Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND-a BELIŠĆE U 2013. GODINI

U siječnju je održan prvi sastanak Izvršnog odbora. Članice su dogovarale termin Dječjeg maskenbala te prvu zabavu DND za sve članove i simpatizere udruge.

Krajem siječnja predsjednica je sudjelovala na  3. Međužupanijskom susretu DND-a Slavonije i Baranje u Slatini. Uz prigodan program svi sudionici su prisustvovali stručnom skupu te razgledali Zavičajni muzej i rijeku Dravu.

U veljači (9.2.) održan je Dječji maskenbal na kojem je sudjelovalo 13 školskih razreda te 5 vrtićkih skupina.Veselu povroku maskirane djece predvodio je gradonačelnik gosp. Zvonko Borić te Puhački orkestar DVD-a Valpovo. Od centra grada sve do nastavno sportske dvorane djeca su pokazivala svoje kostime koje su napravili odgojitelji i  učitelji zajedno s roditeljima. U dvorani je održan prigodan program. Gradonačelnik je predao kjučeve grada meštrici Moniki Đogaš i maškare su vladale cijelo prijepodne u našem gradu. U zabavnom programu sudjelovali su učenici 1.d i 5. d s učiteljicama Anitom Korov i Vanesom Šerić, 2.d s učiteljicom Karmen Soldo te 2.b s učiteljicom Tajanom Frajlić.Sve skupine smo nagradili loptama i slatkšima a posebno smo nagradili  2 skupne  te 3  pojedinačne maske kao najmaštovitije i najkreativnije. Kao suorganizatori u ovoj su nam manifestaciji pomogli Grad Belišće i TZ grada. Pokladnicama kao i svake godine nas je počastila tvrtka Harburg Freudenberger.

U ožujku smo organizirali predstavu za djecu i roditelje „Uskršnje zavrzlame“. U suradnji s udrugom Hoću mogu iz Bizovca napunili smo kazalište do posljednjeg mjesta a svoj djeci smo podijelili i čokoladna jaja.

Krajem ožujka sudjelovali smo na manifestaciji Gnjezdo s 1000 pisanica. Imali smo izložbeni štand s ukrasima koje su radila djeca nižih razreda a sav dobrovoljni prilog upotrijebili smo za rad naše udruge.

Početkom travnja raspisali smo natječaj za likovne i literarne radove na temu Belišće u srcu za svu djecu polaznike vrtića  Maslačak i OŠ Ivana Kukuljevića. Nagradili smo 19 radova, 17 likovnih te 2 literarna rada. Prigodne poklone (knjigu i slatkiše) djeci je uručio gradonačelnik Zvonko Borić na kraju vrtićke priredbe povodom Dana grada.

Krajem svibnja darivali smo sve predškolce Belišća i Veliškovaca (njih 100)  na njihovim završnim priredbama te im prigodnim poklončićima zaželjeli sve najbolje u školskim klupama.

U lipnju smo organizirali  još jednu veliku manifestaciju koja okuplja nekoliko stotina djece- Cvjetni korzo. Svake godine tom manifestacijom ispraćamo pedagošku godinu i slavimo početak ljeta i ljetnih praznika. Kolona cvjetića, bubamara ,leptirića te raznih bubica  krenula je preko centra i tržnice do ljetne pozornice. Na početku kolone znak naše udruge nosile su članice DF Štrumfovi  a pored njih je išao Gradonačelnik .

U programu su nastupili 1. i 2.  C i d razredi te dvije skupine iz vrtića- Medvjedići i Kikići . Kao gosti nastupili su i polaznici dječjeg zbora Vrapčići sa svojim voditeljem Želimirom Sušićem a po prvi puta u naš grad su došli  prijatelji iz DND -a Donji Miholjac. Plesna skupina Stars prvi puta je nastupila u našem gradu.Na ovoj manifestaciji prvi puta je uzvedena pjesma o DND-u  Belišće koju je napisala dugogodišnja predsjednica udruge Branka Vidaković. Pjesmu Dođi i ti uglazbila je profesorica Monika Sakač Botički a aranžman Zvonimir Iveković . Pjesmu su otpjevali naši najlađi članovi  Dora Šrepfler i David Belcar. Osječko baranjska županija uvijek nas počasti sponzorstvom za ovu manifestaciju.

U srpnju smo omogućili djeci i roditeljima razmjenu/prodaju udžbenika  u našim prostorijama.

