Blog

DESETI I NAJMODERNIJI NEXTBIKE SUSTAV JAVNIH BICIKALA U HRVATSKOJ STANUJE U BRINJU!

Brinjani i Brinjke ponosni su na svoj nikad pokoreni kraj, a Općina Brinje i Turistička zajednica uveli su deseti nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj kao znak da se radi na revitalizaciji života u mjestu koje je prije rata brojalo desetak puta više stanovnika. Pritom je 80% subvencije dao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji time dokazuje svoj dugoročan fokus i vrlo konkretnu podršku projektima održive mobilnosti. Brinje se time pridružilo brzorastućoj mreži više od 100 nextbike destinacija u svijetu koje svojim stanovnicima i turistima nude cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza.

Brinje, 05.07.2016 – Općina Brinje prošli je vikend pokrenula prvi mješoviti nextbike sustav javnih bicikala u svijetu! To znači da je istovremeno moguće unajmiti klasične bicikle s 3 brzine, ali i električne bicikle najnovije generacije koji se pune u stalcima za parkiranje i imaju impresivnu autonomiju baterije koja s jednim punjenjem može prijeći udaljenosti veće od 100 kilometara! Brinje Bike, kako je sustav nazvan, dio je šire strategije Općine Brinje i Turističke zajednice u sklopu koje se rade biciklističke staze, sustav javnih bicikala, a organizirana je i prigodna biciklijada i koncert ličkih rock legendi koji je ove subote okupio ne samo stanovnike Brinja i okolice, nego i iz drugih krajeva cijele Ličko-senjske županije, Zagreba i ponekog stranog turista.

Registrirajte se u Brinju i koristite nextbike bicikle u cijelom svijetu!

Svi korisnici koji se registriraju u Brinju, za samo 79 kuna godišnje članarine sustave javnih bicikala mogu koristiti u 9 gradova i općina u Hrvatskoj i više od 100 gradova u svijetu! Osim Lastova, Zadra, Šibenika i Makarske u Dalmaciji, sustav već uspješno funkcionira u Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu i Zagrebu kao i Sarajevu

Lokacije stanica s javnim biciklima i planovi integriranog prijevoza

Nextbike bicikli u Brinju dostupni su na dvije lokacije: u samom centru u podnožju Starog grada Sokolca i pored hotela Lika na odmorištu autoceste A1. Stanice su u potpunosti samoodržive, napajaju se putem solarnih panela, a njihovo postavljanje je brzo i jednostavno. Sustav javnih bicikala u Brinju će svoj pravi smisao dobiti povezivanjem turista i izletnika koji staju na odmorištu uz autocestu željni odlaska u prirodu i razgledavanja Starog grada Sokolca jer nije sve u brzoj hrani i kavi na benzinskim crpkama, svi smo već pomalo nostalgični za vremenima kad smo putovali starom cestom prema moru i guštali u ličkoj janjetini i drugim specijalitetima ličkog kraja i predivnoj prirodi. Uz ovakve i slične projekte, Brinje i druga mjesta u Lici imaju dobre šanse revitalizirati svoj kraj i privući sve više cikloturista, ali i drugih izletnika i putnika namjernika.

Što su to javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom prijevozu, rješavanju problema parkiranja u špici sezone, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju svaku mjesto kao poželjnu cikloturističku destinaciju i utječu na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Bicikli su opremljeni tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom i drugim elementima sigurnosti na cesti. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, bit će potrebno obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice www.nextbike.hr, ekrana osjetljivog na dodir na stanici s biciklima ili putem mobilne aplikacije „nextbike“. Za sva pitanja na raspolaganju je pozivni centar 01 777 6534 svaki radni dan od 06:00 do 22:00 sata te vikendom i blagdanom od 08:00 do 20:00 sati. Plaćanje je moguće putem kreditne kartice, Visa Electron debitne kartice, internet bankarstva ili sms-om. Uplatom aktivirate svoj nextbike korisnički račun što će vas stajati svega 79 kuna! Taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan, a ukoliko dnevno prelazite tih 30 minuta, svaki sljedeći sat račun se umanjuje za 8 kuna po satu. U svim gradovima u Hrvatskoj i svijetu već se u praksi pokazalo kako takvi i slični tarifni modeli osiguravaju cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza. U slučaju kvara osigurana je i lokalna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na obje stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje.

Sustav javnih bicikala d.o.o.

Do kraja ljeta ove godine, Nextbike sustav javnih bicikala bit će prisutan u čak 12 gradova u Hrvatskoj. Prvi iskorak u regiju dogodio se 1. lipnja s dugoočekivanim sustavom javnih bicikala u Sarajevu! Ova mikro startup tvrtka niže priznanja za svoj rad. Studenti tri godine zaredom Sustav javnih bicikala smatraju najboljom malom tvrtkom po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startupom zelenog gospodarstva 2014. godine i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Dvostruki su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Za 2014. i 2016. godinu osvojili su i nagradu Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koju su primili zajedno s Ericsson Nikola Teslom i Biovegom. U 2015. godini dobili su priznanje za najbolju marketinšku kampanju hrvatskog zelenog gospodarstva. Uz postojeća četiri djelatnika i desetke vanjskih suradnika, tvrtka planira zapošljavati nove kvalitetne ljude u svim gradovima i općinama u kojima će se pokrenuti ovakvi projekti.