Blog

DVA FRTALJA RAZGOVORA

U aktualnom talk showu „Dva frtalja“ Nezavisne televizije (NeT) gostovale su Renata Fridrich, predsjednica Društva Naša djeca Sisak, dječja vijećnica Morena Matanović iz Dječjeg vijeća Čazma i Snježana Krpes, savjetnica u Savezu DND.

Emisija je bila posvećen udrugama koje rade s djecom te programima kojima se potiče ostvarivanje dječjih prava. Na početku razgovora predstavljeni su ciljevi i djelatnosti Saveza DND Hrvatske, posebice oni programi Saveza i partnerskih organizacija koji su uvršteni u Nacionalni plan aktivnosti djelovanja za djecu. Ujedno je istaknuto da je u Savez DND kao krovnu udrugu udruženo 105 Društva te da se godišnje u zajedničkim aktivnostima okuplja preko 10 000 djece i 6 000 volontera. U Europskoj godini volontiranja mnoga Društva Naša djeca su potaknula niz aktivnosti putem kojih su uključivali djecu u volonterske akcije ili u edukaciju za volonterski odgoj djece koji je potreban razvijati kod djece od najranije dobi kako bi spoznavala društvenu vrijednost dragovoljnog rada.

dsc_0416

Razgovor je nastavljen o akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koja ima za cilj potaknuti lokalne zajednice da pokreću i provode aktivnosti i projekte kojima će se podizati kvaliteta života djece i stvarati prijateljsko okružje. U Akciji je trenutno uključeno 88 gradova i općina, od kojih 34 nosi prestižan naziv grad/općina – prijatelj djece. Mnogi gradovi i općine prepoznaju ovaj program i nastoje od stvarati sliku zajednica koje brinu o djeci.   

Budući da je grad Sisak jedan od šest gradova koji je ove godine dostigao status grad – prijatelj djece, iz iskustva koordinatora akcije saznalo se da nije bilo lako i jednostavno zadovoljiti propisane kriterije te da je dobivanje te titule prije svega rezultat vrlo dobre suradnja gradske uprave, svih ustanova za djecu i organizacija civilnog društva koje djeluju na području grada. Osim toga, prilikom ocjenjivanja vrlo je važno i zadovoljstvo djece i građana o kvaliteti života u gradu koji se anketiraju u tu svrhu.

Akcijom „Za osmijeh djeteta u bolnici“ nastoji se promicati holistički pristup bolesnom djetetu te humanizirati njegov boravak tijekom hospitalizacije. U dvanaest godina provedbe postignuta je bolja educiranost zdravstvenog osoblja za stjecanje komunikacijskih vještina za rad s bolesnim djetetom, roditelj može boraviti dvadeset četiri sata uz svoje bolesno dijete, opremljeniji su bolnički odjeli, a volonteri dolaze u bolničke igraonice.

Na pitanje o tome je li odrasli uvažavaju mišljenje djece, dječja vijećnica Morena iz Čazme je odgovorila da često puta uvažavaju, posebice u njezinom gradu, iako se ponekad djeci čini da odrasli nemaju dovoljno povjerenja u njihove inicijative i ideje. Zaključeno je da je pojam dječjeg sudjelovanja proces koji se kod djece potiče od obitelji, a kasnije kroz školu i zajednicu, je područje na kojemu i odrasli i djeca trebaju još puno raditi i stjecati nove vještine. Upravo Savez DND Hrvatske putem Dječjih vijeća i Dječjih foruma već godinama promiče aktivno sudjelovanje i odlučivanje djece.

U prilog tome već treću godinu zaredom raspisuje Natječaj za „Naj-projekt“ djece iz Dječjih vijeća na kojemu je i ove godine Dječje vijeće iz Čazme za projekt „Ugasi taj radio već jednom!“ dobilo posebno priznanje. Riječ je o dramskom tekstu i kazališnoj predstavi koju su u cjelosti osmislili i izvest će je dječji vijećnici. Predstava se bavi osmislili problemima unutar obitelji uzrokovanima očevim konzumiranjem alkohola. Djevojčica Ana teško podnosi takvu situaciju u svojoj obitelji i zbog toga se nalazi u vrtlogu problema te mijenja svoje ponašanje.

hrabra_srca22

Na kraju emisije voditeljica Matea Miljan pozvala je gledatelje da doniraju sredstva za humanitarnu akciju: „Moje srce kuca za Vas!“ koju je pokrenulo Društvo Naša djeca Sisak, Dječji forum Happy Kids i OŠ Galdovo Sisak čiji je prilog namijenjen za kupnju UZV aparata za Odjel dječje kardiologije KBC Zagreb-Rebro – Klinike za pedijatriju. Donirati možete na humanitarni telefon 060 9012 ili na žiro račun: 2340009-1110049659.

Nadamo se da će sve ove informacije o akcijama i aktivnostima za djecu mnoge gledatelje i gradove i općine s područja Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije, koje pokriva Nezavisna televizija, potaknuti da se uključe u njih ili da ih podrže u svojim sredinama.