Blog

ODRŽANA ČETVRTA RADIONICA KUHANJA ZA DJECU U ZABOKU

Društvo Naša djeca Zabok u okviru projekta „Zdravo i fino“ Dječjeg gradskog vijeća u subotu 1.12. održalo je četvrtu radionicu kuhanja za djecu u Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, ovaj put u posebnoj atmosferi predblagdanskog raspoloženja za ovo doba godine i mirisnih jela. Već uhodana i iskusna ekipa volontera/ki DND-a i profesora/ica SŠ Zabok na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes uživali su zajedno s djecom u pripremi zdravih i cjelovitih obroka.

Društvo Naša djeca Zabok u okviru projekta „Zdravo i fino“ Dječjeg gradskog vijeća u subotu, 1.12. 2012., održalo je četvrtu radionicu kuhanja za djecu u Ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok, ovaj put u posebnoj atmosferi predblagdanskog raspoloženja za ovo doba godine i mirisnih jela. Već uhodana i iskusna ekipa volontera/ki DND-a i profesora/ica SŠ Zabok na čelu s voditeljicom kuhanja Snježanom Krpes uživali su zajedno s djecom u pripremi zdravih i cjelovitih obroka. Kao i uvijek bilo je užurbano i veselo, a djeca su uživala u sjeckanju, miješanju, pirjanju, pečenju, ribanju te naravno kušanju jela koja su pripremali.

Za doručak su poslužene dvije vrste muffina sa suhim voćem i bademima te kakaom, uz čaj i vrući napitak od đumbira i limuna, posebno ljekovit za zimske dane. Prije kuhanja, održano je predavanje „Utjecaj prehrane na pretilost i prekomjernu težinu kod djece“ kako bi se djeci osvijestilo da zdravim stilom života i zdravim načinom ishrane mogu utjecati na svoju težinu i prevenciju pretilosti. Osim toga, zdrava prehrana utječe i na bolje ocjene, povećanu pozornost, rjeđe posjete liječniku i poboljšano ponašanje. Također, istraživanja pokazuju da djeca, koja zdravo jedu, imaju veću razinu inteligencije od djece koja jedu hranu bogatu šećerima i masnoćama ili „junk food“.

zif1

Najzanimljiviji dio radionice je samo kuhanje. Ovaj put pripremljen je gulaš sa seitanom i rezancima, tradicionalna sarma i žuti pire od leće, zapečena bundeva i batat te nezaobilazni desert od knedli s jabukama, i ono što djeca jako vole, a to su palačinke s nadjevom od domaćeg pekmeza i carobelle-namaza od rogača.

zif2

Radionici su se priključili i novi članovi Dječjeg gradskog vijeća koji su iskazali zadovoljstvo i oduševljenje radionicom, jer dosad nisu sudjelovali na nečem sličnom. To potvrđuje da je pogođena ideja i cilj ovog projekta kojim djeca iskustveno uče pripremati zdrave namirnice, sudjeluju u procesu kuhanja te stvaraju svoj osobni doživljaj s hranom.

zif3

Projekt „Zdravo i fino“ nastavlja se i sljedeće godine s još jednom radionicom kuhanja za djecu na kojoj će se djeci pridružiti i roditelji, a planiraju se i edukativni posjeti Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u KZŽ, koji se bave ekološkom proizvodnjom te posjet recikliranom imanju u selo Vukomerić. Izdat će se stručan letak za promociju zdrave prehrane i zdravog načina života te mini-kuharica s receptima koje su djeca pripremala na radionicama kuhanja namijenjena roditeljima i djeci, Osnovnim školama, Dječjim te zainteresiranima koji žele promijeniti svoje prehrambene navike. Sve ove aktivnosti bit će realizirane zahvaljujući financijskoj podršci Krapinsko-zagorske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta – rekla je voditeljica projekta, tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Recept:

MUFFINI SA SUHIM VOĆEM I BADEMIMA I KAKAOM

Suhi sastojci:

1 šalica integralnog brašna

2 šalice brašna 850

½ žličice soli

2 žlice praška za pecivo

1 žličica cimeta

1 šalica oraha

1 šalica suhog voća

Tekući sastojci:

½ šalice suncokretovog hladno prešanog ulja

½ šalice ječmenog slada/javorovog/agavinog sirupa

½ šalice zobenog mlijeka

1 šalica jabučnog soka

1 šalica naribane ili jabuke narezane na kockice

1 žlica vanilin praha

korica i sok ½ limuna (korica ako je neprskana)

2 žlice organskog kakaa (za tamnu varijantu)

U dvije posude posebno pomiješati suhe, a zasebno tekuće sastojke. U suhe postepeno dolijevati tekuće sastojke. Sve lagano pomiješati, ali ne dugo da muffini ne budu žilavi. Nauljiti kalup za muffine i staviti papirnate košarice. Napuniti kalupe do vrha. Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Prilikom pečenja ne otvarati pećnicu prvih 20 minuta.

Muffini iznenađenja: možete kalupe puniti do pola, pa u sredinu smjese dodati žlicu pekmeza, džema, kockice čokolade, namaza od rogača, lješnjaka i sl. i preliti smjesom do vrha kalupa.