Blog

KLINIKA ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB PRVA BOLNICA SA STATUSOM BOLNICA-PRIJATELJ SVAKOM DJETETU

Klinika za dječje bolesti Zagreb i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske jučer su u prostorijama Velike dvorane klinike održali svečanost dodjele naslova “Klinika za dječje bolesti Zagreb-prijatelj svakom djetetu”. Svečanost i dodjela statusa “bolnica/dječji odjel – prijatelj svakom djetetu” dodjelila se u okviru akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” koju su 1999. godine zajednički pokrenuli: Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Namjera akcije je da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici. Akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici” je tijekom devetnaest godina trajanja pridonijela da je dosad 34 bolnice/dječja odjela ispunilo vrlo zahtjevne kriterije te nose naziv “bolnica/dječji odjel – prijatelj djece”.

Od ove godine započelo je i ocjenjivanje bolnica/dječjih odjela po novim, suvremenim, proširenim i zahtjevnijim propozicijama akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koji su u skladu s visokim europskim standardima te je i naslov koji je zaslužen po tim standardima promijenjen u “BOLNICA/ DJEČJI ODJEL – PRIJATELJ SVAKOM DJETETU”.

Svečano proglašenje prve bolnice-prijatelj svakom djetetu u RH, je bilo jučerašnje proglašenje “Klinike za dječje bolesti Zagreb” koja je po mišljenju Prosudbene komisije akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, koja je 15.veljače 2018 godine posjetila Kliniku, u potpunosti zadovoljila visoke standarde koju ova Akcija nameće u humanizaciji bolničkog liječenja u RH, a Središnji koordinacijski odbor akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ donio Odluku 10. svibnja 2018. o dodjeli statusa. Status pokazuje da: je otvoren Odjel za podršku pacijentima (2016.) za informiranje roditelja, pomoć pri smještaju roditelja i za koordinaciju rada djelatnika; sve veći broj djece zbrinjava se putem dnevne bolnice; u Kliniku redovito dolaze volonteri; organiziraju se brojne edukacije za osoblje; anketirani roditelji zadovoljni su s pruženim uslugama, a djeca su istaknula kako su doktori i sestre jako ljubazni; obnovljeni su i uređeni stari odjeli Klinike, uvedena jednodnevna kirurgija za djecu te nabavljena nova oprema.

Atmosfera je, doista, bila svečana i sam program proglašenja koji je sadržavao:

Pozdravnu riječ Ravnatelja klinike za dječje bolesti Zagreb, prof. dr. sc. Gorana Roića, zatim prezentaciju KDBZ – prva bolnica “Bolnica prijatelj svakom djetetu , dr. Nede Striber, predsjednice bolničkog koordinacijskog odbora “Za osmijeh djeteta u bolnici”, predavanje naziva: Važnost sveučilišne edukacije zdravstvenog osoblja u provođenju akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“, prof. dr. sc. Josipa Grgurića, dr. med. te samo Svečano proglašenje statusa “Klinika za dječje bolesti Zagreb – bolnica-prijatelj svakom djetetu”, prof. dr. sc. Aide Salihagić Kadić, predsjednice Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici”, obraćanje predstavnika Ministarstva znanosti i obrazovanja gđe. Larisse Ott Filipović, Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te Ministarstva zdravstva dr. Sanje Predavec, također je održan i prigodan dječji prigodni program.

Kako je bilo pogledajte u galeriji.