Blog

IZLOŽBA NAGRADE “GRIGOR VITEZ” ZA ILUSTRACIJU

U okviru pratećeg programa 48. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku otvorena je i postavljena Izložba Nagrade „Grigor Vitez“ za ilustraciju.

Izložba je retrospektiva odabranih ilustracija 28 likovnih umjetnika nagrađenih Nagradom „Grigor Vitez“ u razdoblju od 1967. do 2007. godine, likovnog urednika Ivana Viteza. Prvi postav ove putujuće izložbe bit će upravo na ovogodišnjem Dječjem festivalu u Šibeniku, a u pripremi je i postavljanje izložbe u Zagrebu (Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad) u listopadu ove godine.

izlozba_sibenik1

Izložbu su omogućili Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje u suradnji s 48. međunarodnim dječjim festivalom i Društvom Naša djeca Šibenik.

Uz Izložbu je tiskan prigodni katalog Nagrada „Grigor Vitez“ za ilustraciju u nakladi Saveza društava Naša djeca Hrvatske. Sadržaj kataloga prati nagrađene autore, godinu dobivanja Nagrade i nagrađene uratke u knjigama i slikovnicama za djecu i mlade.

Kako se u Savezu oduvijek smatra da u knjigama za najmlađe, koje nisu udžbenici, niti samo školska lektira, neodvojivo jedinstvo čine literarne i likovne vrijednosti, jednaka se važnost pridaje ilustracijama, kao i književnom tekstu, a time i njihovim autorima: piscu i ilustratoru.

Stoga se ovom putujućom Izložbom želi animirati i informirati što više djece i odraslih, posebno stručnjaka i neposrednih profesionalaca u području dječje knjige, kako bi se upoznali s umjetničkim i pedagoškim vrijednostima ilustracije u knjigama za djecu. Također se želi upoznavati širu javnost s važnom ulogom dječje knjige u rastu, razvoju i odgoju djece.

Izložba je postavljena u foajeu Šibenskog kazališta za vrijeme trajanja 48. međunarodnog dječjeg festivala od 22.06. – 05.07.2008.

Izložbu je otvorila predsjednica Saveza DND-a, prof. Aida Salihagić-Kadić, uz uvodnu riječ likovnog urednika Izložbe, gosp. Ivana Viteza.

Djeca iz Društva Naša djeca Šibenik obogatila su program otvaranja Izložbe recitalom od nekoliko pjesma Grigora Viteza – pjesnika po kojem Nagrada nosi ime.

Najesen je u pripremi još nekoliko postava Izložbe u gradu Zagrebu, i to u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad te u nekoliko zagrebačkih bolnica na “dječje odjele – prijatelje djece” uključene u akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici”.