Blog

IZVJEŠTAJ O PROVEDBI JUICE RADIONICE U DND-u VINKOVCI

Dana 23. veljače 2013. godine, u prostorijama Društva Naša Djeca u Vinkovcima, održana je Juice radionica, pod vodstvom volonterke Društva Naša djeca, Blanke Bunjevac. Juice projekt se bavi prevencijom i suzbijanjem alkoholizma među djecom i mladima. Glavni mu je cilj promicanje opasnosti konzumiranja alkohola i organiziranje bezalkoholnih zabava za djecu i mlade. Sastoji se od tri edukativne radionice, parlaonice i Juice partyja. U vinkovačkom DND-u, održana je edukativna radionica i parlaonica.

juice_radionica_7

U juice radionici sudjelovalo je osmero mladih ljudi, od kojih je četvero stalnih sudionika radionica DND-a, jedna je djevojka članica Gradskog vijeća, a tri mladića su došli po prvi puta na radionicu DND-a. Uz mlade, radionici je prisustvovao Mario Perković, kao voditelj vinkovačkog DND-a, Martina Boričić Martić, volonterka DND-a i gospođa Đurđica Štefanić, umirovljenica koja redovito prati aktivnosti vinkovačkog DND-a. Gospođa Štefanić je ujedno i sudjelovala u radionicama i parlaonici, što su mladi s oduševljenjem prihvatili. Naime, gospođa Štefanić je tijekom svojeg radnog vijeka radila s alkoholičarima te je njeno bogato iskustvo obogatilo ovu radionicu.

juicy_radionica_8

Kroz radionicu mladi su razgovarali o tome što je alkohol, o svojim iskustvima s alkoholom te o posljedicama i štetnosti, a sve popraćeno igrama pod nazivom ‘alkotest’, Petlja mi se jezik, Imam dvije lijeve ruke ili noge i Više ne znam ništa. Nakon tih igara, izvlačenjem papirića mladi su podijeljeni u dvije grupe u parlaonici pod nazivom: «Može li se zabaviti bez alkohola?» Mladi su podijeljeni izvlačenjem papirića u dvije grupe: afirmacijsku i negacijsku, odnosno, u grupu koja tvrdi da se može zabaviti bez alkohola i u grupu koja tvrdi da se ne može zabaviti bez alkohola. Izvlačenjem papirića pokušala se osigurati objektivnost prilikom iznošenja svojih stavova. Suci parlaonice bili su Mario Perković, Martina Boričić Martić te Đurđica Štefanić, a moderatorica je bila Blanka Bunjevac. Pobijedila je afirmacijska grupa, koja je prema mišljenju sudaca, najbolje objasnila i potvrdila svoje stavove.

juicy_radionica_5

Juice radionica polučila je veliki uspjeh kod mladih koji su ju pohađali, koji su izrazili želju i za organizacijom Juice party-a u Vinkovcima. Planovi za organizaciju Juice party-a su u tijeku, no zbog financijskih poteškoća za sada se još nisu ostvarili. Međutim, Društvo Naša Djeca Vinkovci planira i dalje provoditi Juice radionice s mladima kako bi upozorili mlade na opasnosti alkohola, čime bi se se pokušao smanjiti trend «vikend» opijanja koji je prisutan u Vinkovcima među mladom populacijom. Društvo Naša Djeca pokušat će, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, u prostoru Knjižnice organizirati buduće Juice radionice, kako bi se privukao što veći broj mladih.

Blanka Bunjevac

Volonterka Društva Naša Djeca Vinkovci