Blog

IZVJEŠĆE O RADU DRUŠTVA NAŠA DJECA BEDEKOVČINA ZA 2015. GODINU

Društvo „Naša djeca“ tijekom 2015. godine organiziralo je i realiziralo ili samo sudjelovalo u sljedećim aktivnostima:

 1. ZADACI IZ STATUTARNE I PROGRAMSKE NADLEŽNOSTI DND BEDEKOVČINA

–              U Poznanovcu je održana redovna godišnja skupština DND-a Bedekovčina  (18.4.2015.) na kojoj smo upoznali članove sa svim novostima koje nam je donio Zakon o udrugama (jednostavno knjigovodstvo, RNO, registar Udruga, Registar volontera…). Adam i Glorija izveli su glazbeni program.

–              Održana je izvanredna izborna skupština (25.9.2016.) na kojoj je usvojen novi Statut udruge, izabran likvidator (Marta Kokolić) i tajnica (Tamara Klapač).

–              održano je 5 sjednica Izvršnog odbora

–              sudjelovali smo na redovnoj godišnjoj skupštini Saveza DND Hrvatske održanoj u Lovranu (12.6.2015.) koja je posvećena temi: „Novine u radu Saveza i osnovnih DND u Hrvatskoj“. Predstavljala nas je članica Skupštine, predsjednica Društva.

–              10. studenog u dvorani Muzeja Mimara u Zagrebu održana je redovna tematska i izvještajno -programska Skupština Saveza kojoj su nazočile predsjednica Ljubica i tajnica Tamara. Uz veliku i važnu obljetnicu – 65 godina Saveza – program je imao i svečani dio u kojem smo poslušali i pogledali prigodno izlaganje “S djecom i za djecu – Savez društava Naša djeca Hrvatske”. Osim toga, nazočile smo i svečanom otvaranju dokumentarne izložbe igračaka, plakata i publikacija Saveza “VREMEPLOV DJEČJE IGRE”.

–      surađivali smo s ostalim Udrugama, institucijama i drugim pravnih objektima u svrhu ostvarivanja prava djeteta, pomoći djeci u odgoju i razvoju, oblikovanja demokratskog ponašanja i organiziranja dječjih aktivnosti ( DVD Bedekovčina, OŠ Bedekovčina i Brestovec Orehovički, Vrtić Bedekovčina, ŽUNE, Bedekovčanske mažoretkinje, Klub volontera SŠ Bedekovčina, Udruga umirovljenika Bedekovčina). Načelnik općine podržao je sve naše akcije.

 1. REDOVITE AKTIVNOSTI DND-a U ZATVORENIM PROSTORIMA

DJEČJI FORUM ZA PRAVA DJETETA, MIR I SURADNJU

Dječji forum u Brestovcu Orehovičkom vodi učiteljica Višnja Borovčak. To je izvannastavna aktivnost u koju je uključeno 10 učenika. U svom radu  upoznaju dječja  prava i dužnosti kroz razne aktivnosti. Ove godine osnovna tema kojom su se bavili bilo je pravo na zdrav okoliš, hranu, vodu i druženje.

KLUB DOJILJA

Grupa za potporu dojenja MAJČIN DAR  redovito se tijekom godine sastajala u ambulanti Bedekovčina. U nacionalnom tjednu dojenja i ove godine održano je  druženje mama i djece  na otvorenom  kod fontane u Bedekovčini. Voditeljica je patronažna sestra Vesna Glas. Djeluju već devetu godinu.

 1. GODIŠNJE, SEZONSKE I PRIGODNE AKCIJE DND-a

MASKENBAL

16.veljače 2015., u Vatrogasnom domu Bedekovčina, susrele su se najdivnije, najvedrije, najdraže, najrasplesanije, naj… dječje maske. Društvo “Naša djeca” okupilo je djecu, mame, tate, bake, djedove i sve ostale koji podržavaju i vole svoje najmanje na dvosatnom plesu i zabavi. Slasne krafne, koje nam uvijek osigura općina Bedekovčina, vratile su nam energiju. Brzo su nam proletjela dva sata. Laka srca i raznježene duše otišli smo kućama radosni jer smo susreli poznata lica i nasmijali se dječjoj energiji i pozitivi.

