Blog

LJETOVANJE DJECE IZ GUNJE U POREČU

U suradnji s Zvezom prijateljev mladine iz Maribora i Savezom društava Naša djeca Hrvatske  46-oro djece iz „Ganje“ i njihovi voditelji od 24.-29. kolovoza bili su gosti Odgojno-obrazovnog rekreativnog centra VIRC u Poreču.

Djeca i njihovi voditelji proveli su pet nezaboravnih dana zahvaljujući ljubaznim domaćinima koji su im omogućili pregršt aktivnosti i programa tijekom njihovog boravka. Između ostalog, druženje s domaćinima započelo je cirkusom, mađioničarskim trikovima i igrama za upoznavanje koje su pripremili članovi Društva Naša djeca Poreč, koji su svakodnevno organizirali kreativno-obrazovne radionice za djecu. Na radionicama djeca su imali prilike naučiti nove vještine i steći nova znanja koja planiraju prenijeti vršnjacima u igraonici koji su ostali u Gunji.

Organizirane su plesne radionice, radionica Školjke jadranskoga podzemlja, radionica Morseove abecede, cup-song radionica te učenje plivanja za neplivače. Ljetovanje su im uljepšali i vlasnik slastičarne „Kod Johnya“ koja je osigurala svakodnevno osvježenje sladoledom za djecu i odrasle koji su bili u pratnji djece. Vrijeme na plaži ispunjavali su kupanjem i spuštanjem niz tobogan na kojem su djeca iz Gunje imala besplatni ulaz. Zadnji dan na plaži vješti plivači su imali prilike zabaviti se na „Ledenoj santi“ te vožnji na „banani“.

Djeca su posjetila jamu Beredine, geomorfološki spomenik prirode i prvi speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, te dom čovječe ribice, endema šireg područja dinarskog krša te izložbu povijesnih traktora i poljoprivrednih strojeva „Traktor story“.

Osim Poreča djeca su imala prilike posjetiti Rovinj i vidjeti ljepote Limskog kanala i popularne Gusarske spilje za što treba zahvaliti djelatnicima Monvi toursa, koji su za djecu i pratnju osigurali besplatni izlet brodom. Izlet je uljepšan ručkom i poklonima koje je pripremila posada broda. Nakon izleta posjetili su Aquarium Poreč smještenog u  samom središtu Poreča, gdje su imali prilike vidjeti bogatu ponudom od 24 akvarija sa florom i faunom,oko 80 različitih vrsta iz jadranskoga podzemlja.  Zadnju večer proveli su u disku gdje su plesali i družili se uz animatorice i voditelje.

Zahvaljujemo se Gradu Poreču koji je financirao  put, kao i Hrvatskim cestama  i Bina Istri na  oslobođenju od troškova cestarine, Plavoj laguni iz Poreča na poklonima.

Inicijativa za ljetovanjem djece s poplavljenih područja u Poreču krenula od Zveze prijateljev mladine Maribor  i Saveza društava Naša djeca Hrvatske koji su prije dvije godine surađivali na projektu „Djeca i mladi ne priznaju granice“ u okviru IPA prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska te temeljem uspješne suradnje Zveze prijateljev mladine Maribor i Grada Poreča-Parenzo na projektu „Jadranska mladinska ideja“.

Društvo „Naša djeca grada Vinkovaca“ u suradnji s Društvom psihologa Vukovarsko- srijemske županije od samog početka poplava u Vukovarsko- srijemskoj županije provode aktivnosti za djecu s poplavljenih područja. Igraonica „GANJA“, kako smo je popularno nazvali po igri lovice u Gunji, održavala se u početku u prihvatnom centru Cerna, a od kraja srpnja svakodnevno, uz podršku UNICEF-a, u Gunji u kontejnerskom naselju iza osnovne škole.

Aktivnosti za djecu s poplavljenih područja uz podršku UNICEF-a se nastavljaju u Gunji svakodnevno od 10-16 sati.

VELIKO HVALA SVIMA!

Preuzeto iz priopćenja za medije DND-a Vinkovci.