Blog

OBJAVLJEN NATJEČAJ ZA NAGRADU GRIGOR VITEZ 2014.

Savez društava Naša djeca Hrvatske, osnivač i organizator Nagrade Grigor Vitez i ove godine otvorio je  Natječaj za Nagradu „Grigor Vitez“ za 2014. godinu koji će biti otvoren od 05. studenoga do 30. prosinca 2014. Poziv objavljujemo i na web i Facebook stranici Saveza DND Hrvatske: www.savez-dnd.hr  (pod naslovom: Natječaj za Nagradu Grigor Vitez 2014.). Nagrada Grigor Vitez dodjeljuje se najoriginalnijim umjetničkim i odgojnim knjigama za djecu, i to:

a)    Književniku/ici za najuspješnije književno djelo za djecu

b)    Ilustratoru/ici za najuspješnije ilustracije u knjigama za djecu

Prijedlog za Nagradu mogu dati: izdavačke kuće, udruge i društva književnika i likovnih umjetnika, obrazovne i kulturne institucije i organizacije, Društva Naša djeca, ogranci Matice hrvatske te sami autori/ice. U obzir za prijavu na Poziv dolaze djela autora/ica koji/e žive i stvaraju u Hrvatskoj, pisana hrvatskim jezikom i jezicima narodnosti u Hrvatskoj te objavljena u ovoj kalendarskoj godini – 2014. godini (ona izdanja koja imaju u svojem impresumu podatke o Prvom izdanju). Uz kraći pismeni prijedlog naslova i autora potrebno je dostaviti i po 7 primjeraka svake predložene knjige ili slikovnice koju želite kandidirati za Nagradu. Knjige možete predložiti u jednoj od tri kategorije, a isti naslov može se kandidirati i za tekst i ilustraciju. Molimo Vas da u pismenoj prijavnici koju samostalno oblikujete naznačite vrstu kategorije u kojoj predlažete naslov:

a) za književni tekst,

b) za ilustracije,

c) za tekst i ilustracije.

Pismeni prijedlog s kontaktima predlagača i s primjercima knjiga možete poslati ili dostaviti na adresu:

SAVEZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

Amruševa 10/IV kat

10000 Z a g r e b

s naznakom za Nagradu „Grigor Vitez 2014.“

Rok za prijeve i slanje primjeraka knjiga je do utorka  30. prosinca 2014. godine, svakim radnim danom od 8.30 do 16.30 sati. Svečanost dodjele Nagrade za 2014. godinu bit će početkom ožujka 2015. godine. Sve detaljnije informacije o načinima prijave i Nagradi, možete dobiti u Savezu DND Hrvatske, telefoni: 01/49 22 959 i 49 22 957 ili na e-mail: info@savez-dnd.hr (kontakt osoba: Snježana Krpes).

47 GODINA NAGRADE GRIGOR VITEZ

(1967. – 2014.)

Godišnja nagrada Grigor Vitez”, nagrada za dječju književnost i ilustraciju, osnovana je i po prvi put dodijeljena 1967.godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Osnivač nagrade je Savez društava Naša djeca Hrvatske koji je predprošle godine obilježio 60.obljetnicu kontinuiranog djelovanja s djecom i za djecu. Među različitim sadržajima i aktivnostima Saveza, od najranijih dana važno je mjesto zauzimalo područje dječje knjige, cilju unapređivanja njenog izdavaštvapromicanja kvalitete sadržaja te poticanje literarnog likovnog stvaralaštva u knjigama  za najmlađe.

Tako je već 1952. godine osnovan Centar za dječju knjigu i štampu  u kojem su se okupili brojni književnici, novinari, likovni umjetnici, nakladnici, pedagozi, psiholozi, knjižničari i drugi stručni i društveni djelatnici toga vremena. Centar je organizirao savjetovanja o vrijednostima i ulozi kvalitetne knjige u životima djece, počeo je izlaziti Bilten za dječju knjigu i štampu Saveza DND, započelo se s analizama tržišta dječje knjige u Hrvatskoj (od 1968.), organizirane su pokretne izložbe dječje knjige te su objavljivane i preporuke za roditelje, odgajatelje, učitelje i knjižničare s popisima kvalitetne knjige za djecu. U želji da se taj pozitivan utjecaj proširi i na književne i likovne stvaraoce za djecu, Savez DND 1966. godine pokreće akciju među kulturnim i prosvjetnim radnicima za  uspostavu posebnog Priznanja kojim će se afirmirati i nagraditi najuspješniji autori (koji žive i djeluju na tlu Hrvatske), za njihove najkvalitetnije književne tekstove ili ilustracije u knjigama za djecu, objavljenima u jednoj izdavačkoj godini. Inicijativa je izvrsno prihvaćena u kulturnim krugovima te je 1967. godine donesena Odluka o osnivanju nagrade za poticanje, unapređivanje i dodjelu najvišeg društvenog priznanja književnim i likovnim stvaraocima za djecu.

Nagrada je dobila ime «Grigor Vitez», po književniku Grigoru Vitezu, dugogodišnjem suradniku Saveza, osnivaču i uredniku biblioteke Vjeverica i pokretaču dječjeg časopisa Radost, a koji je najveći dio svojeg bogatog književnog rada posveti djeci. Već tada, i u vrijeme svoje prerane smrti 1966., bio je klasik naše dječje književnosti, osobito poezije. Ističemo da je Ministarstvo kulture RH (tada Fond kulture RH) od samog početka financijski podržavao Nagradu, a od 2002. godine pridružuju se još i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa RH te Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Svečanost dodjele Nagrade prvim dobitnicima, održana je 13. listopada 1967. godine u prostorima Društva  književnika Hrvatske, a prvi laureati ove bili su književnici Gustav Krklec i Ratko Zvrkote likovni umjetnici-ilustratori knjiga za djecu Cvijeta Job i Vilko Selan Gliha. Od tada do današnjih dana, nagradu «Grigor Vitez» primio je 54 književnik i književnica za svoje književne tekstove te 35 likovna umjetnika i umjetnica za ilustracije u knjigama za djecu. Osim Nagrade autorima i autoricama, svake godine dodijeljuju se i posebne Pohvale urednicima i nakladnicima. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. Preko stotinu nagrađenih knjiga za djecu i mlade uvršteno je u sam vrh umjetničkih ostvarenja za djecu, a mnogi od nagrađenih autora postali su klasicima naše dječje književnosti ili lučonoše najvećih kvaliteta koje je dostigla ilustracija knjiga za djecu u nas.

Više o samom piscu Grigoru Vitezu možete pročitati ovdje