Blog

BUDI NEOVISAN –PREVENCIJA OVISNOSTI KOD DJECE U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA

U Nacionalnoj strategiji suzbijanja zlouporabe opojnih droga za 2006.-2012. u Republici Hrvatskoj navodi se kako je neosporno da slobodno vrijeme i njegovi preventivni sadržaji za zdrav psihološki, emotivni i fizički razvoj pojedinca predstavljaju važan čimbenik u prevenciji ovisnosti kod djece i mladih.

Savez društava Naša djeca Hrvatske i Društva Naša djeca rade na prevenciji ovisnosti kod djece organizirajući kreativno i kvalitetno slobodno vrijeme djece.

Potrebno je podići razinu svijesti djeci i mladima o štetnosti droga, alkohola, cigareta, ali i svega ostalog što štetno utječe na zdravlje, kao što je naprimjer prekomjerno provođenje vremena u igranju računalnih igara, u kockanju i sličnom. Djeca i mladi su posebno ranjiva skupina jer su nedovoljno upućeni u rizike koje smatraju bezazlenim.

Ove se je godine u aktivnosti borbe protiv svih vrsta ovisnosti kod djece uključio Savez društava Naša djeca Hrvatske zajedno s Društvima Naša djeca u gradovima i općinama, u okviru projekta “Budi neovisan – prevencija ovisnosti kod djece u Društvima Naša djeca”. Projekt je sufinanciran iz sredstava Ministarstva socijalne politike i mladih u kategoriji “Kreativko”-projekti usmjereni promicanju zdravih stilova života, kreativnim aktivnostima i aktivnostima organiziranog provođenja slobodnog vremena djece.

Ovim aktivnostima podizat ćemo javnu svijest o važnosti prevencije ovisnosti kod djece putem radionica forum-kazališta, „jucie“ događanjima te obilježavanjem međunarodnih datuma borbe protiv droga, alkohola, pušenja. Osim Društava Naša djeca, u našim akcijama će sudjelovati odgojno-obrazovne ustavnove, udruge, odgajatelji, nastavnici, roditelji te sama djeca.

Letak projekta “Budi neovisan” možete preuzeti ovdje.