Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND BELIŠĆE U 2017. GODINI

SIJEČANJ

Na prvom sastanku Izvršnog odbora objavili smo javni poziv za svu djecu grada Belišća te prigradskih naselja da dođu na Dječji maskenbal koji će se održati 25.veljače. Pozive smo poslali u vrtić i školu te objavili u svim lokalnim medijima. Dogovarali smo i program te pisali zamolbe Gradu i lokalnim tvrtkama da nam pomognu u organizaciji ove velike manifestacije.

VELJAČA

U sklopu projekta Belišće – grad prijatelja djece, koji je dijelom financiran iz Zaklade “Hrvatska za djecu” u subotu, 25. veljače 2017. održan je Dječji maskenbal. Maskirana povorka djece, predvođena Puhačkim orkestrom DVD-a Valpovo, krenula je u prijepodnevnim satima iz središta Belišća, preko trga i tržnice, sve do nastavno – sportske dvorane. Ondje je zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić, na zahtjev meštrice karnevala Monike Đogaš, predao ključeve grada u ruke maškara, točnije predsjednika Donalda Trumpa iz Dječjeg vrtića “Maslačak” i time je započela dječja vladavina Belišćem. U Dječjem maskenbalu sudjelovalo je 18 maskiranih skupina – šest iz belišćanskog vrtića, 11 iz matične škole Ivana Kukuljevića Belišće te jedna iz Područne škole Vinogradci. Tijekom prijepodnevnih sati svi su oni, a prema procjenama je bilo oko 600 djece te oko 400 odraslih na tribinama, uživali u programu koje je osmislilo Društvo Naša djeca grada Belišća, a uz nastupe plesnih skupina iz 1.d, 2.d i 5.d razreda i žonglera iz Kluba mladih Garaža, veselo prijepodne završilo je podjelom nagrada i pokladnica svim sudionicima. Iako su svi bili pobjednici te su sve skupine dobile nagradu organizatora, ocjenjivački žiri, u kojem je bila Silvija Kifer ravnateljica Centra za kulturu Sigmund Romberg, Ana Pavlović Martinović iz Odjela za društvene djelatnosti grada Belišća, Ana Marija Svalina kao predstavnica Turističke zajednice grada Belišća, Vanja Miličević iz Lokalne razvojne agencije grada Belišća te ravnatelj Dječjeg vrtića “Maslačak” Zdenko Glasovac, odlučio je posebno nagraditi najuspješnije skupne maske – treću je nagradu osvojilo Snježno kraljevstvo učiteljice Renate Berečić, drugi se bili pekmez – vrtićarci iz Pekmez ulice s odgojiteljicama Dajanom i Valentinom, a prvu nagradu za najbolju skupnu masku osvojile su Kokice iz 1.c razreda i njihova učiteljica Dajna Đermešter iz belišćanske škole. Među pojedinačnim maskama su se istaknuli mali klaun, Super Mario i klaun Tesa, no sva su djeca zajedno uživala u plesu, pjesmi i zabavi.

OŽUJAK

Početkom ožujka započeo je proljetni ciklus igraonica Društva „Naša djeca“ Belišće. Odaziv djece je u planiranom i očekivanom broju, iako je broj djece nešto smanjen zbog početka male škole jer je dio djece sada obuhvaćen tim programom.

Već na prvim igraonicama započelo se s tematskim aktivnostima vezanim uz proljeće i nadolazeći blagdan Uskrs. Volonterke, odgojiteljice i studentice svaki put pripreme za djecu nove materijale, sadržaje i aktivnosti kako bi zadovoljile potrebe djece za igrom, stvaranjem, pokretom i vedrim raspoloženjem.

U ožujku smo održali godišnju Izvještajnu skupštinu.

DND Belišće se uključilo u manifestaciju „Uskrs u Belišću“ na kojoj su djeca, njih sedam čuvala veliko gnijezdo.

