Blog

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Pod motom „Šljiva u ruci, a ne ispod oka“ obilježen je  Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ispred opatijske tržnice. Obilježavanje su organizirali članovi Društva „Naša djeca“ Opatija i predstavnici Policijske postaje Opatija s ciljem promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova. Tom prigodom građanima/kama dijelili su se promotivni materijali s ohrabrujućom porukom ženama, statističkim podacima o nasilju nad ženama u Hrvatskoj, ali i svježa voćka šljive sa sloganom akcije. Prema statističkim podacima iz Nacionalne strategije zaštite nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. u prvih devet mjeseci 8304 žene bile su žrtve prekršajnog dijela obiteljskog nasilja, od čega je 715 žena bilo žrtvom kaznenog obiteljskog nasilja, čak 14 žena je ubijeno a nad 16 je pokušano najteže nasilje u obitelji.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se svake godine 25. studenog., a obilježava se U znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. Godine sestru Patriu, Minervu i Mariu TeresuMirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

DND Opatija obilježilo je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u sklopu projekta „Zajedno za dječja prava“ uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.