Blog

DJEČJI TJEDAN U GRADU DUBROVNIKU

Pod motom „Ljubav djeci prije svega!“ a s ciljem usmjeravanja pozornosti šire javnosti prema ostvarivanju prava i potreba djece Društvo Naša djeca Dubrovnik organiziralo je brojne aktivnosti kojima se obilježio Dječji tjedan 2017.

Performans  „Dječji cvijet za bolji svijet“

Točno u podne, 2. listopada, Društvo Naša djeca Dubrovnik u suradnji sa učenicima i učiteljicama OŠ Marina Getaldića – Centar performansom oko Orlandovog stupa pod nazivom „Dječji cvijet za bolji svijet“ označilo je početak Dječjeg tjedna.

Predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma na prijemu kod gradonačelnika 2.10.2017.

Već tradicionalno na sam Međunarodni dan djeteta predstavnici Društva Naša djeca Dubrovnik posjećuju predstavnike Gradske vlasti. Ove godine gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić primili su u Maloj vijećnici Grada Dubrovnika predstavnike Dječjeg gradskog vijeća, Dječjeg foruma i predstavnike Društva Naša djeca Dubrovnik.

Na održanom prijemu predstavnici Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma upoznali su gradonačelnika i njegovu zamjenicu s njihovim radom i aktivnostima koje provode. Iznijeli su neke od problema s kojima se susreću u svakodnevnom životu i ponudili rješenja  kako poboljšati život djece i mladih u Gradu.

Gradonačelnik Franković zahvalio se mladim predstavnicima na njihovim prijedlozima pohvalivši  njihova zapažanja i način na koji pristupaju svome Gradu i životu u njemu istaknuvši kako će Grad Dubrovnik nastaviti raditi na poboljšanju svakodnevne kvalitete života i aktivnosti djece i mladih, a što mu je i obveza kao Gradu prijatelju djece.
Predstavnici  Društva Naša djeca Dubrovnik zahvalili su se Gradu Dubrovniku na dugogodišnjoj pomoći i podršci u realizaciji brojnih projekata te su iskazali želju za proširivanjem suradnje.

POSJET PORODILJSKOM I DJEČJEM ODJELU OPĆE BOLNICE DUBROVNIK
Kao i svake godine drugi dan Dječjeg tjedna, predstavnici Društva Naša djeca Dubrovnik, posjetili su porodiljski i dječji odjel Opće bolnice Dubrovnik. Pripremili su veselo druženje oko stola za djecu na dječjem odjelu, a majke na porodiljskom odjelu uveselili prigodnim darom knjigom “Bebina knjiga uspomena”.

POTRAGA ZA SKRIVENIM BLAGOM
U 2017. godini, nizom raznovrsnih programa obilježava se 450. godina smrti našeg najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića (1567.- 2017.).
U srijedu 4. listopada od 16 do 18 sati Društvo Naša djeca Dubrovnik u sklopu Dječjeg tjedna organiziralo je igru potraga za skrivenim blagom pod nazivom „Mi smo mali Držići –Vidra“ i na taj način uključilo se u obilježavanje obljetnice. Kroz igru djeca su prema pisanim uputama trebala pronaći mjesta unutar povijesne jezgre Grada koja su na neki način vezani uz život i djelo našega Marina.
Igra je protekla u natjecateljskom duhu uz puno smijeha i doskočica. U igri su sudjelovali članovi DGV-a, DF i njihovi prijatelji sve ukupno njih 16 podijeljenih u tri grupe.
Članovi ekipe koja je prva stigla do cilja i pronašla skriveno blago – djeci uvijek drage slatkiše imali su i sve točne odgovore na pitanja koja su bila postavljena u svakoj pisanoj uputi. Pobjednička ekipa počastila je slatkišima sve sudionike igre a da sve prođe uredu pobrinuli su se volonteri Društva Naša djeca Dubrovnik.

KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIK

U novo otvorenom Centru za mlade grada Dubrovnika 5.10.2017. u organizaciji Društva Naša djeca Dubrovnik održana je Konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća. Sjednici su prisustvovali dosadašnji i budući članovi DGV-a, njihova mentorica i volonteri Društva Naša djeca Dubrovnik. Skupštinu je otvorio i pozdravio sve nazočne dosadašnji dječji gradonačelnik Karlo Kalafatović. Nakon usvajanja dnevnog reda Ana Kovačić budućim dječjim vijećnicima objasnila je kroz ppt prezentaciju što je to Dječje gradsko vijeće i koji su njegovi zadatci i ciljevi. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu i donesen Programa rada Dječjeg gradskog vijeća za 2017./2018.godinu. Mentorica DGV-a prisutne je upoznala sa projektima i aktivnostima provedenim u proteklom mandatu. Nakon razrješenja djela članova DGV-a koji su krenuli u srednje škole održana je radionica pod nazivom “Prava prema Konvenciji,  Razlozi – Očekivanja – Sudjelovanje”. Tijekom radionice novi članovi su imali priliku međusobno se bolje upoznati što im je olakšalo izbor novog rukovodstva DGV-a. Članovi verifikacijske komisije, Nikolina Žitko, Marta Vugdelija i Matea Bogdanović izvijestili su da je demokratskim, tajnim glasanjem s većinom glasova  izabrana nova dječja gradonačelnica Ana Kovačić učenica 8. razreda OŠ Marina Držića, a Fran Kužnin učenik 8. razreda OŠ Marina Getaldića i Filip Bašica učenik 8. razreda OŠ Marina Držića za njene zamjenike.