U rujnu smo pozdravili sve prvašiće na području grada i darivali ih prigodnim školskim materijalom i slasticama. Krajem rujna pripremili smo još jednu veliku manifestaciju Dan igara. Na nogometnim terenima NK Belišća 300 djece iz vrtića i škole prezentiralo je stare igre koje su nekada igrali naše bake i djedovi. Manifestaciju je pozdravio i novi gradonačelnik dr. Dinko Burić koji je pokazao veliko zanimanje za aktivnosti  naše udruge. Ovaj događaj popratila je i Slavonska televizija. Posebni gosti i prezenteri svog rada bili su izviđači IOVALLIOS iz Valpova. U uvodnom programu nastupile su male ritmičarke te duo D&D s pjesmom Dođi i ti. Sva su djeca dobila ovježavajuć piće od naših nesebičnih donatora koji se ne žele reklamirati.

U listopadu smo obilježili Dječji tjedan (7. do 13 . listopada) Posjetili smo dogradonačelnika gosp. Domagoja Varžića koji je razgovarao s djecom iz DF Štrumfovi te s članicama Izvršnog odbora. Nakon toga otvorio je izložbu dječjih radova u holu gradske uprave. Djeca (vrtić- škola) su crtala i pisala poruke odraslima.Na centru su djeca crtala kredama a za glazbu su se pobrinula jedna naša mama Martina Jelkić . Gospodin Žužić je svu djecu počastio bombonima. U tom smo tjednu već tradicionalno surađivali i s DVD-om  Belišće. Oni su izveli nekoliko pokaznih vježbi ispred osnovne škole. U suradnji s Kazalištem mladih Belišće sva djeca nižih razreda te starijih vrtićki skupina gledala su predstavu Čudnovate zgode Šegrta Hlapića- besplatno. Priredili smo i program za roditelje u suradnji s učiteljicama  Anitom Korov, Dajnom Đermešter, Karmen Soldo te profesoricom Tihanom Ivanković. Program pod nazivom Odrasli , čujte i naš glas obradovao je i djecu i roditelje. Za najmlađe u vrtiću organizirali smo kratku priredbu Djeca djeci. Nekoliko razreda došlo je u posjet djeci vrtića.

U studenom su polaznici Dječjeg foruma napravili plakat o dječjim pravima i na taj način smo obilježili Dan konvencije UN-a.

U prosincu je bilo jako puno aktivnosti. Za sve polaznike naših besplatnih igraonica koje provodimo cijelu godinu osigurali smo paketiće i doveli sv. Nikolu. Djeca su bila oduševljena malim programom. Također smo darivali  školarce i vrtićarce slatkišima.Uključili smo se i u novu manifestaciju Advent u Belišću gdje smo dva puta nastupili u zabavnom programu. Na tom programu su prvi puta nastupili i polaznici subotnjih igraonica.  Polovinom 12. Mjeseca u suradnji s igraonicom i rođendaonicom Moltonko iz Osijeka organizirali mo predstavu za djecu i roditelje. Ponovno smo napunili kazalište a djeca su bila sretna jer su imali mogućnost slikati se s Djedom Mrazom.Posjetili smo štićenike Zajednice Vjera i Svjetlo te ih darivali čokoladama.

Odličnu suradnju i ove godine imali smo sa Gradom Belišćem, Osnovnom školom “Ivana Kukuljevića”, Dječjim vrtićem “Maslačak”, Dječjim vrtićem „Moj Bambi“ Valpovo,Turističkom zajednicom grada, udrugom “Zvono” Kazalištem mladih Belišće, udrugo „Hoću mogu“ Bizovac, igraonica i rođendaonica „Moltonko“ Osijek,DND-om Valpovo i Donji Miholjac, DVD-om Belišće, Odredom izviđača Iovallios, Puhačkim orkestrom DVD-a Valpovo, Hrvatskim radijom Valpovština, Glasom Slavonije, Tjednikom Valpovština info te Slavonskom televizijom.

Naša se udruga financira iz Proračuna Grada Belišća, i grad nas je u 2013.g. financirao sa 7.000,00 kn. SPONZORI koji su pratili naše aktivnosti u 2013. godini su: Županija Osječko-baranjska, Harburg-Freudenberger Belišće, Duroack d.o.o. TZ grada Belišća i Market „Žužić“.

Ovom prigodom želimo se zahvaliti i svim pojedincima koji su nam puno pomogli da bi naše aktivnosti bile provedene.

Ivana Belcar

Predsjednica DND-a Belišće