Blog

DJEČJI FORUM DND-a OZALJ-PRIČA FORUM KAZALIŠTA “ALI, TO JE BILA SAMO ŠALA”

U listopadu 2014. godine sa radom je započeo prvi Dječji forum DND Ozalj koji trenutno broji osam članova: pet djevojčica i tri dječaka, učenike 5.-ih, 6.-ih i 7.-ih razreda.

Već na prvom susretu, nakon što je voditeljica Sandra Turkanović upoznala članove što će sve raditi kroz Dječji forum, izjasnili su se da najprije žele raditi priču forum kazališta. Pa smo tako zajednički odlučili obilježiti nadolazeći Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad i među djecom (19.11.) i Međunarodni dan prava djeteta (20.11.) kroz forum priču na temu međuvršnjačkog nasilja.

Kroz mjesec dana, vrijedno su radili, često ostajući i duže od predviđenih sat vremena, koliko traje jedan susret, a u nekoliko navrata nalazili su se i dva puta tjedno (umjesto predviđenog jednog puta). Rezultati nisu izostali jer nakon prvotno dogovorenog jednog gostovanja u OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj, uslijedila su još dva poziva pa su tako nastupili sa svojom forum pričom pred 6., 7. i 8. razredima.

Ono što je vrlo bitno je da se su se učenici – „publika“ na svakoj od izvedbi aktivno uključili kroz svoje prijedloge kako riješiti problem međuvršnjačkog nasilja, a neki su čak i sami odglumili svoje prijedloge. Zajednički zaključak svih sudionika bio je da je forum kazalište korisno i zanimljivo, a baš zahvaljujući njemu nakon jedne od izvedbi, radu Dječjeg foruma priključio se još jedan član. Sve to samo im je dodatni poticaj za rad na novoj forum priči.

Zahvalili su se Savezu društava Naša djeca Hrvatske i voditeljici radionice Kseniji Rožman na organiziranoj radionici Forum kazališta u ožujku ove godine gdje je voditeljica Dječjeg foruma DND Ozalj imala prilike upoznati se sa ovom iznimno korisnom i zanimljivom metodom.

Također, zahvalili su se ravnateljici OŠ „Slava Raškaj“ Ozalj, Gordani Basar na pruženoj prilici da po prvi put u Ozlju predstave forum kazalište te malim vrijednim članicama Dječjeg foruma koje su priču izvele, a to su: Petra Krnjaić, Gabrijela Župčić, Antea Šoštarić, Sara Krčelj i Maja Vuljanić.