DAN OČEVA

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova iniciralo je obilježavanja Dana očeva, a Društvo „Naša Djeca“ pridružilo im  se kroz  osmišljavanje  programa za drage očeve. Cilj nam je bio razveseliti tateke i zahvaliti im za brižnost, podršku i ljubav koju pružaju svojoj djeci. Okupili smo se u prostoru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bedekovčina  u nedjelju, 22. ožujka 2015. Veliko hvala upućujemo voditeljicama udruga:  Tei, Katarini, Barbari i Nevenki te tetama iz vrtića koje su pripremile program.

UKLJUČIVANJE U AKCIJU HRVATSKA VOLONTIRA

Članovi Volonterskog kluba SŠ Bedekovčina (voditeljica Tatjana Papst) i Podmlatka Crvenog križa OŠ Brestovec Orehovički (voditeljica Ljubica Gorički) udružili su se u akciju Hrvatska volontira. Svoju pažnju usmjerili smo na sprave postavljene u Brestovcu Orehovičkom koje svakodnevno koriste mnoga djeca, polaznici OŠ. Zahvaljujemo općini Bedekovčina koja je kupila  potrebne boje (hvala načelniku Darku Banu i pročelnici Suzani Hajdaš).

Društvo Naša djeca pobrinulo se da im nađe posla i da naši volonteri imaju okrepu, a pridružile su se i tete kuharice u školi koje su napravile ukusne klipiće.

10

 

DAN OBITELJI

Vrijedne volonterke DND-a osmislile su i provele obilježavanje Dana obitelji. Događaj se zbio na Bedekovčanskim jezerima u nedjelju, 24.svibnja 2015. Više od 300 sudionika koji su došli na obilježavanje Dana obitelji omogućuju nam da zaključimo kako je akcija Drušva “Naša djeca” uspješno provedena. Prostor naših Jezera okupirao je dječji smijeh, baloni, kokice, sladoled i nasmijane obitelji. Mnogi su bili ponosni na djecu koja su izvela bogat i raznovrstan program.

ZELENI DOMJENAK

Pod motom „Čuvari prirode i djetinjstva“ okupljene obitelji provele su  popodne u kretanju i aktivnostima usmjerenim na zaštitu okoliša. U nedjelju, 21.lipnja, autobus nas je poveo prema Sljemenu. Od Puntijarke do TV tornja,  i natrag, 45 sudionika je pješačilo kroz šume naše Medvednice. Nakon hodanja izradili su obiteljske ekološke razglednice na kojima su napisali poruke mještanima Bedekovčine. Okrijepili smo se voćem i grickalicama, poigrali na dječjem igralištu i raspoloženi vratili kući.

„IGRAMO SE,IGRAMO“ – ljetni kreativni susreti

18.7.2015. : oslikavanje tematskog platna za potrebe DND-a ; plesne aktivnosti, karaoke (Lj.Gorički, T.Klapač))

25.7.2015. : likovna radionica: leptiri; dječje kino: „Zlatokosa“; zabavne igre (Lj.Gorički, D.Šoštar)

1.8.2015. : dramska radionica 1 (M.Kokolić)

8.8.2015. : dramska radionica 2 (M.Kokolić)

15.8.2015.: zabavne i sportske igre na 15. Susretima Brestovaca u Brestovcu Orehovičkom

30.8.2015. : plesna radionica (Bedekovčanske mažoretkinje), štafetne igre, karaoke (Lj.Gorički, T.Ban)

Sve radionice održavane su u zatvorenom prostoru na Bedekovčanskim jezerima. Ovo je bila prva godina u kojoj smo pokrenuli ljetne susrete. Zadovoljni smo odazivom obzirom na ljetne aktivnosti u obiteljima.

Ljubav djeci prije svega!, DJEČJI TJEDAN, 5.-11-10.2015.

Početak tjedna tradicionalno  obilježavamo u ponedjeljak, točno u podne, na glavnom trgu… U Brestovcu smo malo uranili (tek je bilo deset), ali iz Orehovice vam mašemo u podne.

Primili smo se za ruke, pozdravili pjesmom svu djecu svijeta i uputili im poruke. Nakon toga zasladili smo se bombončekima koje je osiguralo DND Bedekovčina!

NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA

Sedamdeset učenika 4.razreda općine okupilo se u srijedu u Brestovcu Orehovičkom na tradicionalnom susretu generacije koju organizira DND Bedekovčina u suradnji sa dvije matične škole, dvije područne škole i općinom Bedekovčina. Kiša je neumorno padala ali dječju energiju i radost nije mogla zaustaviti. Odmah na početku sa košarom slatkiša došao nam je načelnik Darko Ban, a pozdravio nas je i ravnatelj Zdenko Kobeščak.

