada, prezentirala je svaka Grupa na završnoj večeri, a nakon toga svi polaznici Škole dobili su prigodna priznanja.

RUJAN

Clipboard26

U petak, 13. rujna 2013. godine u Opatiji je održan 7. Susret gradova i općina – prijatelja djece u zajedničkoj organizaciji Koordinacijskog odbora Akcije Grada Opatije, Grada Opatije i Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Tema ovogodišnjeg skupa bila je dječja participacija. Djeca su prepoznata kao zalog sretne budućnosti svojih lokalnih sredina.

Clipboard25

I naš grad imao je svoje predstavnike na Susretu: članove Društva Naša djeca Ogulin iz Dječjeg foruma Klek i Dječjeg gradskog vijeća: Petra Angelova, Elu Vukelja, Lovru Domitrovića, Elu Ćićak i Danijela Ceranića sa voditeljicama Ljiljanom Kaurić i Ljerkom Salopek Bacanović.

Clipboard27

Osmu godinu za redom Ogulinske mažoretkinje Društva „Naša djeca“ organiziraju humanitarni koncert pod nazivom „Večer mažoret plesa“ u spomen njihovog osnivača Stanka Mazora. Ove godine, proslavile su i svoj 20. rođendan. Na samom početku službenog programa sve je srdačno pozdravila predsjednica Društva “Naša djeca” Ogulin Ljiljana Kaurić, posebno gradonačelnika gospodina Juru Turkovića i predsjednicu HMS Elizabetu Mikelj.

Clipboard28

Ogulinske mažoretkinje predstavile su se sa svim timovima: dječji sastav, mala škola, kadeti B, kadeti A, seniorski tim, solo nastup Lare Tonković te gosti po dvije točke. Na kraju programa Ogulinske mažoretkinje su zatvorile večer plesom u mraku sa svjetlećim štapovima i tortom kao iznenađenjem.

Clipboard29

I ove godine manifestacija je bila humanitarnog karaktera, te je pomoć upućena dječaku koji zbog svoje bolesti nastavlja školu u Zagrebu.

Clipboard30

Hvala svim sponzorima: gradu Ogulinu, Sportskoj zajednici grada Ogulina, Prvoj osnovnoj školi, HGSS stanici Ogulin, Rukometnom klubu Oguilin, Puškom otvorenom učilištu, OG grafici, Plodinama, Mivit pekari, Jamnici, cvijećarni Orhideji, noćnom baru Roko, restoranu Gradina, Marinu Gračaninu, Foto In- u, Liliput balonima, Radio Ogulinu, članovima DND-a te mnogobrojnim roditeljima i volonterima koji su pomagali pri organizaciji, a posebno veliko hvala mažoretkinjama koje su nam omogućile dvosatni program uživanja u sklopu Dana grada.

Clipboard31

U Ogulinu se ove godine po treći put organizacijom brojnih aktivnosti obilježila se manifestacija Europski tjedan kretanja u vremenskom periodu od 16. do 22. rujna. Ovogodišnji slogan Europskog tjedna kretanja „Za čisti zrak – na tebi je red!“ (‘Clean air – it’s your move!’) odabran je sa ciljem podsjećanja građana kako pravilnim odabirom načina kretanja mogu značajno utjecati na kvalitetu zraka. Europski tjedan kretanja 2013. započeo je podizanjem zastave Europskog tjedna kretanja. Zatim je na konferenciji za tisak, koja je održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin s početkom u 9.00 sati, gradonačelnik, Jure Turković, potpisao povelju Europskog tjedna kretanja. Nakon konferencije održana je sjednica Dječjeg Gradskog vijeća (DND) na kojoj je dat osvrt na prošlogodišnji ETK, pogledan edukativni film na temu ozonskog omotača sa smjernicama i pravilima ponašanja za održivi razvoj, te su odigrane igre asocijacija. Potom svi sudionici su u Izviđačkom parku posjetili prošlogodišnje drvo i zasadili novo u suradnji s djelatnicima Hrvatskih šuma.

