Blog

IZVJEŠĆE O RADU U 2016. GODINI DND PREGRADA

Početkom II. polugodišta održane su keramičke radionice  na kojima smo radili magnetiće – srca od gline povodom Valentinova. Akcija prikupljanja humanitarnog priloga trajala je tjedan dana(08.02. – 14.02.). Magnetiće smo ponudili našim građanima na tržnici ponedjeljkom, izložili smo ih u voćarni, Allcafeu  i Gradskoj knjižnici u Pregradi, te u Maloj Ramoni u Krapini.  Humanitarna akcija završila je  u nedjelju koncertom KUD-a “Valentinovo uz najljepše ljubavne pjesme”, koji se održao u Gradskoj knjižnici. Dobrovoljne priloge koje smo skupili uplatili smo na žiro-račun DND Pregrada, za ljetovanje djece iz siromašnih obitelji.

I ove godine dječji su vijećnici sudjelovali u zajedničkim aktivnostima s vrtićkom djecom povodom Dana otvorenih vrata u Dječjem vrtiću Naša radost (09.04.)

03.travnja (Bijela nedjelja) članovi DGV prisustvovali su Svečanoj sjednici povodom dana Grada u Gradskoj vijećnici, a nakon govora gradonačelnika, gospodina Marka Vešligaja, dječji gradonačelnik, Leo Filipčić, također se obratio uzvanicima.

Tijekom travnja i svibnja organizirali smo radionice izrade cvijeća od krep papira koje smo dijelili majkama i bakama na Majčin dan nakon jutarnje svete mise.

I ove godine realizirali smo projekt  Sportom protiv ovisnosti povodom Svjetskog dana sporta  29.05., a s ciljem promicanja zdravog načina života. Pozvali smo učenike 5.-8. razreda da se prijave na natjecanje u sportovima koji žele. Svi razredi prijavili su ekipe za mali nogomet. Prijavile su se i tri ženske malonogometne ekipe. Prve tri plasirane ekipe dobile su medalje od pečene gline koje su članovi DGV sami napravili, a svaki sudionik natjecanja dobio je priznanje na čijoj je poleđini poruka. Svaki razred dobio je drugu poruku. Prisustvovali smo i sudjelovali u radionicama na 12. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske u Zaboku  3. i 4. lipnja .

U 10. mjesecu obilježili smo Dječji tjedan (03.-09.10.) uz različite aktivnosti.

Svečano otvorenje Dječjeg tjedna bilo je u ponedjeljak 03.listopada u Kuna-parku, točno u podne. Učenici razredne nastave i djeca iz Dječjeg vrtića te članovi DGV-a,  složeni u krug, uzviknuli su već svima poznati slogan: „Ljubav djeci prije svega!“ Iz sredine kruga, dječji je gradonačelnik pustio u zrak balone  s porukama koje su napisala i nacrtala djeca starije vrtićke skupine.

06.10. članovi Dječjeg gradskog vijeća posjetili su djecu smještenu u Dječjem domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Prijepodne smo proveli u zajedničkom druženju sa štićenicima Doma, a nakon toga posjetili Mozgaonicu gdje smo imali priliku igrati kreativne, zabavne i stimulativne igre. Posjetili smo i  adrenalinski parki na Bundeku, gdje smo uživali u  interesantnim spravama koje pospješuju motorički razvoj i potiču znatiželju.

Cijeli su se tjedan održavale radionice o Dječjim pravima ili su se igrale različite igre na satovima razrednog odjela.

 U 11. mjesecu obilježili smo Međunarodni dan tolerancije (16.11). Svaki je razred održao radionicu o toleranciji na satovima razrednog odjela. 21.11. predstavnici DGV-a  prisustvovali su Savjetovanju koordinatora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u Gradskoj vijećnici u Zagrebu.

Tijekom godine održano je niz sastanaka i radnih sjednica DGV-a. Dječji gradonačelnik pozvan je na sve sjednice Gradskog vijeća na kojima je i prisustvovao.

Tijekom 11.mjeseca održani su izbori za novi saziv DGV-a, a  22.11.2016. godine s početkom u 9 sati u Gradskoj vijećnici održana je konstituirajuća sjednica drugog saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Pregrade.

Na konstituirajućoj sjednici izabrani vijećnici iz svojih redova izabrali su i novu Dječju gradonačelnicu. Nakon dva kruga glasanja za Dječju gradonačelnicu  izabrana je Marta Hercigonja učenica 7c razreda Osnovne škole Janka Leskovara, Pregrada, dok je za njenu zamjenicu izabrana Lara Jazbec učenica 7a razreda Osnovne škole Janka Leskovara, Pregrada. Gradonačelnik Grada Pregrade, Marko Vešligaj, sukladno članku 3. Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća Grada Pregrade (Službeni glasnik Krapinsko-zagorske županije br. 23/16), za predsjednicu Dječjeg gradskog vijeća Grada Pregrade imenovao je Elu Leskovar. Dječje gradsko vijeće  na sjednici je donijelo i svoj Program rada za razdoblje 2017.i 2018.godinu.

Novi saziv  DGV-a  prigodno je obilježilo Dan ljudskih prava izradom plakata koje smo  izvjesili u auli naše škole.

15.12. u našoj je školi povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti gostovao Teatar Tirena sa predstavom “D(n)o dna”. “D(n)o dna” je predstava za tinejdžere koja prati priču njihovih vršnjaka, od prvih početaka konzumacije alkohola, kroz različite faze pijanstva, do posljedica.

Predstavi je prisustvovalo 130 učenika od 5. do 8. razreda. DGV uključilo se u humanu akciju Od srca srcu gdje smo izrađivali božićne ukrase i sudjelovali na božićnom sajmu čiji je prihod  doniran dijelom Dječjem domu u Nazorovoj u Zagrebu, a dio DND Pregrada. (https://youtu.be/4P1joEQ_evA)