Blog

ODRŽAN 7. SUSRET GRADOVA I OPĆINA – PRIJATELJA DJECE

Na 7. Susretu sudionika Akcije Gradovi i općine – prijatelji djece koje su zajednički organizirali Koordinacijski odbor Akcije Grada Opatije, Grad Opatija i Savez društava Naša djeca Hrvatske susreli su se djeca, njihovi voditelji-mentori te čelnici lokalnih zajednica – ukupno dvjestotinjak djece i odraslih iz 23 grada i općine – koji su upoznati s i koji se aktivno bave područjem dječjih prava i dječje participacije. Osim sudionika iz hrvatskih gradova i općina, opatijskom susretu su nazočili i kolege i partneri iz Slovenije.

susret_gio_2013_259

Na početku skupa, kojeg su moderirala i vodila djeca, nazočne u velikoj konferencijskoj sali GH Adriatic pozdravili su opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zatim dječji gradonačelnik Opatije Ivan Tancabel, potom zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske Sonja Borovčak, zatim ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predstavnica Ureda UNICEF- a za Hrvatsku, Đurđica Ivković,  pomoćnik ministrice vanjskih poslova i EU Hrvoje Marušić, te izaslanica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Iveković.

susret_gio_2013_339

Tema ovoga Susreta bila je dječja participacija. Djeca su prepoznata kao zalog sretne budućnosti svojih lokalnih sredina. Potvrđeno je kako djeca imaju pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose. Svi uzvanici su se složili kako je participacija djece izuzetno važna i kako ona pridonosi ostvarenju dječjih prava jer tko bolje zna od djece što djeci zapravo treba.

susret_gio_2013_254

gradona_elnik

Gradonačelnik Dujmić posebno je naglasio edukativnu važnost uključivanja djece u demokratske tokove, dodavši da u Opatiji već 11 godinu djeluje Dječje gradsko vijeće koje je, svojim trudom i zalaganjem, postiglo da se urede 29 igrališta i dječjih plaža, da se organiziraju sportsko rekreativne aktivnosti za vrijeme praznika te da se pomogne opatijskoj djeci s teškoćama u razvoju. Za svoj rad, opatijski su dječji vijećnici nagrađeni i brojnim priznanjima.

sanja_i_ivan

Prezentaciju o radu Saveza Društava “Naša djeca”, kao najstarije organizacije u zemlji koja se bavi djecom, održala je potpredsjednica Saveza DND-a i tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić, a dječji gradonačelnik Ivan Tancabel govorio je o radu i uspjesima Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije. Uvodni dio susreta završio je Velikim mjuziklom za male umjetnike “Footloose na opatijski način” koji je stipendistica Grada Opatije Mateja Majerle uvježbala s opatijskim učenicima.

susret_gio_2013_336

Nakon prvog dijela Susreta, koji je obuhvaćao obraćanja odraslih, uslijedile su radionice namijenjene odraslima i djeci. U drugom dijelu susreta odrasli su prisustvovali radionicama na temu dječje participacije, gdje su razmjenjivali iskustva iz svojih lokalnih zajednica na temu”Uloga odraslih i društvene zajednice u unaprjeđenju sudjelovanja djece”. Nakon radionica potpisana je Deklaracija odraslih o dječjoj participaciji, koja će se uputiti nadležnim ministarstvima i institucijama.

djeca2

Za to vrijeme za djecu su bile organizirane radionice i potraga za blagom, u kojoj ih je, nažalost, prekinula kiša. Nakon sudjelovanja u radionicama čokolade u “Krašu” i kavani “4 opatijska cvijeta” te izradi suvenira kamelija, djeca su se nakon razgledavanja Hrvatskog muzeja turizma, uputila na izlet brodom.

brod1

Osim što su marljivo radili i prezentirali svoja postignuća, sudionici Akcije su se i dobro zabavili te stvorili i osnažili međusobne veze koje će im sigurno olakšati njihov daljni rad na dobrobit sve djece u hrvatskim gradovima i općinama.

djeca1