 TRAVANJ

U travnju su u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće održane “uskrsne igre” a na igranje i dobru zabavu došla su djeca iz naše igraonice u pratnji odgojiteljica Sandre Glasovac, Tihane Flajc, Viktorije Bašić i Marije Dubrović. Puna dva sata djeca su uživala u raznim igrama i kreativnim aktivnostima kao što su potraga za skrivenim šarenim pisanicama, utrka s jajetom u žlici i kuglanje s lopticama prema kutiji u obliku zekine glave, a poslušali su i prigodnu priču o zečici pismonoši nakon čega su izrađivali uskrsne čestitke te bojali pisanice za zajednički završni plakat.

U subotu, 15. travnja 2017. godine, u gradu Belišću održana je tradicionalna uskrsna manifestacija “Gnijezdo s 1000 pisanica”. Organizatori manifestacije su Grad Belišće i Turistička zajednica grada Belišća, a suorganizatori Centar za kulturu Sigmund Romberg, Matica umirovljenika grada Belišća i Društvo “Naša djeca” Belišće. Mi smo bili suorganizatori na taj način da su naša djeca , njih 7 čuvala veliko gnijezdo u kostimima zečića.

I ove smo se godine uključili u proslavu Dana Grada natječajem za likovne i literarne radove na temu MOJ GRAD. Pozvali smo djecu vrtića te sve razrede OŠ. Na natječaj je pristiglo stotinjak likovnih radova a nagradili smo najzanimljivije njih 22. Svi nagrađeni radovi bili su izloženi u izlogu trgovine LEVITA na centru . Nagrađena djeca dobila su prigodne nagrade nakon vrtićke priredbe povodom Dana Grada 26. 4. u 18.30 sati.

SVIBANJ

U svibnju smo najavili Cvjetni korzo za mjesec lipanj te poslali pozive u vrtić i školu te lokalne medije. Krajem mjeseca darivali smo svu djecu polaznike Malih škola u Belišću i Veliškovcima prigodnim paketićima i zaželjeli im puno uspjeha u školi a roditeljima puno strpljenja i ljubavi.

LIPANJ

Središtem Belišća 3. lipnja zavladale su šarene boje, a razlog je bio tradicionalni Cvjetni korzo, manifestacija koju već dugi niz godina organiziramo a kojoj je cilj ispratiti još jednu školsku odnosno pedagošku godinu te poželjeti dobrodošlicu ljetu i ljetnim praznicima.

Sve okupljene cvjetiće, pčelice, vrtlare i druge šarene likove iz Dječjeg vrtića Maslačak Belišće, Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće te Dječjeg vrtića Moj Bambi Valpovo pozdravila je Ivana Belcar, predsjednica DND-a Belišće te zamjenik gradonačelnika Belišća Domagoj Varžić.

Uz predstavljanje svih šarenih skupina, u programu koji je uslijedio, a u kojem je bilo puno pjesme i plesa, posebni gosti su bili najmlađi članovi Kulturno – umjetničkog društva Ante Evetović Miroljub Veliškovci, Gat, Tiborjanci sa svojim voditeljicama Ankicom Jurlinom i Mirjanom Majdenić, novoosnovani zbor DV Maslačak, kojeg vodi Ivana Belcar, a koji je na nedavno održanom 4. Belišćanskom dječjem festivalu Vedrofon osvojio nagradu za najbolji prvi nastup te DV Moj Bambi iz Valpova s odgojiteljicama Vedranom i Stelom. U programu su sudjelovala i djeca polaznici skupine Sovice odgojiteljice Sandra Glasovac , Branka Vidaković i Nikolina Vuksanić te skupina Kikići s odgojiteljicom Dragicom Jančikić. Uz pjesmu i ples predstavili su se i 1.c i 1.d razred s učiteljicama Dajnom Đermešter i Anitom Korov te 2.d s učiteljicom Karmen Soldo. U cvjetnoj povorci sudjelovali su: Jabučice odgojiteljice Mirjana Trampus i Danijela Rajković Špoljarić, skupina Pčelice i odgojiteljice Dajana Frljužec i Valentina Mandić, skupina Vjeverice i odgojiteljice Slavica Vuksanić i Sara Vujević te skupina Zvjezdice odgojiteljice Gordana Jelkić i Miroslava Šargač. Iz osnovne škole u povorci su sudjelovali 3.c. učiteljica Renata Berečić, 3.d učiteljica Mirjana Glavaš, 2.c učiteljica Monika Popović Dorkić te 2.b učiteljica Tajana Frajlić.

