Blog

ODRŽANA TEMATSKA I IZVJEŠTAJNO-PROGRAMSKA SKUPŠTINA SAVEZA DND HRVATSKE NA TEMU „PROGRAMI ZA ODRŽIVI RAZVOJ U DRUŠTVIMA NAŠA DJECA“

Tematska i izvještajno-programska Skupština Saveza DND Hrvatske održana je 10. prosinca 2016. u Hrvatskom centru za dječju knjigu u Zagrebu. Prvu Skupštinu u novom mandatu 2016.-2020. otvorila je predsjednica Saveza DND, gospođa Aida Salihagić Kadić. Na samom početku podsjetila je na nekoliko važnih obljetnica koje se obilježavaju ovih dana. UNICEF slavi 70. rođendan 11. prosinca, dok je DND Varaždin na dan održavanja Skupštine obilježio 65 godina djelovanja. Također, Savez DND 12. prosinca slavi svoj 66. rođendan.

Posebni gosti Skupštine bila su djeca iz DND Varaždin, savjetnica Dječjeg gradskog vijeća i bivša dječja gradonačelnica Tea Podbojec te Samanta Gran i Anita Šilec koje su izvele pjesmu „Imagine“ Johna Lennona i „Budi jak“ Maje Posavec.

Glavna tema Skupštine bila je „Programi za održivi razvoj u Društvima Naša djeca“, a vezana je uz UN-ovu kampanju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj. Savez DND Hrvatske se među prvima uključio u ovu kampanju koju provodi s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca. Na Skupštini je predstavljeno nekoliko postojećih projekata DND za održivi razvoj kroz koje su predstavljeni neki od 17 ciljeva. Ti su projekti usmjereni djeci i pridonose ostvarenju ciljeva za održivi razvoj.

Prvi cilj koji je predstavljen bio je Cilj 3.: Zdravlje i blagostanje prije kojeg smo vidjeli spot „Ne treba nam šećer“ Zabočkih mališana u okviru projekta „Zdravo i fino“ Dječjeg vijeća Zabok. DND Koprivnica predstavila je svoja dva projekta kroz video-spot na temu cilja zdravlje i blagostanje, „Oko je svjetiljka tijelu-Djeca su naša budućnost“, koji je predstavila dr. Tigrena Csik i „Naj-dječje djelo Veliko srce koprivničkog djeteta“, koje su predstavile Suzana Hergotić i dječja gradonačelnica Hana Živko.

Četvrti cilj, kvalitetno obrazovanje, predstavila je Tea Jelača iz DND Opatija kroz provedeni projekt „Kakav ćemo svijet ostaviti djeci -vremenska kapsula“.

Gospođa Nikolina Ribarić je pričala u sklopu Cilja 9.: Inovacije, industrija, infrastruktura i Cilja 13: Očuvanje klime, o projektima „Mali znanstvenici“ i „Aleja prvašića“ koji su započeli u DND Jastrebarsko.

O smanjenju nejednakosti, desetom cilju govorila je predsjednica DND-a Vinkovci, gospođa Antonija Spajić. DND Vinkovci provodi projekte igraonica „Ganja“ i „Artinčica“, po kojima su posljednjih godina postali prepoznatljivi. Također su razveselili prisutne dječjim darovima nastalim u likovno – kreativnim radionicama DND Vinkovci.

Predsjednica DND Sisak, gospođa Renata Fridrih dovela je posebnu gošću, psa Evie, pasmine havanski bišon te je predstavila projekte s vulnerabilnom skupinom korisnika na području Sisačko – moslavačke županije. Projekti DND Sisak predstavljeni su sklopu Cilja 16.: Mir, pravda i snažne institucije, a u njegovoj provedbi veliku ulogu imaju upravo havanski bišoni kao što je Evie, te su međunarodno poznati.

Projekt DND-a Zabok  „Odgoj za volontiranje“ prezentirala je njihova tajnica, Jasenka Borovčak u sklopu Cilja 17: Partnerstvom do ciljeva, kojim se djecu odgaja za volontiranje, promjene i partnerstvo u zajednici.

Drugi dio Skupštine, izvještajno-programski, moderirala je dopredsjednica Saveza DND, Sonja Borovčak. Započeo je izvješćem verifikacijske komisije gospođe Jasenke Borovčak iz DND Zabok. Prijedlog programa rada Saveza za 2017. predstavila je predsjednica Saveza, gospođa Aida Salihagić Kadić. Novoizabrana predsjednica Nadzornog odbora Saveza, gospođa Renata Dolenec izvijestila je okupljene o prijedlogu Financijskog plana Saveza DND za 2017.godinu. Njezino izlaganje upotpunjeno je kratkim informacijama voditeljice računovodstva, gospođe Vesne Dimitrijević o  tome kako trebaju izgledati financijski planovi za udruge u narednim razdobljima.

Program rada Saveza za 2017. i Financijski plan za 2017. su usvojeni, kao i Odluka o udruživanju u Savez DND četiri nova Društva Naša djeca: Blato, Umag, Mikleuš i Jelisavac, kojima čestitamo!

Skupština je završila obraćanjem predsjednice Saveza DND koja je zahvalila svima u programu Skupštine, te im poželjela sretne blagdane i uspješan rad DND-u u 2017. godini.