Zatim smo se upoznali, otkrivali igre djece Europe i pojeli užinu. Pogledali smo film UNICEF-a iz kojeg smo saznali da je obrazovanje temeljno ljudsko pravo za svu djecu svijeta, izradili plakate pod nazivom “Daj 10 za dječja prava”, zasladili se, fotografirali te preuzeli razredne ruksake. U svakom je domino, čovječe ne ljuti se, frizbi, jedne puzzle i vijača – za igru i druženje u razredu tijekom godine (po uzoru na NIVEIN ruksak).

SUSRET S NAČELNIKOM I DONAČELNICOM

Svako aktivno Društvo u Hrvatskoj u Dječjem tjednu organizira susret djece i izvršne vlasti u jedinici lokalne samouprave. Pa su se i naša djeca, predsjednici/ce 7. i 8. razreda u OŠ Bedekovčina i Brestovec, 9.10. ujutro susreli sa gospodinom Darkom Banom i gospođom Ivanom Novosel Špoljar. Načelnik nam je predstavio sebe kao obiteljskog čovjeka, kao poslovnog čovjeka i sada, kao politički angažiranu osobu. Djeca su predstavila sebe, svoje obitelji i razrede i jednoglasno izjavili da se smatraju sretnom djecom. U rubrici pitanja i prijedloga razgovarali smo o:

 • Prostoru u kojem će djeca i mladi moći provoditi organizirano slobodno vrijeme tzv. Centar za sretno djetinjstvo
 • Izgradnji atletske staze u Bedekovčini
 • Mrežama za golove uz školu u Bedekovčini
 • Kućicama na autobusnim stajalištima za školsku djecu

19

 

SUSRET DJECE I STARIJIH OSOBA

Patronažna sestra Vesna Glas spojila je DND Bedekovčina i Ambulantu Bedekovčina u aktivnosti Susret djece i starijih osoba. Razlog je što je 1.listopada Dan starijih osoba, a i Dan djeteta (kada je 1.listopad u ponedjeljak). Iako se to ne “poklopi” svake godine ipak susret održimo u Dječjem tjednu.

U petak, 9.listopada, u Ambulanti Bedekovčina susreli su se: djeca Vrtića, djeca iz OŠ Brestovec, umirovljenici općine i djelatnici Ambulante.

Kratki program djece, predstavljanje sebe i svojih obitelji i likovna radionica sadržaji koji su nas okupirali na dva sata. Kući smo ponijeli lijepe misli upisane uz naše crteže, šalicu za čaj i osmijehe na licima. Lijepa sjećanja dugo će nas grijati…

DOBRE OCJENE, VEDRO ODRASTANJE I STRPLJIVE RODITELJE ŽELIMO PRVAŠIĆIMA

Načelnik općine i DND stigli su 22.10.2015. u prve razrede u Brestovcu, Bedekovčini, Orehovici i Poznanovcu. Načelnik je unio vedrinu raznobojnim loptama. Volonterke DND-a podijelile su poklon- paketiće u kojima je bila čestitka za roditelje i učenike, označivač za knjige, lizaljka i reflektirajuća narukvica. Nisu zaboravljene niti učiteljice kojima će olovka pomoći u ispravljanju prvih slova, a šalica za kratak odmor uz topli čaj s medom. Dobivene igračke djecu su jako razveselile pa su gosti razrede napuštali ispraćeni dječjim osmjesima “od uha do uha”.

MI, MIMARA I JAPAN

65 godina Saveza DND-a obilježeno je sa tjedan dana kreativno-edukativnih radionica u Muzeju Mimara. U subotu, 14.11. 2015. poveli smo 12-ero zainteresirane djece  put Zagreba na susret s kulturom Japana. Članovi udruge “Mikoto” povezali su nas s tradicionalnim igrama i vještinama:

– SUDOKU (popunjavanje tablice brojkama od 1 do 9)

– ORIGAMI (umjetnost savijanja papira u kojoj smo izradili srce, psića, ždrala…)

– CRNA KRALJICA te PAPIR,ŠKARE, KAMEN – igre koje potječu iz Japana

-savladali smo i brojanje do 10 te upoznali pismo

Nakon toga imali smo besplatan razgled umjetnina iz zbirke Ante Topića koje je poklonio gradu. Bilo je lijepo i poučno, vedro i zabavno i brzo je prošlo. Hvala roditeljima za potporu ovoj aktivnosti. S nama je bila mama volonterka Branka Vračević.

