Blog

IZVJEŠĆE O GODIŠNJIM AKTIVNOSTIMA DJEČJEG FORUMA DRUŠTVA “NAŠA DJECA” VIRJE ZA 2013./ 2014.

Dječji forum okuplja petnaestak učenika viših razreda osnovne škole, a vodi nas učiteljica Nataša Sušanj. Bavimo se obilježavanjem važnijih datuma kroz godinu te proučavamo temeljna dječja prava i dokumente koji pridonose boljem položaju djece u društvu. Aktivno surađujemo sa našom osnovnom školom, školskom knjižnicom, Narodnom knjižnicom Virje, dječjim vrtićem „ Zrno „, Posebnim programom naše škole, Općinom i  Crkvom, te našim dugogodišnjim prijateljima kazalištarcima iz Bjelovara. Svima im se ovom prilikom još jednom najsrdačnije zahvaljujemo.

Ovdje su neke od naših aktivnosti kroz godinu 2013/2014.:

Dana 4. 02. izradom plakata obilježili smo Svjetski dan borbe protiv raka i plakat postavile u hodniku škole kako bismo svim učenicima ukazali na tu zloćudnu bolest. Povodom Valentinova izradili smo plakat te ga izložili u predvorju škole i organizirali mali prodajni štand, a u prodaji su nam pomogle i učiteljice nižih razreda. Također smo postavili „Ljubavni sandučić“ za sve učenike škole koji su mogli u njemu ostaviti ljubavno pismo te smo na samo Valentinovo 14. veljače ta pisma i proslijedili onima kojima su pisma bila upućena.

Dana 6. ožujka održali smo radionicu izrade nakita od tkanina u Narodnoj knjižnici Virje, a posebna gošća nam je bila gospođa Slavica Frajt koja nam je pokazala kako izraditi takav nakit. Sredinom je mjeseca Dječji forum s voditeljicom učiteljicom Natašom i učiteljicom Nikolinom posjetio dječji vrtić „Zrno“ i uz Dan otvorenih učionica vrtićancima održao predavanje o pticama na kojem smo izrađivali hranilice za ptice, crtali, razgovarali i još mnogo toga. Uz 18.ožujka, Svjetski dan voda, Dječji forum je izradio plakat za očuvanje voda dok smo 23. ožujka sudjelovali na Uskrsnoj prodaji kolača.

Dana 8. travnja održali smo 2. radionicu izrade nakita od tkanina u Narodnoj knjižnici Virje pa smo uskoro zajedno s vrtićancima postavili ranije izrađene hranilice za ptice u virovski park. Izradom plakata obilježili smo i Dan planeta Zemlje te smo ih postavili u Bobnjaru i u predvorju škole te smo učenicima i mještanima ukazali na potrebu zaštite i očuvanja okoliša. Predstavili smo se i na priredbi organiziranoj uz taj dan u osnovnoj školi.

Dana 13. svibnja izradili smo plakat uz Majčin dan i Međunarodni dan obitelji. U svibnju smo sudjelovali na 11. Dječjem sajmu prodajom svojih rukotvorina, a kao i svake godine udružili smo snage sa Posebnim programom virovske škole s kojima često surađujemo.

DND Virje je 2. lipnja u novom društvenom domu organiziralo priredbu uz Majčin dan i Dan obitelji gdje su sudjelovali učenici naše škole, vrtićanci, kreativna skupina DND-a „Iskrice“, Dječji forum i posebni gosti – članovi bjelovarskog kazališta s predstavom „Ježeva kućica“. Održana je i izložba radova vrtićanaca. Dana 10. lipnja povodom završetka nastavne godine članovi „Iskrica“ i Dječjeg foruma družili su se u prostorijama Društva „Naša djeca“ Virje uz sok i slatkiše.

Društvo „Naša djeca“ Virje organiziralo je ljetovanje za učenike naše osnovne škole u srpnju, a vodila ih je voditeljica Dječjeg foruma Nataša Sušanj. Bilo nam je lijepo, mnogi su od nas naučili i plivati, a nadamo se i ponovnom ljetovanju u virovskom odmaralištu u Selcu. Međusobno smo se mnogo družili te dogovarali poslove i radionice za iduću školsku godinu pa smo razgovarali o željama forumaša koje ćemo uvrstiti u plan rada za sljedeću školsku godinu.

U rujnu smo okupili zainteresirane članove za Dječji forum te izradili Kalendar aktivnosti rada Dječjeg foruma. Upoznali smo se sa Godišnjim planom i programom rada Dječjeg foruma Društva „Naša djeca“ Virje. Zajedno s „Iskricama“ posjetili smo virovski Zavičajni muzej i galeriju „Tišljar“ 26. rujna i uživali razgledavajući starine u Muzeju te modernu umjetnost u Galeriji.

Od 7. do 13. listopada obilježili smo Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta, održali dječju matineju u Narodnoj knjižnici Virje za učenike nižih razreda naše škole, vrtićance te ostalu djecu iz mjesta pa smp tom prigodom razgovarali na temu dječjih prava, gledali crtiće, crtali, izrađivali origamije, organizirali Sportsku olimpijadu i još mnogo toga. Kao posebni gosti nastupili su nama dragi prijatelji iz bjelovarskog kazališta koji su se predstavili izvedbom „ Nevolje princeze Lijepe“. Dana 22. listopada izradili smo „Knjige dojmova“ koje smo 28. listopada uz Dan školskih knjižnica poklonili našoj školskoj knjižničarki profesorici Đurđici.

U studenom smo održali radionice na kojima smo izrađivali božićne čestitke, a u prosincu u Narodnoj knjižnici Virje Dječji forum predstavio malim vrtićancima lutkarskim igrokazom „U noći sv. Nikole“ uoči Nikolinja. Dana 5.12. sa istim igrokazom razveselili smo i niže razrede naše škole na Nikolinjskoj priredbi.

U siječnju 2014. godine međusobno smo se družili i uživali u snijegu te dogovarali daljnja događanja i aktivnosti. Dana 10. veljače smo u dječjem vrtiću „Zrno“ održali radionicu za roditelje, a naše rukotvorine su članovi Udruge „Veliko srce malom srcu“ prodavali na 3. Festivalu srca.

Dana 14. veljače postavljanjem sada već tradicionalnog „Ljubavnog sandučića“  u osnovnoj školi obilježili smo Valentinovo, a pisma proslijedili onima kojima su bila upućena.

U pripremi imamo još puno projekata, obljetnica i događanja te nam je najveći cilj u naš rad uključiti što više roditelja i djece kako bismo naše zamisli što uspješnije realizirali.

Još jednom zahvaljujemo svima koji su nam pomogli na bilo koji način!

Voditeljica Dječjeg foruma Virje

Nataša Sušanj