Blog

„KNJIGU NA SUNCE!“ DRUŠTVA NAŠA DJECA OZALJ

Ovogodišnja, 5.po redu, “Knjigu na sunce!” bila je u znaku 2018. godine – EU godine kulturne baštine, a u organizaciji DND Ozalj i suradnji sa KUD Vrhovac, Dječjim vrtićem Zvončić Ozalj, Domom zdravlja Ozalj te s posebnim gostima, Ivanom i Darinkom Tržok, dobitnicima Javnog priznanja Grada Ozlja 2017.g. za osobit doprinos na području etnografije i kulture.

Iako je namjera bila održati ovu manifestaciju na otvorenom, kako joj ime i kaže, kiša nam je pokvarila plan. No, bez obzira na to, održana je 8. lipnja u sjajnom raspoloženju, zahvaljujući i ustupljenoj dvorani OŠ “Slave Raškaj”. Zato, hvala ravnateljici Gordani Basar i hvala Maji Matijašić, trenerici Taekwondo kluba Ozalj na ustupljenom terminu.

Kroz sat i pol programa, darivali smo bebe do godine dana slikovnicama koje prikazuju dječja lica s izrazima emocija, zatim smo ispričali priču Žabica djevojka iz zbirke priča Hrvatske bajke, potom pjevali i plesali u kolu. Naučili smo i nešto o tome kako su se i s čim sve djeca igrala u vrijeme kada nije bilo igračaka za kupiti na svakom koraku te smo saznali od čega su se izrađivali instrumenti, a onda smo i čuli kako zvuči svirka na prdi i češlju, što se djeci i roditeljima posebno svidjelo. Nakon toga, uslijedile su igre: nošenje jajeta u kuhači, skakanje u vreći, tronoga utrka djece i roditelja te prezentacija hodanja na štulama. A za kraj smo, kao i svake godine, ostavili nagradnu igru te darivali 3 sretne dobitnice, inače redovite posjetiteljice Pričaonice DND Ozalj.

Kako je sve skupa izgledalo, najbolje pogledajte sami u albumu na Facebook stranici DND Ozalj.

I ove smo godine bili dio “Čitaj mi!” – nacionalne kampanje za poticanje čitanja djeci naglas od najranije dobi. Kao šećer za kraj, “Knjigu na sunce!” prijavit ćemo ove godine kao Najakciju za 2018.g. Savezu Društava “Naša djeca” Hrvatske, ispred akcije Grad Ozalj – prijatelj djece, što je prisutnima najavila gradonačelnica Gordana Lipšinić. Ujedno se zahvaljujemo Gradu Ozlju na podršci kroz dogovor za snimanje kratkog videa o “Knjigu na sunce!” koji će biti sastavni dio prijave na navedenu Najakciju.

Hvala svim sudionicima na sudjelovanju i odlično i s guštom odrađenim poslom, hvala kolegici Maji Sokač iz DND Ozalj na fotkanju i pomoći, hvala Damir Max Marković i ove godine na besplatno odrađenom dizajnu plakata i naravno, hvala svim roditeljima i djeci na dolasku i sudjelovanju!

Svima želimo ugodne ljetne praznike, naravno, uz čitanje kvalitetnih slikovnica i knjiga!

 

Sandra Turkanović,

organizatorica i voditeljica aktivnosti