Blog

OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA U UMAGU

Dječji tjedan je uspješno obilježen i ove godine, od 3. do 9. listopada. Više od trideset godina prvi puni tjedan u listopadu slavi se kao Dječji tjedan, a Društvo „Naša djeca“ Umag sudjeluje u njegovom obilježavanju od 2000. godine. Bogat i šarolik program nemoguće bi bilo ostvariti bez potpore Grada Umaga, ali i gradskih institucija: Muzeja grada Umaga, POU-a „Ante Babić“ i Gradske knjižnice. Ove godine se moramo zahavliti i firmi Futura d.o.o. bez čije donacije bi bilo nemoguće prikazati animirani film za djecu.

Svaki dan su bile organizirane razne aktivnosti među kojima su djeca svih dobnih skupina mogla pronaći ponešto zanimljivo. Aktivnosti smo započeli već u subotu, 1. listopada, kada smo u sklopu programa Istria Granfondo organizirali dječju biciklijadu i zabavne igre s biciklom u Stella Marisu.

Prvi dan tog tjedna tradicionalno se slavi kao Međunarodni dan djeteta pa smo odlučili djecu našega grada staviti u središte pozornosti i pokazati koje su njihove slobodne aktivnosti. Tako su se predstavile umaške mažoretkinje, folklorna sekcija, Glazbeni odjel Osnovne škole Marije i Line i breakdanceri iz skupine „Breaking limits“. Šarenim balonima i pravima djeteta ukrasili smo stablo u centru grada kako bi se naši sugrađani svakodnevno mogu podsjetiti koja su dječja prava.

Zanimljive izume i zvukove pokazala nam je predstava „Sound kitchen“ nakon koje je slijedila radionica izrade instrumenta „žabica“. U kreativnim radionicama izrađivale su se igračke od recikliranog materijala, zabavljalo se sa šarenom soli i izrađivala su se umjetnička djela od zgužvanog papira. Djeci je predstavljena i zanimljiva aktivnost vrćenja hula hoopa pa su se veliki i mali mogli okušati u ovoj vještini i naučiti poneki trik od učitelja Marka Kalca. „Laboratorij zabave“ je doveo u Umag zabavan način pričanja priča, popularno nazvan storytelling, a djeca su mogla poslušati i pogledati priče „Tri vučića i velika zla svinja“ i „Zviždostrašni div“. Mađioničar Stefano je zabavljao djecu u subotu sa svojim čarolijama nestajanja, rezanja, skrivanja, umnožavanja i letenja. Pošto djeca Umaga nemaju prilike ići u kino, u nedjelju je organizirana i kino matineju kada smo prikazali dugometražni animirani film „Kuća veliko mađioničara“. Kako je ovogodišnji moto Dječjeg tjedna bio: Neka odrastanje bude dječja igra!, nadamo se da smo djeci pokazali neke igračke i igre, ali i nove zanimljive aktivnosti koje će obogatiti njihovo djetinjstvo i razvedriti svakodnevnicu.