Blog

KRIŽEVCI NA DOBROM PUTU DA POSTANU GRAD – PRIJATELJ DJECE

U proteklih godinu dana u Gradu Križevcima napravljeni su veliki pomaci na dobrobit svih građana. Pokrenuta je digitalizacija grada, poboljšana komunikacija s građanima, obrtnicima i poduzetnicima, građane su uključeni u kreiranje proračuna, a nazire se realizacija projekta „Križevački sunčani krovovi“, prvog u Hrvatskoj kojim je građanima omogućeno da ulože novac u sunčanu elektranu koja će uskoro početi s radom.

Naravno, djeca nisu zaboravljena. Prema riječima gradonačelnika, gospodina Marija Rajna:

„Značajno smo se angažirali oko stjecanja statusa „Grad Križevci – prijatelj djece“ što se vidi po mnogobrojnim aktivnostima usmjerenim prema djeci i njihovim roditeljima. … Primjerice, pokrenuli smo održavanje Criscon konferencije koja uoči svog drugog izdanja već okuplja velik broj učitelja i profesora, programera i inženjera. Imali smo Dječji tjedan, ali i prvi Advent u povijesti Križevaca koji je ponudio sve što manifestacija u predbožićno razdoblje treba ponuditi – klizalište, ugostiteljsku i prigodnu prodaju, glazbene nastupe, radost sugrađana. … Postoji [još] niz mjera, od sufinanciranja vrtića, naknada za rodilje pa do darova za svetog Nikolu i od ove godine besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola. Siguran sam da će ovi besplatni udžbenici još dodatno olakšati roditeljima, ali nisam siguran koliko će to poboljšati demografiju. Mislim da je danas glavni problem loše demografije teško usklađivanje poslovnog i obiteljskog života. Ljudi danas rade sve dulje i kada dođu kućama teško je provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom. … Cilj za buduće razdoblje nam je osigurati rad u jednoj smjeni te omogućiti produljeni boravak.“

Nedavno je započela i sveobuhvatna obnova svih osam dječjih igrališta na području grada Križevaca. Do sada su zamijenjene dotrajale drvene grede na dječjim spravama i dotrajali dijelovi, a preostalo je još napraviti sitne popravke učvršćivanja sprava te nabaviti nove sprave za neka igrališta.

„Želim naglasiti zadovoljstvo s obzirom da nam je sigurnost naših najmlađih zaista bitna i to smo više puta naglašavali, a sigurno da status Grada – prijatelja djece želimo steći konkretnim akcijama i vidljivim rezultatima, a ne samo deklarativno,“ naglasio je gradonačelnik Mario Rajn čija gradska uprava je u ovogodišnjem proračunu samo za obnovu dječjih igrališta osigurala 200 tisuća kuna.

Vjerujemo da će, nastave li se ovakvi napori, Grad Križevci uskoro steći naslov „Grada Križevci – prijatelj djece“ jer je grad naklonjen djeci zapravo naklonjen i ugodan za život svima.

Izvori: Portal Gradonačelnik.hr; Portal Gradonačelnik.hr.