Blog

ODRŽAN SUSRET DJEČJIH VIJEĆA U VELIKOJ GORICI

U Velikoj Gorici je 3. i 4.10. održan dvodnevni 15. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Susret je otvoren u Pučkom otvorenom učilištu u četvrtak, a dobrodošlicu su dječjim vijećnicima zaželjeli predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Prisutnima se videoporukom obratila i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, a kao iznenađenje na svečanosti otvorenja bila je i mlada influencerica, Gloria Berger.
Ovogodišnja tema Susreta bila je „Kako i zašto učiti o medijima“, a na istoimenom panelu kojim je Susret započeo sudjelovali su brojni stručnjaci iz područja medija: novinarka Višnja Biti, izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj, stručna suradnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Gorana Banda, iz Ureda dječje pravobraniteljice gospođa Maja Flego, urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler, voditeljica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, novinarka HRT-a Rahela Stefanović, te gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

U petak su svoje projekte na temu medijske pismenosti predstavili dječji vijećnici iz Dubrovnika, Nove Gradiške, Opatije, Petrinje, Velike Gorice i Zaboka. Također su za djecu i mentore održane i radionice na teme: Kako snimiti radijsku emisiju (voditeljica Ivana Sučić), Kako gledati film (voditeljica Višnja Vukašinović), Kako učiti o medijskoj pismenosti (voditeljice Višnja Biti i Mirjana Jukić), Društvene mreže i mladi (voditeljica Barbara Vid). Za mentore je održano i predavanje doc.dr.sc. Lane Ciboci – „Odrastanje uz medije i važnost medijske pismenosti“. Popratno događanje Susreta bila je izložba fotografija Srednje škole Petrinja na temu Konvencije o pravima djeteta.

Dječji vijećnici su i ove godine vrlo aktivno sudjelovali u panelu i radionicama, te su i same voditeljice radionica naglasile kako su i one kroz ove radionice puno naučile od djece.
Savez DND ovim putem zahvaljuje Gradu Velika Gorica, Koordinacijskom odboru Velika Gorica-prijatelj djece, gradonačelniku Velike Gorice, svim volonterima i volonterkama, hotelu Garden Hill, Pučkom otvorenom učilištu Velike Gorice, svim sudionicima otvorenja Susreta: voditeljima Ani Katuić i Matiji Dražetiću, plesnoj grupi Megablast, djeci iz folklornog društva Mraclin, Umjetničkoj školi Franje Lučića, djeci – dobitnicima Oscara znanja, Sari Zaninović, redateljici otvorenja Romani Rožić, te svim Dječjim vijećima koji su svojim dolaskom podržali ovogodišnji Susret i progovorili o ovoj važnoj temi djeteta u digitalnom okruženju.
Jedan od glavnih zaključaka je odgovornost i odraslih i djece na stalnu edukaciju, kako da mediji i digitalno okruženje budu sigurni, zaštićeni, otvoreni i poticajni prostor za dijete i njegovo pravo na informiranje i učenje.

Foto: Mirko Cvjetko