Blog

MEĐUNARODNI DAN MUZEJA – IZLOŽBA „DRNIŠKA KUHINJA“

Dana 18. svibnja u prostorijama Gradskog muzeja, povodom Međunarodnog dana muzeja predstavljena je izložba „Drniška kuhinja“. Tom prigodom održane su likovne radionice na kojima su sudjelovala djeca od prvoga do četvrtoga razreda OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš. Izrađivali su radove na temu kuhinjskog posuđa u prošlosti.

Djeca drugih razreda OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskoga Drniš sudjelovala su na kreativnoj radionici održanoj povodom Međunarodnoga dana muzeja na temu “Drniška kuhinja”. Djeci su prezentirani predmeti koji su bili sastavni dio kuhinja u prošlosti, a potom im je zadan zadatak da nacrtaju neke od tih predmeta. Učiteljice Jelena Aleksić i Emilijana Jurin djeci su razjasnile sve male nedoumice, radovi su dovršeni i prije predviđenoga vremena.

Druga kreativna radionica bila je namijenjena djeci trećih razreda OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskoga Drniš. Djeci je predstavljena tehnika izrade mozaika te su nakon toga dobila zadatak kolaž-papirom u tehnici mozaika ukrasiti plastične tanjure, pri čemu su im pomagale učiteljice Jadranka Matić i Mladenka Sučić zajedno s asistenticom u nastavi Josipom Buha.

radionice2

Treća radionica podovom Međunarodnoga dana muzeja održana je za djecu prvih razreda OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskoga Drniš. Uvodno im je prezentirano nekoliko kuhinjskih predmeta kako bi im se dočaralo kakvo se posuđe upotrebljavalo u prošlosti, te su mogli birati koje će predmete crtati. Učiteljice Monika Barišić, Ana Mrđen i Andrijana Nedoklan zajedno s asistenticama Nikolinom Andabaka i Teom Radeljak u nekoliko su navrata dovodile djecu u posjet muzeju tako da su i najmlađi osnovoškolci već naviknuti na kreativne radionice u muzejskome okruženju.

Dječje kreativne radionice zaključili su četvrtaši OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog Drniš predvođeni učiteljicama Aleksandrom Perlić, Kristinom Vranjković te psihologinjom Ivonom Rak koja je ovom prigodom zamijenila učiteljicu Jadranku Ilić. Četvrtaši su dobili zadatak tehnikom mozaika dekorirati papirnate tanjure.

radionice1

Izložbena večer započela je radosnom pjesmom Dječjeg zbora Grdelini pod vodstvom odgojiteljica Renate Gaurine i Tee Marin. Potom je slijedilo otvorenje izložbe i uvodna crtica o kulinarstvu na drniškome području, o kuhinjskome namještaju i posuđu. Ponuđena je  prezentacija i degustacija kolača koje  su pripremile žene drniškoga područja prema receptima iz rukopisne kuharice jedne Drnišanke.