25

 

DANI DJEČJE RADOSTI U PROSINCU (SV. NIKOLA)

U organizaciji DND Bedekovčina, a u sklopu proslave Dana općine, 6.12. održana je priredba za Sv. Nikolu u Sportskoj dvorani Bedekovčina.

Mnogo djece radovalo se poklonima koje je osigurala Općina Bedekovčina i uživalo u programu. Dječja formacija FA Žuna izvela je plesove Hrvatskog Zagorja, Vrtić Bedekovčina tri točke s plesom i pjevanjem, a mažoretkinje su nastupile s dječjom i kadetskom grupom. Žao nam je što je bolest iznenadila naše Poznanovčance. Umjesto scenskog prikaza otpjevali smo “Uhvati ritam” s Glorijom i Adamom. Posebno nas je razveselio predškolac Dino koji je odrecitirao pjesmicu za Nikolu. Bio je jasan, glasan i vrlo siguran! Dvojica Nikola (tata Vlado i tata Mario) spretno su podijelili darove. Ovim putem zahvaljujemo voditeljicama koje su djecu pripremile.

Predsjednica DND-a zahvalila je na podršci općini, Vrtiću i PŠ Poznanovec i darivala ih božićnim zvijezdama. U ime općine pozdravila nas je donačelnica Ivana Novosel Špoljar, u ime vrtića ravnateljica Klementina Komorčec, a u ime PŠ voditeljica Darinka Svečanjak.

Zajedničkom sinergijom odraslih postigli smo da se djeca lijepo osjećaju i provedu. Tako treba i nastaviti u Općini koja želi steći naslov Općina prijatelj djece.

BLAGDANSKE RADOSNE RADIONICE

10.12. 2015. : Ukrasni vjenčići za vrata, kreativna radionica (M.Đurđek)

Kreativna Marjeta sve nam je objasnila, hrpu materijala pripremila i sudionici radionice blagdanskih vjenčića za vrata izvršili su zadatak! Baš smo bili ponosni na svoje ručice. Lijepo smo se družili u Vatrogasnom domu u Poznanovcu .

16.12.2015. : Blagdanski kolačići, kreativno kuharska radionica (Š.Gulija)

Druga blagdanska radosna-radionica u prostorima škole Brestovec Orehovički. Okupljena djeca i roditelji, vođeni tetom kuharicom-slastičarkom Šteficom, uhvatili su se u koštac s prhkim tijestom. Sve faze: valjanje tijesta, izrezavanje uz pomoć prigodnih oblika, hlađenje, ukrašavanje crnom, ružičastom i zelenom čokoladom i pakiranje u blagdanske paketiće, prošle su bez ikakvih problema. Dok se miris pečenih kolača širio školom djeca su pronašla vremena i za igru.

29

 

ČESTITKA DND-a RODITELJIMA NOVOROĐENOG DJETETA

DND za svaki susret pripremi čestitke i CD s edukativnim filmovima UNICEF-a “Prve tri su najvažnije”. Općina daruje cvijeće, licitarska srca s imenima beba i novčeke.

U 2015. Susreli smo se u I,III,V,VII,IX i XI. mjesecu. Svaki puta pohvalili smo se činjenicom da smo u programu „Općina- prijatelj djece“. To je učinila donačelnica Ivana Novosel Špoljar koja je vrlo motivirana da se akcija provede.

   4. UKLJUČIVANJE U AKCIJU: OPĆINA- PRIJATELJ DJECE

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u petak 20.11.2015. s početkom u 10,00 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba (Ulica Sv. Ćirila i Metoda 5) održano je godišnje Savjetovanje koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. U svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2015. godini. Predsjednica Društva predstavljala je općinu Bedekovčina na ovom skupu.

Tijekom godine članovi KO ispunjavali su startni upitnik koji je upućen Savezu na verifikaciju.

 1. SURADNJA S DRUŠTVIMA

ZAHVALNICE ZA AKCIJU „KOFER NA KOTAČIMA“

28.6.2015. U Uredu dječje pravobraniteljice u Zagrebu sudjelovali smo na svečanosti kojom je završila akcija „Kofer na kotačima“. Naše Društvo napunilo je kofere za četvoro djece. DND Vinkovci pobrinulo se da svaki sudionik dobije zahvalnicu za sudjelovanje, a djeca iz igraonice „Ganja“ oduševila su nas neposrednošću. Sudjelovali su: DV Bedekovčina , OŠ Brestovec i OŠ Bedekovčina.

