Blog

U OPATIJI ODRŽANA ZAVRŠNA PRIREDBA “BUDI NEOVISAN” I MARATON POVODOM SVJETSKOG DANA NEPUŠENJA

U subotu, 31. svibnja, na Svjetski dan nepušenja preko dvjesto sudionika otrčalo je simbolični “Maraton za zdraviji život“ od Voloskog do Lipovice promovirajući zdrav način života. “Maraton za zdraviji život“ organiziran je u okviru projekta “Kreativnošću do zdravlja“ koji provodi Društvo “Naša djeca“ Opatija, uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske. Svi sudionici su bili nagrađeni zlatnim medaljama.

Poslije se manifestacija preselila na trg ispred sportske dovrane “Marino Cvetković” gdje je maratnoce dočekla okrijepa, ali i brojni štandovi na kojima su svoj rad promovirali, pored DND-a Opatija još i Žmergo, Park prirode Učka, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Opatija, dječji vrtić Opatija, OŠ Rikarda Katalinića Jeretova i Učenički dom Lovran.

Druženje je nastavljeno uz završnu  priredbu programa “Budi NEovisan” – projekta prevencije ovisnosti koji provodi Savez društava “Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Društvima Naša djeca  uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih. Ovom priredbom su predstavljene sve aktivnosti provođene u okviru projekta “Budi Neovisan” .

Program je otvorio zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin, a sve prisutne je pozdravila i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

–  Izuzetno me veseli što se današnjoj manifestaciji odazvalo toliko djece. Podržavam sve manifestacije koje kažu DA zdravom životu i zdravim navikama. Pozvala bih predstavnike lokalnih zajednica da tijekom ljeta organiziraju za djecu razne korisne aktivnosti, a za one iz unutrašnjosti odlazak mališana na more te omoguće svoj djeci da aktivno provedu ljetne praznike, kazala je dječja pravobraniteljice te pohvalila ljetne aktivnosti koje se provode u DND-u Opatija.

Zabavni program uz glazbu, ples i razne igre vodili su Mario Lipovšek Battifiaca, Antonia Škorić i Ivan Tancabel, glavni simbol događanja bila je jabuka kao simbol zdravlja te su sve igre bile vezane uz jabuke, a posjetiteljima su se dijelile jabuke sa zdravim porukama.

Proglašeni su i pobjednici kreativnog natječaja “Budi Neovisan” u konkurenciji 500 poruka, crteža , fotografija, stripova, slogana i internet priča: Marija Gebert iz Zaboka, Klara Vukovac iz Vukovara, David Antočić i Krsto Pavlić iz Varaždina, Likovna radionica “Soba za 5“ DND-a Opatija, Lorena Makar iz Slatine, Elena Manojlović iz Ogulina, OŠ i DND Petrinja, Valentina Stanić iz Vukovara te Nika Ređić iz Siska.

Na kraju manifestacije održani su “juice parlaonica” na temu “Može li se zabaviti bez alkohola?” i Forum kazalište o ovisnostima.

U sklopu projekta “Budi NEovisan” izrađen je plakat autorice Ivane Guljašević te snimljen motivacijski spot “Tvoje oči otkrivaju sve, reci drogi ne!” koji se može pogledati na web i Facebook stranicama Saveza DND-a, a koji poručuju djeci i mladima da je bolji izbor biti poseban i neovisan te živjeti svoj san.

U našoj galeriji fotografija možete pogledati kako nam je bilo i osjetiti djelić atmosfere!