Treba spomenuti da je Cvjetni korzo dio projekta „Belišće, grad prijatelja djece“, kojeg sufinancira Zaklada Hrvatska za djecu i kojem je nositelj Centar za kulturu Sigmund Romberg, a zahvaljujući Društvu Naša djeca, gradu Belišću i Osječko – baranjskoj županiji, Belišće je doista još jednom dokazalo da s pravom nosi titulu Grada prijatelja djece.

RUJAN

Društvo “Naša djeca” Belišće i ove je godine darivalo sve đake koji su ove godine krenuli u prvi razred.

DND Belišće prigodnim poklončićima darivao je svu djecu koja škole pohađaju u Belišću, Veliškovcima i Vinogradcima, a podijelile su ih učiteljice prvih razreda.

Već tradicionalno, uoči Dječjeg tjedna, Društvo Naša djeca grada Belišća organizira Dan dječjih igara. Tako je bilo i u subotu, 30. rujna 2017. godine, kada su se u prijepodnevnim satima u središtu Belišća kod dječjeg igrališta okupili polaznici Dječjeg vrtića “Maslačak”, učenici nižih razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Belišće, njihove učiteljice i odgojiteljice, te roditelji, bake i djedovi.

Dan dječjih igara plesnom točkom otvorili su učenici 3.d razreda, pod vodstvom svoje učiteljice Karmen Soldo, a potom su Kikići i Vjeverice, te učenici 1. a i c razreda, 2. c i d razreda, 3. b, c i d razreda te 4. c i d razreda, počeli s igrama na travi i pločniku. Bilo je tu svakavih igara, od nošenja jajeta u žlici, skakanja u vreći, preko graničara i školice do pjevanih igara. Igrama se priključio i zamjenik gradonačelnika grada Belišća Domagoj Varžić, zadovoljno komentirajući kako Belišće s pravom nosi naziv prijatelja djece.

Danom igara želi se podsjetiti mame i tate, bake i djedove i ostale odrasle na neke igre kojima su se oni zabavljali kada su bili djeca, ali i naučiti današnje mališane kako igranje na otvorenom, u prirodi i s vršnjacima može biti puno veselije nego igranje različitih igrica na računalu.

LISTOPAD

Međunarodnim danom djeteta, 2. listopada, započeo je Dječji tjedan i tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić primio članove Dječjeg gradskog vijeća i njihovu voditeljicu Ivanu Kovačević Ivanišić te predstavnice DND-a grada Belišća, na čelu s predsjednicom Ivanom Belcar.

Mali su vijećnici zamjeniku gradonačelnika izrekli svoje želje kojima bi poboljšali Belišće. Bilo je tu prijedloga poput bazena koji bi se mogao koristiti zimi, još više dječjih igrališta, trgovački centri, McDonalds…te je izrečeno mnoštvo želja za poboljšanjem školske infrastrukture (ormarići, rekviziti za tjelesni) te uređenje školskog igrališta.

Zahvaljujući na svakoj sugestiji, zamjenik Varžić je obećao da će Grad Belišće učiniti što je u njegovoj ingerenciji, no za školske projekte, Grad može biti tek potpora.

Potom je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić u holu zgrade gradske uprave otvorio izložbu dječjih radova pod nazivom Odrasli, čujte i naš glas!

Predsjednica DND-a Belišće Ivana Belcar zahvalila je Gradu Belišću na potpori koju pruža udruzi i njenim aktivnostima s djecom i za djecu.

U utorak 3. listopada djeca su crtala poruke odraslima kredama na centru. U ovu aktivnost bilo je uključeno puno djece iz vrtića i škole te po prvi puta i slikari iz udruge Bel-art Belišće koji su animirali djecu raznim likovnim tehnikama.

Program Djeca djeci nastavljen je u srijedu kada su u vrtić došli 2.c, 2.d i 3.d sa učiteljicama Dajnom, Anitom i Karmen kako bi plesom, pjesmom i igrokazima razveselili naše najmlađe.

