Blog

SVEČANO OBILJEŽENO 10 GODINA AKCIJE GRAD OPATIJA – PRIJATELJ DJECE

U Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer danas je svečano obilježeno 10 godina akcije Grad Opatija – prijatelj djece, a proslavu su svojim prisustvom uveličali pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, gradonačelnik Ivo Dujmić sa svojim zamjenicima, ravnatelji škola i vrtića, predstavnici Centra za socijalnu skrb, predstavnici gradskih Upravnih odjela, članovi Koordinacijskog odbora akcije Grad Opatija prijatelj djece te vijećnici sadašnjeg i prošlih saziva Dječjeg gradskog vijeća.

 Dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić poželjela je dobrodošlicu svim uzvanicima, naglasivši kako u ime djece može reći da su u Gradu Opatiji djeca sretna, jer se poštuju njihova prava i slušaju njihove želje, a nakon pozdrava premijerno je prikazan video spot o Opatiji – gradu prijatelju djece, koji su izradili članovi Dječjeg gradskog vijeća i Dječjih foruma DND-a.

Predsjednica Koordinacijskog odbora Grad Opatija – prijatelj djece, dopredsjednica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i tajnica opatijskog Društva Naša djeca Sanja Škorić pozvala je prisutne da pogledaju prigodnu izložbu postavljenu u Šporeru te prošeću kroz proteklih deset godina i upoznaju se s rezultatima akcije kao i sa svih deset saziva DGV-a.

– Titula Grada prijatelja djece znači da se odrasli u gradu trude kako bi se što bolje poštivala dječja prava te da se kontinuirano radi na poboljšanju standarda naših najmlađih sugrađana, a Opatija je dokazala da su im prava i potrebe djece na prvom mjestu. Program Grada prijatelja djece doprinosi pozitivnim promjena i obvezuje odrasle da čine što više mogu za bolji život djece, a imati status grada prijatelja djece donosi i ugled zajednici, kazala je Škorić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić naglasio je kako je ponosan što Opatija već deset godina nosi titulu Grada prijatelja djece, koji je stekla među prvih pet gradova u Hrvatskoj, a danas u Hrvatskoj 44 gradova i općina nosi ovu prestižnu titulu, dok je u akciju uključeno 104 gradova i općina.

– Često me pitaju koliko se u našem gradu ulaže u djecu, a ja odgovaram – milijune i milijune kuna… Sva ova priznanja dokazuju da dobro radimo i da treba ulagati u djecu, jer su ona naša budućnost. Posebno ovom prilikom želim pohvaliti Sanju Škorić i njene suradnike, koji neumorno rade s djecom i za djecu u našem gradu te s radošću mogu najaviti kako će ove godine Društvo Naša djeca dobiti nove prostorije u blizini sportske dvorane, kazao je gradonačelnik Dujmić.

Gost iz ministarstva gospodarstva Vedran Kružić izrazio je zadovoljstvo da prisustvuje ovoj svečanosti kao jedini Opatijac u vladi RH.

– Svim poslanicima uvijek predlažem da posjete Opatiju, jer u mnogočemu prednjači u našoj zemlji. Jedna od takvih stvari su i dječja prava i dječja participacija, po čemu je naš grad poznat i u Europi. Shakespeare je rekao: „Što su grad, nego njegovi ljudi“, a ja ću reći „..djeca“. Iskustva Opatije koriste se i na nacionalnom nivou, evo upravo je u izradi Vodič za sigurnost sprava na dječjim igralištima, gdje su među članovima Radne skupine i predstavnici Opatije, a u tom će vodiču upravo Opatija biti istaknuta kao primjer dobre prakse, istaknuo je Kružić.

U nastavku svečanosti nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića Opatija i Glazbeno-talijanske igraonice Girotondo te učenik srednje glazbene škole „Mirković“ Massimiliano Marcel.

Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Ivan Tancabel kroz prezentaciju je objasnio kako djeluje i što sve radi DGV i dječji gradonačelnik te što je sve napravljeno kroz proteklih deset saziva.

Uslijedilo je proglašenje najboljih radova i dodjela nagrada pobjednicima na literarno-likovnom Natječaju „Moj život u Gradu Opatiji – prijatelju djece“, na koji je pristiglo preko 80 radova, a pobjednike su proglasile članice komisije prof. Vanja Kusturin i prof. Milana Međimorec. U kategoriji literarnih radova učenika od 1. do 4. razreda nagradu je dobila Iva Mršić s mentoricom Dolores Varljen Mišetić, a kod učenika od 5. do 8. razreda Patricia Ivančić s mentoricom Moreom Banićević. U kategoriji likovnih radova kod djece predškolske dobi nagrađena je skupina za djecu pripadnika talijanske nacionalne manjine i poludnevna skupina s mentoricama Moirom Fruk Bura, Bojanom Palmićem i Vesnom Marković. Kod učenika od 1. do 4. razreda najbolji su bili Josipa Grčević, Rita Dervišević, Nensi Horvatić i Sara Perušić s mentoricom Bojanom Lanča, a kod učenika od 5. do 8. razreda Luna Ivović s mentoricom Sonjom Rubinić Tripar.

U galeriji je postavljena izložba fotografija i multimedije na temu Opatija – grad prijatelj djece, koja se može pogledati do nedjelje, 22. studenog. Nakon svečanog dijela programa za sve posjetitelje učenici Ugostiteljske škole Opatija priredili su malu zakusku.