Blog

IZVJEŠĆE O RADU ZA 2013. U DND MAČE

Aktivnosti DND-a započele su redovnom skupštinom 31. siječnja 2013. koja je prihvatila plan rada koji je ove godine bio raznolik. Godinu smo započeli 4. Malim fašnikom, u suradnji s malom školom, folklorom, mažoretkinjama, igraonicom i djecom iz drugih općina. Uz druženje uz krafne i sokove izabrali smo 3 najbolje maske što je bilo poprilično teško jer su maske svake godine sve orginalnije.

Prijavili smo se na natječaj Krapinsko-zagorske županije za potporu udrugama i aktivno smo se uključili u pripremu završnog izvješća akcije „Gradovi i općine prijatelji djece“ jer su naše članice ujedno i članice koordinacijskog odbora te Akcije.

Sudjelovali smo slikama i tekstom u izdavanju 1. monografije općine Mače te smo uspješno odradili uskrsnu radionicu roditelja i djece koja je dobro prihvaćena. Prva radionica dobila je mjesto u zborniku Saveza DND-a Hrvatske.

Na seminar za voditelje Dječjih vijeća u Rovinju uputili smo pedagoginju naše osnovne škole, gospođu Anu Zajec. Dana 13. svibnja 2013. sudjelovali smo na obilježavanju Dana općine i Dana obitelji svojim štandom i dekoracijom pozornice. Na svečanoj sjednici predsjednica DND-a dobiva plaketu za doprinos, razvoj, i promicanje dobrobiti lokalne zajednice, a posebno djece. Uredili smo sprave na dječjem igralištu i organizirali bojanje istih, a općina je popravila oštećene i postavila ogradu uz županijsku cestu.

Uz potporu županije od dvije tisuće kuna, nadoplatili smo ostatak troškova i kupili nove drvene stolice za igraonicu. Igraonica nije radila u srpnju i kolovozu zbog velikih vrućina i u tom periodu smo organizirali ljetno čišćenje prostora. Nakon ljetne pauze došlo je do zamjene jednog odgojitelja – Nikolinu Smetiško koja je zatražila zamjenu zamjenila je Josipa Dumbović, odlukom izvršnog odbora. Izvršni odbor donio donio je odluku da „Naj-akcija 2013.“ bude zbrinjavanje obitelji s osmero djece tj. nabava školskih knjiga za djecu.

Nakon ljetne pauze započeli smo pripreme za Dječji tjedan pod nazivom „Ljubav djeci prije svega – odrasli, slušajte i nas“. Uz suradnju osnovne škole, općine i DND-a svaki se dan u Dječjem tjednu održavala poneka aktivnost od kojih ističemo: tradicionalno darivanje novorođenčadi, otvorena vrata igraonice, druženje s logopedom, gostovanje na radio Zlataru, tradicionalni posjet načelniku općine kojemu je pritom uručen zahtjev za osnivanje „Dječjeg vijeća“ općine Mače, sudjelovanje na lokalnom sajmu, radionica Dječjeg foruma pod vodstvom gosp. Tihomira Dabića. Ovim putem se stoga zahvaljujemo djelatnicima i učenicima na dekoraciji dvorane i trga prigodom Dječjeg tjedna.

Dana 7. studenoga 2013. bili smo aktivni sudionici kod dolaska prosudbene komisije radi dodjele statusa „Općina Mače-prijatelj djece“ te se zahvaljujemo svim članovima i članicama koji su sudjelovali u realizaciji tog događanja. Dana 25. studenog 2013. sudjelovali smo u svečanom dijelu savjetovanja akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u Starogradskoj vijećnici Skupštine grada Zagreba gdje nam je dodijeljen status „Općina Mače – prijatelj djece“ te smo pritom dobili i povelju za „Naj-akciju 2013.“ Pod nazivom „Zajednica za obitelj“. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu koji je započeo na inicijativu DND-a, a uz potporu Saveza DND-a Hrvatske.

Plan za 2013. godinu završili smo 6. prosinca blagdanskim darivanjem djece od prve do šeste godine života te smo ove godine darivali 170-ero djece. Upriličen je prigodni program igraonice i malog folklora te smo se družili sa svetim Nikolom i krampusom. Prigodni paket uručili smo samohranoj majci dvoje djece.

Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji programa rada u 2013. godini. Posebno se zahvaljujem općini Mače, upravnom odjelu, OŠ Mače i ravnateljici V. Risek, pedagoginji A. Zajec, prof. logopedije K. Burnač Vrljičak i K. Ščapec, učiteljima, djeci, voditelju Dječjeg foruma T. Dabiću, voditeljicama igraonice Tei i Josipi, sponzorima (robnoj kući BAMT Mače, cvjećarni Latica, Zvonku Sedak Benčić), medijima (radio Zlatar, Glas Zagorja, Zagorski list), predstavniku Saveza DND-a gospodinu M. Melkiću, udrugama (KUD-u U.Gaj Mače, mačanskim mažoretkinjama), blagajnici Lj. Hubak, ostalim članicama Izvršnog i Nadzornog odbora te Savezu DND Hrvatske.

 Predsjednica DND Mače

Dragica Čehulić