 1. DJEČJA LIKOVNA KOLONIJA „STUBAKI 2015“, DND STUBIČKE TOPLICE

Kolonija je održana u Stubičkim Toplicama, 24.8.2015. u Parku Maksimilijana Vrhovca. Naše Društvo predstavljale su Lana, Tatjana i Tihana. Pridružile su nam se Margareta i Korina iz stubičkog kraja. Vodila ih je predsjednica Ljubica.

Obojali smo svoju Topličku ambrelu, dobro se zabavili, prošetali povijesno-poučnom stazom Kamenjak, fino papali i otišli kući sa zahvalnicama i ugodnim dojmovima.

 1. LIKOVNA KOLONIJA KUMROVEC

U subotu, 3.listopada 2015., u prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu naše predstavnice slikale su ugljenom na temu tradicijskih obrta. Radionicu je vodila akademska slikarica Maja Vukina Bogović, a naše predstavnice (Gabrijelu, Luciju i Tihanu) volonterka Jelena. Boravak u najljepšem i najpoznatijem selu na svijetu (kako to kažu domaćini) bio je ugodan i brzo je sve prošlo. Naravno, jesenska kiša pokušala nas je omesti, ali raspoloženje nije otjerala. Bio je to umjetnički uvodnik u Dječji tjedan.

„10. KINČ MOJE BABICE“ SV.KRIŽ ZAČRETJE

DND Sv.Križ Začretje već deset godina bavi se očuvanjem starih vještina izrade uporabnih i ukrasnih predmeta u Zagorju.Ove smo godine bili kreativni! U subotu, 12.12. okupili smo se u Žitnici. Zadatak nam je bio izraditi zvjezdice od slame za ukras naše jelke ili prozora te ukrasni broš kojem su temelj izrađeni gumbi od preje.

UGOSTILI SMO DND „OSMIJEH“ RAJIĆ

U subotu,12.12.2015., članovi Folklorne skupine i Mladih robotičara iz DND Rajić bili su gosti na Festivalu znanosti u Zagrebu. Pošto su imali veliku želju otplesati svoj folklorni program u Zagorju naše DND ih je ugostilo u dvorani OŠ Brestovec. Domaćini su im bili učenici 4.a razreda s učiteljicom Anom. Uživali smo u programu i u druženju. Posebno iznenađenje je bio robot koji pleše bećarac. Dobili smo i poziv za proljetni odlazak u Slavoniju.

 1. EDUKACIJE

Dana 26. i 27. lipnja u Zagrebu u prostorima ”Chillout hostela” održan je drugi ciklus edukacije voditelja za dramski i plesni seminar u okviru NIVEA projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”. U dramskom seminaru govorilo se o razvoju scenskog senzibiliteta i kreativnosti u predškolskoj, školskoj i mladenačkoj dobi. Na njemu je sudjelovalo i DND Bedekovčina uključivši u seminar svoju članicu Martu Kokolić.

U sklopu projekta „Prebaci na volontiranje!“ Društvo Naša djeca Zabok 29.9. i 26.10.2015. organiziralo je dva  modula dvodnevne edukacije za učitelje i stručne suradnike u osnovnim školama Krapinsko-zagorske županije za osnivanje školskih volonterskih klubova. Edukaciju su provele trenerice iz Volonterskog centra Zagreb, Ivana Kordić i Đurđica Valadžija, a sudionice su dobile znanja o vrijednosti volonterstva, odgoju za volontiranje, školskom volontiranju, zakonskom okviru volontiranja u Republici Hrvatskoj, metodama neformalnog učenja, aktivnom građanstvu te organiziranju volonterske akcije s učenicima. Na edukaciji je bila i naša predsjednica.

 1. MEDIJSKA POPRAĆENOST AKTIVNOSTI

– redovito objavljivanje vijesti na web stranici općine Bedekovčina i na web stranici DND-a

Bedekovčina

https://sites.google.com/site/dndbedekovcina/home

– povremeni članci u Zagorskom listu i online novinama Zagorje International

– informiranje o akcijama na  web stranicama OŠ Brestovec Orehovički i OŠ Bedekovčina

– 27.7. otvorili smo svoj profil na društvenoj mreži Facebook (Društvo “Naša djeca”