Blog

NAJAVA STRUČNOG PREDAVANJA „KRONIČNO BOLESNO DIJETE DIJETE SA PRIROĐENOM SRČANOM GREŠKOM (PSG)“

Uz podršku Grada Siska i u suradnji Društva Naša djeca Sisak i udruge Veliko srce malom srcu održati će se stručno predavanje za djelatnike osnovnih škola, predškolskih ustanova, roditelje djece sa prirođenom srčanom greškom, studente fakulteta zdravstvenih usmjerenja, djelatnike u sustavu socijalne skrbi i zdravstvene skrbi te za sve zainteresirane građane pod nazivom

 „Kronično bolesno dijete – dijete sa prirođenom srčanom greškom (PSG)“.

 Predavanje će se održati 13. veljače 2013. u Hotelu Panonija u Sisku s početkom u 18 sati u sklopu Tjedna svjesnosti o djeci sa srčanom greškom. Na predavanju će izlagati poznati liječnici – stručnjaci koji dobro poznaju navedenu problematiku, a svoja iskustva će sa slušateljstvom podijeliti i roditelji djece s prirođenom srčanom greškom.

Kad govorimo o djeci s prirođenim srčanim greškama, vrijedi istaknuti kako se njihovo stanje ne može izliječiti, već samo palijativnim metodama (serijom operacija), lijekovima i stalnim nadzorom dovesti do stanja u kojem mogu tek dijelom živjeti poput zdrave djece. U udruzi Veliko srce malom srcu djecu s kardiološkim problemima doživljavaju kao male ratnike, koji prolaze veliku borbu za život, te su od svog rođenja (a i prije njega) uistinu djeca s posebnim potrebama. Najčešće postavljena dijagnoza je VSD – Ventrikularni septumski defekt (34,6%), a ona je jedna od ukupno 13 najtežih dječjih srčanih dijagnoza. Od svih srčanih grješaka, najteži i najozbiljniji oblik je Sindrom hipoplastičnog lijevog srca (HLHS), stanje u kojem dijete nema lijevu klijetku. Jednostavno govoreći, HLHS djeca imaju pola srca. Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa sa prirođenom srčanom grješkom, njih 100.000. neće doživjeti 1. rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. U Republici Hrvatskoj postoji Referentni centar pedijatrijske kardiologije u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, čiji je voditelj prof. dr. Ivan Malčić, ujedno predstojnik Klinike i predsjednik udruge Veliko srce malom srcu.

Ovo predavanje doprinijet će razvijanju svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpori njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju i pružanju psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.