DJEČJI TJEDAN U SLATINI

Slikanje na asfaltu

Dječji tjedan u Slatini otvorili su mališani Dječjeg vrtića Suncokret sa svojim tetama, Snježanom i Kristinom, slikanjem kredama u gradskom parku, 2. listopada 2017. godine. Njima se pridružila predsjednica DND-a Slatina, Snježana Pačarić.  Zajedno su posjetili jednu od lokacija obojenih u okviru projekta Obojimo grad financiranog od strane Zaklade za razvoj lokalne zajednice Slagalica iz Osijeka.

Posjet Dječjih foruma gradonačelniku

Dana 3. listopada predstavnici Dječjeg foruma Mladost s ravnateljicom OŠ Eugena Kumičića, Božicom Majhen te predstavnici Dječjeg foruma Osmijeh s voditeljicom Bankicom Safin i ravnateljicom OŠ Josipa Kozarca, Ksenijom Vujanović Juras, posjetili su gradonačelnika Denisa Ostrošića u vijećnici Gradske uprave grada Slatine.

Dječji forum Osmijeh je prethodno, prije sastanka s gradonačelnikom, odlučio osluhnuti što sugrađani misle o sadašnjim uvjetima života djece u našem gradu. Anketiranjem su upitali  roditelje učenika OŠ Josipa Kozarca koliko su zadovoljni sadržajima trenutno raspoloživim  djeci u Slatini i koje bi sadržaje u gradu voljeli vidjeti u skoroj budućnosti jer ih smatraju važnim za poboljšanje kvalitete života svoje djece. Rezultate su objedinili, statistički obradili i u pisanom obliku predali gradonačelniku Denisu Ostrošiću koji je analizirao istraživački rad. Forumaši su izrazili nadu da će stavove, mišljenja i želje roditelja pažljivo proučiti, donijeti zaključke i nešto poduzeti u svezi istog.

Forumaši DF-a Mladost i Osmijeh upoznali su gradonačelnika s aktivnostima koje provode, kao i s inicijativama koje planiraju realizirati u novoj školskoj godini. Savjetovali su gradonačelniku izgradnju gradskog bazena, uređenje jezera Javorice kao kupališta, biciklističkih staza i dodatnih sportskih sadržaja koji bi poboljšali kvalitetu života u gradu. Gradonačelnik je rekao kako će Grad Slatina osluškivati potrebe mladih te ih ostvarivati u okviru financijskih mogućnosti Grada.

Druženje Dječjih foruma s predstavnicima Županije

U Hrvatskom domu 4. listopada održano je druženje zamjenika župana Marija Klementa i pročelnice Ureda župana Virovitičko-podravske županije Jasne Abramović s predstavnicima DF Osmijeh i voditeljicom Brankicom Safin te predstavnicima DF Mladost i voditeljicom Elvirom Vujčić. Susretu su nazočile ravnateljice osnovnih škola. Zamjenik župana upoznat je s aktivnostima koje djeca provode u Dječjim forumima. Forumaši su otkrili svoje probleme i želje vezane uz životu u gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji.

Likovna radionica „Prava djeteta – slikom na sliku“

Da bi ponovili gradivo i na najpristupačniji način govorili o dječjim pravima, Dječji forum Osmijeh u suradnji s učiteljicom Likovne kulture Tatjanom Lulić-Prpić, realizirao je likovnu radionicu: „Prava djeteta – slikom na sliku“. Učenici su svako dječje pravo izrazili u obliku crteža pomno promišljajući njegov sadržaj.

Dječji kutak „Veseli sat“ Slatina

Zanimljivo i poučno bilo je 5. listopada na Veselom satu u Slatini. Prava pećnica posjetila je dječji kutak. Teta Marinela odlučila je obradovati mališane izradom ukrasa od tijesta (čaša soli, dvije brašna, vode prema potrebi). Djeca su valjcima valjala tijesto i otisnula svoj dlan. Tete i mame pomogle su djeci izrezati otisnuti dlan koji smo stavili peći sat vremena. Od ostataka tijesta djeca su oblikovala jesenske plodove. Čekajući da se ispeku ukrasi, prionuli su pokusima. Glavni rekvizit bili su baloni. Trljanjem mamine kose napuhanim balonom stvorio se elektricitet, a potom su i papirnate žabice skakale. No, to nije sve. Stavite kovanicu u ispuhani balon i napušite. Što brže kružno tresite balon s obje ruke i zastanite. Kovanica će zaplesati u balonu.:) Osim rada, bilo je i igranja staro-novih igara. Nakon završetka kutka, čekajući da se ukrasi ispeku, mališani su se igrali u kući bajki.

