Blog

FORUM KAZALIŠTE U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA

Za voditelje iz 15 Društava Naša djeca Hrvatske (Čakovca, Koprivnice, Križa, Kutine, Nove Gradiške, Ogulina, Pule, Slatine, Splita, Varaždina, Vinkovca, Vrgorca, Tuhelja, Zaboka i Zagreba) održana je od 18.-20. rujna 2009. u Hostelu Karlovac u Selcu edukacija forum-kazališta na temu protiv tjelesnog kažnjavanja djece.

Tim projektom pod nazivom „Radionice forum-kazališta za djecu i roditelje u DND-a na temu tjelesnog kažnjavanja djece“ Savez društava Naša djeca i osnovna DND-a su se s još jednom novom aktivnošću uključili u Nacionalnu kampanju protiv tjelesnog kažanjavanjadjece pod sloganom „Trebam ljubav“ koja je u Hrvatskoj započela početkom siječnja ove godine, a traje tijekom 2009. godine.

Nositelj Kampanje je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s tijelima državne i lokalne uprave i samouprave, ustanovama, županijama, gradovima i općinama, obiteljskim centrima i udrugama. Svrha Nacionalne kampanje je da se kroz niz organiziranih aktivnosti, usmjerenih najširoj javnosti, djeci, roditeljima, odgojno-obrazovnim i javnim ustanovama, organizacijama civilnog društva, skrene pozornost na prisutnost zlostavljanja djece i njihova tjelesnog kažnjavanja kao društveno krajnje neprihvatljivog oblika ponašanja koje na dijete i društvo ostavlja trajne posljedice. Sredstva za ovu edukaciju osigurana su iz Natječaja za udruge Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za projekte i programe usmjerene na prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece.

Nakon korisnog i uspješnog seminara, polaznici će u svojim Društvima Naša djeca i lokalnim zajednicama s djecom i roditeljima do kraja ove godine pripremiti scene forum-kazališta ili kazalište skulptura za javnu izvedbu na temu tjelesnog kažnjavanja kojim je cilj da djeca osvijeste i nauče prepoznavati razne oblike tjelesnog kažnjavanja kojemu znaju biti izložena u obitelji-ustanovama. Ujedno će radionice koristiti roditeljima za stjecanje komunikacijskih vještina za nenasilno odgajanje djece.

S voditeljicom radionice Ivanom Marijančić, dugogodišnjom dramskom pedagoginjom i praktičarkom metode forum-kazališta sudionici su prošli sve faze forum-kazališta: od pripremnog dijela, preko kazališta skulptura (image theatrea), ritam mašine, dramskih igara i vježba do stvaranja forum priča. Za oblikovanje forum priča poslužile su dvije istinite priče kažnjavanja djece/tlačenja na javnom mjestu. U javnoj izvedbi pred aktivnom publikom, koja je u svakom trenutku mogla prekinuti scenu tlačenja i predložiti ili spriječiti tjelesno kažnjavanje djece, izvedene su dvije forum-scene na koje nitko u publici nije ostao ravnodušnim.

 skulpture

U tome je snaga, sugestivnost i angažiranost forum kazališta koje istražuje problem i potiče na djelovanje, a da pri tome ne nudi nemoguća i nerealna rješenja problema. Forum-kazalište je metoda interaktivnog kazališta koju je razvio Augusto Boal, a koristi se u preko sto zemalja svijeta i ima primjenu u najrazličitijim sredinama koje žele prorađivati problematiku kroz dramski pristup.

ispovijest_pri_e

Forum-kazalište naišlo je na veliki interes i odaziv u Društvima Naša djeca, a pozitivna ocjena cjelokupnog seminara od strane polaznika, vidi mogućnost da se radionice forum-kazališta uvedu kao još jedan program stručnog osposobljavanja voditelja za rad s djecom u Dječjim forumima, dramskim skupinama ili kao metoda rada s roditeljima primjenjujući se na aktualne i društvene teme ostvarivanja dječjih prava i podrške u odgoju roditelja.

Kratki odmor i slobodno vrijeme između rasporeda radionica iskorišteno je za opuštanje u panoramskoj vožnji brodom po Crikveničkoj rivijeri i do obliženjeg otoka Krka te razmjeni iskustava, ideja, kontakata i prijateljskoj druženja.

Snježana Krpes, koordinatorica seminara

brod