Blog

ŠEST GODINA PROJEKTA “NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA”

Ambasador projekta glumac Zijah Sokolović posjetit će pet osnovnih škola na Jadranu gdje će održati Bajkaonice za djecu od 01. do 04. razreda

Zagreb, listopad 2019. – Projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske nastavlja već šestu godinu s aktivnostima namijenjenim važnosti igre za dječji razvoj.

Ovogodišnji projekt tematski se veže na pripovijedanje, aktivnost koja je u fokusu projekta posljednje tri godine s programom pod nazivom BAJKAONICA. Sa željom da temu pripovijedanja proširimo na djecu koja do sada nisu bila uključena u projekt “Neka odrastanje bude dječja igra” ove godine po prvi puta pripovjedački program “Bajkaonica” će se provoditi po gradovima i otocima na Jadranu.

Tako će ambasador projekta, poznati glumac Zijah Sokolović održati “Bajkaonice” s djecom od 01. do 04. razreda osnovnih škola na Cresu, Malom Lošinju, Omišu, Šibeniku i Dubrovniku.

Projekt podržavaju i druga poznata lica iz javnog života poput Doris Pinčić Rogoznice i Luke Bulića, prepoznajući koliko je važno pričati priče djeci od malih nogu jer ih one formiraju i stvaraju sliku o svijetu oko njih. Pripovijedanje priča drastično se promijenilo kroz stoljeća, no iako su se metode izmijenile, želja za pričanjem i slušanjem priča ostala je nepromijenjena.

U sklopu aktivnosti u rujnu 2019. godine educirani su volonteri-pripovjedači te opremljena nova Društva “Naša djeca” na Jadranu s mobilnim kutićima za daljnje održavanje programa “Bajkaonica”, što će ostati kao trajno nasljeđe ovogodišnjeg projekta za održavanje aktivnosti s djecom i nakon njegovog završetka u prosincu 2019. godine.

Tvrtka Beiersdorf Hrvatska u sklopu projekta donirala je partneru projekta Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska iznos od 150.000,00 kuna kako bi se omogućili raznovrsni programi za djecu, opremanje prostora i edukacija 47 volontera iz čak 24 Društava „Naša djeca“ za pripovjedački program „Bajkaonica“.

Volonteri-pripovjedači su kroz edukaciju usvojili nova znanja i vještine čime će u daljnjem radu s djecom moći provoditi kvalitetnije programe, a pet novih Društava dobilo je opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA – mobilne kutiće za pripovijedanje. Ovogodišnju edukaciju održanu u rujnu u Šibeniku vodili su Dijana Zorić, suosnivačica “Laboratorija zabave” i suorganizatorica “STORYinga”, međunarodnog storytelling festivala te ambasador projekta Zijah Sokolović, glumac, dramski pisac, redatelj i profesor glume. Tijekom listopada i studenog volonteri će održavati “Bajkaonice” otvorene za javnost u osnovnim školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske za sve posjetitelje željne pripovijedanja.

Znanje i alati programa “Bajkaonica” koji su u sklopu projekta preneseni, ukorijenili su se u lokalnim sredinama obuhvaćenim ovim projektom i Društvima “Naša djeca” čiji volonteri ih provode i gotovo svakodnevno koriste u svojim redovnim aktivnostima s djecom, što možemo smatrati značajnim dugoročnim doprinosom projekta “Neka odrastanje bude dječja igra”. Pružajući podršku obiteljima na području Hrvatske ostvaruje se cilj globalne inicijative tvrtke Beiersdorf kojom se želi pomoći djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.

 

O projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava „Naša djeca“ te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima.

2015. godine, u drugoj godini provedbe projekta, educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U trećoj godini održavanja  projekta 2016. godine edukaciju je prošlo 43 volontera kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra “Čiri-Biri-Bajka” nastala u sklopu projekta.

2017. godine projekt je obilježila tema pripovijedanje, a kroz ukupno 106 održanih radionica Bajkaonice sudjelovalo je čak 2.154 djece diljem Hrvatske. Za pripremu radionica organizirana je edukacija za 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca koji su zajedno s djecom stvarali nove priče. Na kreativnom natječaju potrošači su izabrali najbolju priču “Leopard i dječak“ Društva „Naša djeca“ Zabok, a NIVEA je prema predlošku izradila prekrasnu slikovnicu s ilustracijama Ivane Guljašević Kuman te audiovizualnim zapisom priče koju je ispričao Zijah Sokolović.

2018. godine obilježili smo petu godišnjicu održavanja projekta i nastavili s temom pripovijedanja. U projekt je uključeno 21 Društvo Naša djeca i educirano 34 volontera koji su kroz Bajkaonice prenosili vještine pripovijedanja i s djecom stvarali nove priče na temu bajke „Ružno pače“. U sklopu projekta održan je kreativni natječaj u kojem su potrošači putem NIVEA web stranice zajedno sa stručnim žirijem odabrali pobjedničku priču, a potom je ambasador projekta, Zijah Sokolović, tu istu pobjedničku priču interpretirao djeci na Bajkaonicama u pet osnovnih škola diljem Hrvatske. S idejom da se potiče kultura čitanja i pripovijedanja u sklopu projekta održano je 123 radionica Bajkaonica diljem Hrvatske na kojima je sudjelovalo gotovo 3.350 djece i izdano je limitirano izdanje ilustrirane slikovnice „Bajkaonicom po svijetu“ s izborom od dvanaest nikad ispričanih priča iz usmenog stvaralaštva za djecu.

 

Više o projektu “Neka odrastanje bude dječja igra” saznajte na:

https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica

Facebook – www.facebook.com/NIVEAHrvatska

IG NIVEA Hrvatska –  https://www.instagram.com/nivea_hr/?hl=hr