ZABAVNO JUTRO U OSNOVNOJ ŠKOLI “ŽUPA DUBROVAČKA”

U petak, 6. listopada Društvo Naša djeca Dubrovnik svojim dolaskom razveselilo je 150 učenika prvih i drugih razreda osnovne škole “Župa dubrovačka”. Od 9:00 do 11: 00 sati odigrane su četiri igre. Sportskom dvoranom širila se pozitivna energija i prijateljstvo. Nije nedostajalo ni natjecateljskog duha a učenici su bodrili i navijali za svoje razrede da osvoje što više bodova u igrama pikadu, namatanju konopa, pronaći što više kuglica u roku od 2 minute i uhvatiti “leteće” obruče. Najuspješniji razredi dobili su diplomu s kojom će ukrasiti svoju učionicu. Zadovoljstvo nisu krile ni učiteljice koje su nam pomagale u igrama. Učenici koji su ostali bez diploma nisu bili tužni jer su se lijepo družili i zabavili.

“ČITAJ MI “

U prostoru Centra za mlade dana 6. listopada od 16:15 do 17:15. održali smo radionicu “ČITAJ MI” u kojoj su u pratnji njihove učiteljice sudjelovala 23 učenika 3.A razreda PŠ Montovjerna. Volonterka Društva Naša djeca Dubrovnik pročitala im je bajku Dječak u zvjezdanim čizmama. Učenici su pažljivo slušali te su nakon pročitane bajke i razgovora o dojmovima, nacrtali dio iz bajke koji im se najviše svidio. Crteže su zalijepili na balone koje su ponijeli sa sobom svojim kućama.
U znak zahvale na ugodno provedenom druženju na kraju su svi zapjevali.

PARTY ZA PRVAŠE

Društvo Naša djeca Dubrovnik u suradnji s Grupacijom Van Gogh d.o.o. i Plesnim studijom Lazareti u Hotelu Rixos-Libertas u subotu 7. listopada od 18:00 do 19:30 održalo je prigodni program “Party za prvaše”. Prvaši, njihovi roditelji, braća i sestre proveli su ugodno vrijeme u igri i druženju. Na početku programa nastupile su male i malo veće plesačice Plesnog studija Lazareti. Program je nastavljen plesom učenika i igrom. Druženje sa prvašima uljepšali su volonteri Društva Naša djeca i nastavnica i koreografkinja Plesnog studija Lazareti koja je pomagala voditi program i igre te bodrila natjecatelje da ostvare što bolje rezultate. Najuspješnije u plesu oko stolica i parove u plesu s balonima DND je nagradio slatkim paketićima.
Poklon vrećicom i ove godine sa školskim priborom i slatkišima uručila im je predstavnica našeg dugogodišnjeg suradnika Grupacije Van Gogh d.o.o.

MEĐUNARODNI DAN DJEVOJČICA

Društvo Naša djeca Dubrovnik u nedjelju, 8. listopada u prostoru kinopoduzeća „Kinematografi Dubrovnik“ od 15: 00 do 17:00 obilježilo je Međunarodni Dan djevojčica.

Najveće veselje vladalo je u „ salonu za uljepšavanja“ gdje su djevojčicama volonterke i mame uređivale nove frizure i maštovito oslikavale lica. Nakon nastupa Župskih mažoretki djevojčice su se mogle okušati u umijeću plesa s mažoretskom palicom. Istovremeno djevojčice su u likovnoj radionici po osobnom izboru flomasterima stvarale slike od kojih će se napraviti slikovnica.
Tijekom druženja pisale su se i poruke odraslima a na samom kraju programa kako bismo dobili povratnu informaciju o kvaliteti programa popunjeni su i evaluacijski listići.

FILMSKO POPODNE U KINU „SLOBODA“
Društvo Naša djeca Dubrovnik i „Kinematografi Dubrovnik“ i ove godine nastavili su suradnju u Dječjem tjednu te su 8. listopada po završetku programa osmišljenog za  obilježavanje  Međunarodnog Dana djevojčica djeci Grada prikazali crtani film Neparožderi.

Više o aktivnostima Društva Naša djeca Dubrovnik kroz Dječji tjedan može se vidjeti na facebook stranici  Dnd Dubrovnik facebook