Blog

DJEČJI TJEDAN U PLETERNICI 2016.

I ove godine, Grad Pleternica, Društvo naša djeca Pleternica i Turistička zajednica Grada Pleternice osmislili su bogat program za najmlađe stanovnike. Isto tako, učitelji i odgajatelji koji rade s djecom u osnovnoj školi i vrtiću, tjedan prije proveli su sa svojim učenicima likovne radionice te izrađivali transparente koji pozivaju na igru, na druženje i na ostvarivanje dječjeg prava na igru i slobodno vrijeme.

Veselje Dječjeg tjedna krenulo je u ponedjeljak, u 10 sati ispred Osnovne škole fra Kaje Adžića Pleternica gdje su se okupili polaznici Dječjeg vrtića Tratinčica, učenici nižih razreda osnovne škole, mažoretkinje Grada Pleternice, plesačice Plesne sekcije „Cvjetići glazbe“ i Dječje gradsko vijeće. Vesela povorka krenula je prema Gradskoj kući, noseći svoje šarene i poučne radove, gdje su ih dočekala peciva i topli čaj. Ispred gradske kuće djeca su različitim nastupima pokazala svoje talente, a nakon programa dječja gradonačelnica Marija Mrvelj i zamjenik gradonačelnice Grada Pleternice, g. Domagoj Katić, otvorili su zajedno Dječji tjedan. Nakon otvorenja, uz ples i pjesmu glavna ulica postala je poligon za igru i oslikavanje kredom.

U utorak i četvrtak, u Hrvatskoj knjižnici i čitaonici Pleternica, održale su se aktivnosti iz projekta „Rastimo i učimo zajedno“ koji provodi Društvo naša djeca Pleternica, a financijski podržava Požeško-slavonska županija. U utorak za predškolsku dob održana je pričaonica i radionica „Čitaj mi!“, na kojoj su sudjelovala djeca od 3 do 6 godina, pozorno slušajući priču Pauk Praško, nakon koje su svoje doživljaje prenijeli bojama na papir. Za roditelje organizirano je predavanje pod nazivom „Mama, tata, meni je dosadno!“, te su roditelji putem edukacije dobili nova saznanja o igri, načinima na koji se igrati s djecom te su se upoznali s nekim novim igrama koje mogu primijeniti u svojim domovima. U četvrtak je organizirana radionica – igraonica „Otkrivam svijet“ za djecu od rođenja do 3 godine koja su se u igraonici knjižnice imala mogućnost družiti i igrati s nekim novim igračkama i naravno, prijateljima.

Srijeda je bila rezervirana za tradicionalno druženje gradonačelnice s djecom, a ove godine odlučila je s njima se zaigrati. Tako su u DV „Tratinčica“ organizirane igre i prelazak poligona, a gradonačelnica, gđa. Antonija Jozić, učila je, zajedno s ravnateljicom vrtića i odgajateljicama te djecom, voziti romobil prema pravilima pod budnim okom prometnih policajaca Policijske postaje Pleternica. U Osnovnoj školi fra Kaje Adžića dočekali su je učenici nižih razreda spremni za graničar te su gradonačelnica i ravnatelj odigrali napeti meč između ekipe dječaka i djevojčica. Susrete djece s gradonačelnicom pratili su i članovi Dječjeg gradskog vijeća te su snimili i jedan prigodan intervju.

U petak su polaznici programa predškole DV Tratinčica posjetili Dnevni boravak za starije. Međugeneracijsko druženje proteklo je uz igru, vježbu, druženje te, naravno, okrjepu. Djeca i korisnici Dnevnog boravka za starije razmijenili su svoja znanja te veselo proveli prijepodne, zajedno se družeći.

U subotu je organiziran Dječji sajam na kojem su svoj rad predstavile Učenička zadruga Neven OŠ fra Kaje Adžića i DV Tratinčica, a Udruge „Osmjeh“, „Radost“  i Društvo naša djeca Pleternica predstavile su se sa svojim projektima i radu s djecom. Organizirano je i dječje dvorište u koje su se igrale razne igre, a djevojčice su tog dana mogle uživati u frizurama koje su im marljivo pravile zaposlenice frizerskog salona Ivanka. Nakon sajma, u školskoj dvorani, u organizaciji OŠ fra Kaje Adžiča odrasli i djeca mogli su igrati badminton, stolni tenis i ostale igre.

U nedjelju je održana i dječja Sveta Misa, a u popodnevnim satima priređeno je završno veselje – dječji party, s glazbom, grickalicama i sokom. Uz pjesmu i ples veselo smo zatvorili i ovogodišnji Dječji tjedan.

Hvala svima koji su na bilo koji način i ove godine pomogli da djeci njihov tjedan učinimo što radosnijim!

Renata Matičević

Društvo naša djeca Pleternica