Blog

ODOBRENI NOVI PROJEKTI DND-u POREČ

Tema: odobreni projekti ”Priključi se” i ”Krov glavu čuva” ukupne vrijednosti 20.840 kuna

Sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva potpisali su ugovor o financiranju projekt ”Priključi se” (7-840 kuna od mogućih 9.000) koji je Društvo Naša djeca Poreč prijavilo na natječaj ”Mali projekti za bolje sutra”, u rujnu prošle godine i ”Krov glavu čuva” (maksimalni mogući iznos od 13.000 kuna) koji su prijavili na natječaj ”Naš doprinos zajednici” u listopadu prošle godine.

Jako su zadovoljni što je Zaklada procijenila projekte vrijednima financijske potpore, jer im oba mala projekta omogućuju veliki pomak u uvjetima za rad. U projekt ”Priključi se” uključili su Udrugu za osobe s intelektualnim poteškoćama ”Vrijeme”, s čijih 6 članova voditeljica plesnih radionica Adila Bidžos volonterski radi već četvrtu godinu. Skupina se zove ”Happy” i uključena je u programe koje djeca DND-a izvode na javnim pozornicama grada. Uključili su  i Centar za građanske inicijative, zbog iskustva u netom završenom velikom nacionalnom projektu o pravima osoba s invaliditetom. ”Priključi se” je mali projekt kojim žele  svratiti pažnju građana Poreča na važnost inkluzije osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice – kako u DND-u pokazujemo svojim primjerom. Voditeljica projekta Adila Bidžos već je osmislila koreografiju za skupinu Happy, u koju će biti uključene i druge plesne grupe, a bit će izvedena na Trgu slobode za Dan grada. Cilj im  je plesom privući pažnju sugrađana, a volonteri i volonterke pridružit će nam se u akciji dijeljenja letaka i razglednica koji govore o tome da inkluzija počinje namjerom. Ovaj projekt financira se temeljem Sporazuma o partnerstvu Zaklade i Fonda gradova i općina.

Projekt ”Krov glavu čuva” financira se iz decentralizioranih sredstava Nacionalne zaklade, a odnosi se na popravak plafona u velikom neiskorištenom prostoru startog remonta. Vodi ga Snježana Lehman, a popravak plafona omogućit će im  korištenje toga prostora i u danima kada nije lijepo vrijeme (krov sada prokišnjava), a što je još važnije, neutralizirat će  moguće štetno djelovanje lesonit ploča na stropu. Osim za Zabavnu ljetnu bazu, obnovljeni prostor mogao bi im biti svojevrsni ”dnevni boravak” za sve povremene aktivnosti za koje sada nemaju  adekvatno mjesto.

Želimo naglasiti da su  i u prošloj godini proveli dva projekta koje je financirala Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva – obnovili su  jednu prostoriju u bivšem remontu, koju ljeti koriste  kao ured, a u kišnim danima kao svojevrsnu čekaonicu za roditelje koji čekaju da djeca završe radionice. Dobili smo potporu i za vrijedan projekt ”Stihovi ne priznaju granice” kojim afirmiraju interkulturalnost kroz poticanje djece u osnovnim školama Poreštine da pišu stihove na meterinjim jezicima