Predavanje „Najveći izazovi djetinjstva 21. stoljeća“

Na inicijativu Dječjeg foruma Osmijeh zanimljivo predavanje je učenicima predmetne nastave OŠ Josipa Kozarca održala psihologinja Agata Bočkai, a nosilo je naslov: „Najveći izazovi djetinjstva 21. stoljeća“. Zahvaljujući njemu, učenici su se suočili s prošlošću u kojoj su živjeli prabake i pradjedovi te bake i djedovi i usporedili to vrijeme s vremenom u kojem živimo danas uočivši da smo, najveći dijelom, nevjerojatni sretnici.

Tribina “Treba li nam uopće Međunarodni dan djevojčica?”

U organizaciji Dječjeg foruma Mladost održana je tribina koja se bavila pitanjem “Treba li nam uopće Međunarodni dan djevojčica?” Na tiribini su sudjelovali učenici od 5. do 7. razreda tako da su svaki razredni odjel predstavljala po dva dječaka i dvije djevojčice. Tribinu je vodila učiteljica Marijana Toplak. Ukupno je sudjelovalo 36 djece; 18 djevojčica i 18 dječaka. Na samom početku treba li su odgovoriti na pitanje je li uopće potreban poseban dan djevojčica. Na tribini je bio predstavljen pregled životnih uvjeta djevojčica u svijetu, a zatim je stavljen naglasak na dječja prava. U konstruktivnoj su raspravi učenici sami došli do zaključka koja se to dječja prava češće ne priznaju djevojčicama na svjetskoj razini (pravo na život, pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na život s roditeljima, a o pravu na slobodu izražavanja, pravu na igru i naročito o pravu na obrazovanje da i ne govorimo).

Svjetski dan zaštite životinja

Budući da se tijekom Dječjeg tjedna obilježava Svjetski dan zaštite životinja (4. 10.), Dječji forum Osmijeh odlučio je da jedan od važnih događanja u tjednu bude i skretanje pozornosti na ugrožavanje divljih životinja i nebrigu o kućnim ljubimcima koja je, na žalost, sve češća. Stoga je u OŠ Josipa Kozarca, uz angažman učiteljica Tatjane Lulić-Prpić i Martine Bukvić, došlo do suradnje između škole i Parka prirode „Papuk“ te veterinarske službe. U školskoj knjižnici čuvar u Parku prirode „Papuk“, Danijel Majstorović upoznao je učenike s prirodnim ljepotama i bogatstvom životinjskog svijeta zaštićenog područja u našem kraju. Gospodin Predrag Vakanjac, dr. veterine, podsjetio je na važnost odgovornosti koju bi trebali imati prije nego što čovjek odluči imati kućnog ljubimca. Koliko su oni važni, pokazali su učenici ispisujući najljepše rečenice o svojim ljubimcima u obliku literarnih radova pod naslovom: „Kako su životinje mome djetinjstvu dale smisao“. Radove su sakupili učitelji Hrvatskog jezika.

Dječji kutak „Veseli sat“ ogranak Novi Senkovac

Šareno, zanimljivo, puno boja, veselo i poučno bilo je 7. listopada u Dječjem kutku u Novom Senkovcu. Mališani su učili o domaćim životinjama, razgovarali o njima te izrađivali šarene purice. Boje, igra i veselje obilježili su Veseli sat.

Zagorske jeseni

Dana 8. listopada pjevne Zagorske jeseni u organizaciji Udruge žena iz Josipova uljepšala su dječica Dječjeg kutka „Veseli sat“ ogranak Josipovo svojim krasnim stasom☺, još ljepšim glasom i dvjema veselim koreografijama, pod vodstvom teta Gabrijele Bakete i Melite Čmarec.