Blog

“Djeca OKO nas” u Međimurju, kroz objektiv Saše Pjanića!

Savez društava „Naša djeca” Hrvatske u suradnji sa svojom bogatom mrežom Društava „Naša djeca” provodi brojne projekte, jedan od najnovijih koji će obuhvatiti sve dijelove Lijepe Naše je projekt „Djeca OKO nas”. Prva postaja ovog projekta koji se bavi odgojem za obrazovanje o dječjim pravima, identitetom nacionalnih manjina i multikulturalizmom, bilo je Međimurje.

Putopisac i fotograf Saša Pjanić je uz vodstvo i koordinaciju gđe. Gordane Šoltić Siladi, predsjednice Društva „Naša djeca” Čakovec, posjetio 3 lokacije u Međimurskoj županiji i simbolično „probio led” fotografiranjem djece u Kuršancu, Šandorovcu i Čakovcu. Uz malene pripadnike romske nacionalne manjine koji su polaznici DV Pirgo, DV Zvjezdice i DV Cipelica, fotografirao je i najmlađe članove Udruge ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka”.

Kroz ljepotu fotografije, cilj projekta „Djeca OKO nas” je prikazati ljepotu i bogatstvo raznolikosti kojom smo okruženi.

Tijekom projektaDjeca OKO nas” planira se povećati informiranost, podići razina znanja i svijesti osnovnoškolaca o dječjim pravima, identitetu nacionalnih i manjinskih skupina koje žive u različitim hrvatskim regijama.

Inovativnost ovog projekta je upravo u novom načinu učenja o dječjim pravima, nacionalnom i kulturnom identitetu etničkih i vjerskih manjina koje žive u Hrvatskoj te upoznavanje vršnjaka s njihovim životom, sve to će se prikazati kroz umjetničku i dokumentarističku fotografiju. Za ovu aktivnost nema boljeg izbora od Saše Pjanića, čija djela, odnosno fotografije, govore same za sebe.

Saša Pjanić se bavi putopisnom i dokumentarističkom fotografijom i portretima, fotografirao je po cijelom svijetu, a u ovom projektu snima umjetničke fotografije djece na terenu, kao rezultat svojeg istraživačkog rada i putovanja regijama Hrvatske snima portrete djece ili prizore u njihovim autentičnim sredinama. Kroz sugestivne fotografije portreta i dječje svakodnevice bit će prikazana različitost dječjeg života i položaj djeteta unutar obitelji, njihove nacionalne i kulturološke zajednice, u odgojno-obrazovnom sustavu, u ustanovama alternativne skrbi, u školi, u igri, u slobodnom vremenu, hobijima, ali će se i prikazati različitosti života djece od urbanih i ruralnih dijelova, u romskom naselju, vjerskoj zajednici i onoj nacionalnoj.

Odabrat će se 20-ak najoriginalnijih fotografija za izložbu “Djeca OKO nas” koja će, osim umjetničkog karaktera, biti i edukativna za promociju dječjih prava, nacionalnog i lokalnog identiteta manjina i multikulturalnosti. Svečano otvorenje ove izložbe bit će u lipnju u Opatiji za vrijeme susreta Dječjih foruma i NEF mreže Hrvatske, a nakon toga, izložba će putovati po svim gradovima i općinama Lijepe Naše te će biti izložena i u Zagrebu. Fotografija je zanimljiv i privlačan mediji široj publici djece i odraslih za upoznavanje različitosti, kulturnog identiteta, običaja te ima veliku vidljivost teme dječjih prava nacionalnih i ostalih manjina u RH, a time i položaja djeteta u društvu.

Cilj izložbe nam je informirati i predstaviti kroz umjetničko i sugestivno iskustvo fotografije sliku o tome kako žive djeca u Hrvatskoj kroz raznolikost njihove svakodnevice, načina života, podneblja u kojemu žive, zajednica u kojima žive, kao i cilj da što više djece i odraslih diljem Hrvatske se upozna s ovom izložbom i sazna o različitosti života djece oko nas.

Projekt provodimo u partnerstvu s Društvom “Naša djeca” Opatija, a projekt financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. 

Posjetite izložbu u vašem gradu i lokalnoj sredini te upoznajte „Djecu OKO nas”.