Blog

DJECA IZ DRUŠTVA „NAŠA DJECA“ KUTINA NA SUSRETU S GRADONAČELNIKOM

Na tradicionalnom susretu djece s gradonačelnikom u Dječjem tjednu aktivno su sudjelovali predstavnici djece iz Društva „Naša djeca“ Kutina u pratnji predsjednice Društva Vlatke Vidiček Dam. Klara, Leona i Lana predstavile su gradonačelniku aktivnosti Dramske skupine DND, koja djeluje već pune dvadeset i dvije godine, a spomenule su i novije programe „Bajkaonice“ – pripovijedanje priča i bajki kojeg DND provodi od prošle godine i nastavlja s njim i ove godine, kao i radionice prevencije vršnjačkog nasilja pod nazivom „100 ljudi, 100 ćudi“.

Predstavljajući aktivnosti Društva“ Naša djeca“ Kutina djeca su istaknula kako kutinsko DND ove godine obilježava 63 godine kontinuiranog djelovanja u Kutini, a prvi i najstariji kutinski Dječji forum punih 20 godina rada. Osim pri DND-u, aktivni su Dječji forumi u osnovnim školama Banova Jaruga, Stjepana Kefelje i Vladimira Vidrića. Kutinski Dječji forumi redovno sudjeluju na Susretima Dječjih foruma Hrvatske, tako i ove godine u Poreču, kao i na tematskim sjednicama sa saborskim zastupnicima u Hrvatskom saboru. Zahvaljujući Dječjim forumima dosad veliki broj djece već generacijama  upoznaje se s dječjim pravima i obvezama iz Konvencije UN-a o pravima djeteta te se educira za mir, nenasilje i toleranciju i različite teme kao što su zdravlje i zdrave zajednice, prevencija vršnjačkog nasilja, nenasilno rješavanje sukoba, razbijanje predrasuda, mir i tolerancija, suzbijanje socijalne isključenosti i siromaštva djece, sigurnost djece na internetu.

Na kraju su mlade forumašice poručile gradonačelniku i odraslima da podržavaju i potiču djecu u njihovim aktivnostima, da im osiguraju kvalitetno obrazovanje i sadržaje u slobodno vrijeme te da mudro, pravedno i efikasno ulažu u djecu, jer ulaganje u djecu se višestruko vraća svakoj zajednici.  Pitale su gradonačelnika kakav treba biti grad-prijatelj djece, što odrasli mogu naučiti od djece te koja mu je bila najdraža igra i priča u djetinjstvu, te ga pozvale da se ovog petka u Dječjem tjednu, 5.10. pridruži Društvu Naša djeca i djeci na tradicionalnoj „Biciklijadi i rolijadi“.