Blog

GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE “GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE” I PROGLAŠAVANJE NOVIH GRADOVA/OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U REPUBLICI HRVATSKOJ

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u petak 20.11.2015. s početkom u 10,00 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5) održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova, djeca iz Dječjih vijeća i Dječjih foruma koji provode i podupiru ovaj program u Republici Hrvatskoj.

Skupu su nazočile i obratile se okupljenima –  Predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku gospođa Valentina Otmačić i Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske gospođa Ivana Milas Klarić, a gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić obratio se sudionicima u radnom dijelu Savjetovanja u 12,45 sati.

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku. U zadnjih šesnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 106 gradova i općina iz cijele Hrvatske.

Predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske, doktorica Aida Salihagić Kadić je naglasila: “Osim na lokalnoj razini, akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ cijelo ovo vrijeme razvija se i na nacionalnoj razini, doprinoseći ostvarivanju nacionalnih mjera djelovanja za djecu, prije svega kroz Nacionalnu strategiju za prava djece u RH za razdoblje od 2014.-2020. godine. Isto tako, aktivni smo i na međunarodnom planu kao dio Europske mreže gradova prijatelja djece i svima nam je drago saznanje da hrvatski program „Gradovi i općine – prijatelji djece“ Europa vidi među četiri najkvalitetnija. “

U svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2015. godini. Naj-akcije su projekti osmišljeni, organizirani i provedeni od strane djece, usmjereni na poboljšanje života djece u lokalnoj zajednici. Djeca vijećnici su ti koji detektiraju problem te osmišljavaju projekt kako ga riješiti. Ove godine prijavljene su 44 naj-akcije iz 37 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 22 grada/općina.

Naj-akcije u svojim gradovima i općinama su prezentacijama predstavili: Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Lipik, Mrkopalj, Nova Gradiška, Pleternica, Rovinj, Split, Vodice, Petrinja, Samobor, Kutina i Zabok.

Dobitnici ovog prestižnog naziva “Grad/Općina – prijatelj djece” 2015. godine su gradovi Lipik i Solin te općina Vidovec.