U četvrtak, 5. listopada, Igraonica Moltonko u DV “Maslačak”, izvela je predstavu Mali princ. Isto se ponovilo u maloj školskoj dvorani u 12 sati, za učenike prvih i drugih razreda, dok su sva ostala zainteresirana djeca u 19 sati u Centru za kulturu Sigmund Romberg mogla pogledati predstavu Crvenkapa i zbunjeni vuk.

I u petak, 6. listopada, održali smo tradicionalno druženje s vatrogascima. U 10 sati u posjet Dobrovoljnom vatrogasnom društvu bili su učenici 2. a i b razreda. U isto vrijeme belišćanske knjižničarke su za vrtićarce organizirale projekciju filma.

I na kraju, u subotu, 7. listopada, Društvo Naša djeca grada Belišća već tradicionalno sudjeluje na Festivalu bundeva, kojeg na Trgu Ante Starčevića organiziraju Udruga Zvono i Turistička zajednica grada Belišća. Ondje su DND-ovke imale svoj štand.

Igraonice su započele s radom 21. listopada 2017. godine u 10 sati u prostoru Dječjeg vrtića “Maslačak”. U igraonici su volontirale odgojiteljice: Tihana Flajc, Sara Vujević, Miroslava Šargač, Dajana Frljužec, Marija Dubrović, Marija Belić. Pedagoginja Mateja Varžić, učiteljica Andrea Fekete i učenica Emma Torjanac.

PROSINAC

Blagdansko ozračje pokucalo je i na vrata Igraonica. Nešto manji broj djece u ovogodišnjim Igraonicama subotom nije smanjio uzbuđenje koje je vladalo u predblagdansko vrijeme.

Pripreme za dolazak sv. Nikole bile su u punom jeku i svatko se potrudio da njegova čizmica bude najljepša. Uz pjesmu i igru završila je pretposljednja Igraonica u jesenskom dijelu pedagoške godine.

Djecu smo počastili prigodnim slatkišima a naši Dani radosti su se nastavili u srijedu 6.12. na centru ispred zimske pozornice. U programu nakon kojeg smo dočekali sv. Nikolu i Krampusa sudjelovali su učenici 2.c, 2.d i 3.d razreda.

U subotu, 16. prosinca 2017. godine, u Zagrebu je održana Tematska i izvještajno programska skupština Saveza DND-a hrvatske.

Skupštinu je otvorila i vodila predsjednica Saveza DND-a Hrvatske, prof. dr.sc. Aida Salihagić Kadić i dopredsjednica saveza, gospođa Sonja Borovčak, a naše Društvo predstavljala je tajnica DND-a, Sandra Glasovac.

Izvjestila nas je da je Skupština bila i prilika za edukaciju članova Društava „Naša djeca“ koju je održao komunikacijski stručnjak iz Panda komunikacija, gospodin Milan Koštro na temu „Zagovaranje, lobiranje i vidljivost“ na praktičnom primjeru “Gradovi i općine prijatelji djece: Tematska radionica na temu kako pojačati vidljivost rada Društva, te lobiranje i zagovaranje dječjih prava u lokalnim zajednicama otvorila je nove mogućnosti i zainteresirala sve nazočne.

Na kraju, prisutni članovi jednoglasno su usvojili Program rada saveza DND-a za 2018. i Financijskog plana Saveza.

POKROVITELJI I SUORGANIZATORI naših manifestacija su bili: Grad Belišće, Osječko-baranjska županija, Harburg Freudenberger Belišće, DS Smith d.o.o Belišće, Zaklada Hrvatska za djecu, Centar za kulturu Sigmund Romberg, Osnovna škola Ivana Kukuljevića Belišće te Dječji vrtić Maslačak Belišće.

MEDIJSKI POKROVITELJI: Belišćanski list, Glas Slavonije, Gradski radio Belišće, Hrvatski radio Valpovština, Slavonska televizija,Osječka televizija te Valpovština info.

Hvala pojedincima na nesebičnoj pomoći. Hvala roditeljima koji su se uključivali u naše aktivnosti. Hvala svima koji se na bilo koji način uključuju u naše aktivnosti i svima koji podržavaju rad ove udruge.

 

Predsjednica DND-a:

Ivana Belcar