Blog

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA OBITELJI

Godinu 1994. Ujedinjeni su narodi proglasili Međunarodnom godinom obitelji, upravo zbog promjena društvenih i gospodarskih struktura, koje su utjecale i još uvijek utječu na strukturu i stabilnost obiteljskih jedinica u mnogim regijama svijeta. Te se je godine započela slaviti važnost obitelji, ljudi, društva i kulture diljem svijeta. Sam se pak Dan obitelji obilježava od 1994. godine, na 15. dan svibnja, i to na način da se na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini organizira širok raspon događanja: radionice, seminari, izložbe, kampanje za javne mjere usmjerene k jačanju i podršci obitelji i slično.

Svi znamo koliko je obitelj važna za rast i razvoj djece, ali i svih njenih članova. Zato je  bitno da se prema članovima naše obitelji odnosimo s poštovanjem i ljubavlju i da im često govorimo koliko nam puno znače. To znaju svi naši mlađi članovi koji poručuju odraslima:

  • Obitelj je blago koje se nikada ne gubi – nepotpisano dijete, Zagreb
  • Roditelji bi trebali polagati ispit za odgoj i sreću nas djece. – Karmen, 5.r. Lovran.
  • Kad se mama i tata svađaju, ja ne rastem, nego se smanjujem. – Mirjana, 4. r. Zabok

Savez društava Naša djeca Hrvatske pridružio se obilježavanju Dana obitelji od samog početka te ga već godinama tradicionalno podupire. Želimo da tako bude i ove godine. Podsjećamo Vas kako Vaš DND samostalno može odabrati kada će se točno obilježiti taj dan (npr. baš 15. 5. (u srijedu), ili možda tog vikenda) uz važnu napomenu: ako u Vašem gradu/općini bude više organizatora Dana obitelji, poželjno je da svi zajedno dogovorite isti dan, a možda i objedinite sve ili dio svojih namjeravanih programa.

Više o ciljevima i načinima obilježavanja Dana obitelji pogledajte ovdje. Na kraju bismo Vas samo željeli podsjetiti da nam u Savez DND pošaljete izvještaj o tome kako ste organizirali Dan obitelji 2013. i kako su to prisutni sudionici primili. Unaprijed se veselimo čitanju i objavi vijesti o obilježavanju Dana obitelji u Vašim sredinama.

 

Sretan Vam i veseo Dan obitelji 2013!