Blog

NOVOSTI IZ ČAZME

U petak, 25.5.2018. s početkom u 17,30 sati u Centru za kulturu Čazma (učionica glazbene škole) bit će otvorenje izložbe dječjih likovnih radova u sklopu 3. likovnog natječaja Društva Naša djeca Čazma “Jedan svijet – jedan cvijet” čija je ovogodišnja tema Šeširi kraljica Ljelja, a kojim obilježavamo 2018. Europsku godinu kulturne baštine. Na natječaj su pristigli likovni radovi djece iz dječjih vrtića i osnovnih škola s područja cijele Republike Hrvatske.

Ove je godine njihov cilj bio poučiti najmlađe o Kraljicama Ljeljama, narodom običaju koji je 1966. godine upisan kao hrvatska kulturna baština, a 2007. godine prepoznat kao nematerijalna svjetska baština i 2009. godine upisan je na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Kraljice iz sela Gorjana su djevojke koje u proljeće, o blagdanu Duhova, u povorci obilaze selom i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa sa sabljama. Dijele se na kraljice i kraljeve; desetak kraljeva nosi sablje i muške šešire ukrašene cvijećem, a upola manje kraljica na glavama, poput mladenki, imaju bijele vijence. Običaj potječe iz pradavnih vremena Slavena. Smatra se da je Ljelja žena slavenskog boga Peruna. Ovaj duhovski ophod djevojaka počiva na mitskoj priči o nebeskim kraljicama i kraljevima koji nemaju veze s ovozemaljskim kraljevstvom. Prema hrvatskim vjerovanjima, Ljelja i Ljeljo su izgubljena djeca boga Peruna i ne znaju da su svojta. U kršćanskoj tradiciji su njihova imena promijenjena u Jura i Mara. Običaj je u kasnom srednjem vijeku bio poznat Hrvatima diljem prostora koje nastanjuju.

Stoga su pozvali dječje vrtiće i osnovne škole da s djecom otkriju i prouče više o ovoj predivnoj slavonskoj tradiciji i dijelu kulturne baštine koja je svakako zaslužila pažnju svih nas. Djeca su slikala i izrađivala upravo šešire ukrašene cvijećem koje ponosno nose Kraljice Ljelje!

Na natječaj je pristiglo mnoštvo radova iz cijele RH, a stručno povjerenstvo koje čine Katarina Lončarević, umirovljena učteljica likovne kulture, Maja Franelić, odgojiteljica predškolskog odgoja, Vlatka Rešček, magistra primarnog obrazovanja i Franjo Matešin, akademski slikar, izabralo je najbolje dječje likovne radove. Društvo Naša djeca nagradit će tri najbolja rada u dvije kategorije i to dječjih vrtića i tri rada iz osnovnih škola te pohvaliti do pet iz obje kategorije.

 

U subotu 26. 5. s početkom u 17 sati počinje 5. cvjetni korzo u Čazmi. I ove godine očekuju veselu cvjetnu povorku kroz Čazmu u kojoj će sudjelovati Dječji vrtić Pčelica Čazma, OŠ Čazma, OŠ Berek i DND Križ kao i domaćini, DND Čazma. Povorku će predvoditi puhački orkestar DVD-a Čazma. Nakon cvjetne povorke kroz grad, na središnjem gradskom trgu slijedi zabavni dio programa na kojem će se prvo predstaviti svi sudionici, a potom i gosti ovogodišnjeg cvjetnog korza i to: garešničke mažoretkinje, najmlađi folkloraši KUD-a Graničar Čazma, Dječji zbor Mali čazmanski slavuji i najmlađi pjevači, djevojčice i dječaci koji su su pjevali u 3. sezoni RTL Zvjezdica: Paola Rokić iz Zagreba, Jill Letizia Kantolić iiz Krapine, Lucija Pleša iz Križevaca, Mijo Pušeljić i Vito Popilovski iz Čazme te Ana i Maria Draguljić i Tara Vunić iz Čazme.Očekuju bogat zabavni program za male i velike sugrađane.

 

Kroz ova dva dana DND Čazma ujedno sudjeluje u DANIMA OTVORENIH VRATA UDRUGA 2018. te će se navedenim programima i događanjima predstaviti građanima koji će dojmove o radu njihove udruge moći zabilježiti na putovnicama koje će moći pronaći na štandu.