Clipboard0111

LISTOPAD

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna gradonačelnik Jure Turković primio je  djecu grada Ogulina. Na prijemu su bila nazočna djeca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola i Društva Naša djeca sa svojim nastavnicima i voditeljima. U razgovoru s gradonačelnikom djeca su slobodno iznosila svoje ideje i prijedloge kako unaprijediti život i odrastanje djece  u gradu Ogulinu. Tako se moglo čuti da djeci s teškoćama u razvoju trebaju asistenti  u nastavi  i terapijsko jahanje kojeg nema u Ogulinu, da mnogima nedostaje  kino, klizalište i kupalište , a da športska igrališta  budu bolje održavana zbog sigurnosti djece.

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća je izrazio želju sudjelovanja na sjednicama Gradskog  vijeća Grada Ogulina kako bi odraslima mogao prenijeti svoje mišljenje i potrebe djece. A srednjoškolci su se osvrnuli na temu zapošljavanja nakon završene srednje škole i mogućnostima daljnjeg školovanja i boljeg života u gradu Ogulinu.

1111clipboard

Posjeta Odjelu pedijatrije Opće bolnice Ogulin uvijek je poseban doživljaj ispunjen radošću i ponosom, kako nas volontera tako i malih pacijenata i osoblja odjela, jer od samog početka provodi se hvalevrijedna i samozatajna akcija „Za osmijeh djeteta u bolnici“. I ovom prilikom uručili smo  odjelu donaciju u odjeći, posteljini, igračkama te školskom priboru. U rodilištu bolnice srdačno smo primljeni od ravnatelja bolnice, dr Krune Cindrića, i osoblja, gdje smo u razgovoru upoznati sa trenutnom situacijom same bolnice kao i samog rodilišta. Susreli smo se sa nekoliko budućih majki u iščekivanju sretnog dogođaja, a susret je završen fotografiranjem sa tek rođenom bebom i  sretnom majkom.

Održavanjem 3. sjednice II. saziva  DGV Grada Ogulina sa izvješćima sa 7. Susret djece gradova i općina prijatelja djece iz Opatije i sa Europskog tjedna kretanja, kao i dogovorom oko daljnje realizacije plana i programa, završio je ovogodišnji Dječji tjedan.

Zahvaljujući našem gradonačelniku, koji nam je podmirio trošak putovanja, ove godine za 18. Smotru dječjeg stvaralaštva u Slatini prijavili smo: scensku igru „Školska priča“ voditeljice Anđelke Salopek, nastup mažoret plesa juniorskog tima mažoretinja sa trenericom Davorkom Tonković,  radio emisiju Malih novinara „Ispod grada grad“ sa voditeljicom Nadom Božičević, izložbu – plakat o radu Dječjeg foruma Klek, te plakat Malih astronoma o provedenoj Ljetnoj školi. Ukupno je Smotri nazočilo 50 djece sa voditeljima i kojima je, iako na samo jedna dan, ovaj izlet bio nagrada za uspješan rad i trud u svojim programskim aktivnostima.

PROSINAC

Početkom prosinca u sklopu manifestacije ADVENT u Ogulinu, održali smo kazališnu predstavu povodom dolaska Sv. Nikole, za djecu vrtića i učenike nižih razreda osnovnih škola. Predstavu „Na satu lektire“ izvela su djeca mlađe kazališne grupe Jaglac DND, sa voditlejicom Martinom Zorić. Riječ je o veseloj predstavi koja se odvija u učinici, na satu lektire, gdje učenici razgovaraju o bajci Cvilidreti. Nakon što učiteljica  kratko napusti razred, učenike će iznenaditi dolazak Cvilidrete i mlinarice. Održane su tri predstave, a glumci su nakon izvedbi posjetili i bolesnu djecu na odjelu pedijatrije ogulinske bolnice i razveselila ih svojim likovima i glumom. Ista predstava izvedena je i za učenike naših susjednih škola u PŠ Tounj i OŠ Josipdol iz Josipdola.

Ljiljana Kaurić