Blog

ODRŽANO FORUM KAZALIŠTE U TUHELJU

U suradnji s OŠ Lijepa naša DND Tuhelj, organizirao je 15. svibnja pomalo drugačiju kazališnu predstavu. Učenice i učenici 8. razreda pod mentorstvom učiteljice Pavice Iveković pripremili su za učenike viših razreda predstavu forum kazališta na temu konzumacije alkohola kod mladih. Forum kazalište je jedan od oblika sudjelovanja DND-a  u sklopu kampanje Budi Neovisan s ciljem edukacije djece o posljedicama konzumiranja alkohola, prepoznavanja početka ovisnosti i kako je spriječiti.

Učenici/e 8. razreda izvrsno su se snašli u ulogama tinejdžera. Prikazali su životnu svakodnevicu i probleme s kojima se mnogu suočavaju te načine njihova rješavanja.Publika nije bila samo šutljivi i pasivni promatrač. Aktivno se uključila u predstavu svojim prijedlozima, ispitivali likove o njihovoj motivaciji ili sami ulazili u predstavu kako bi promijenili daljnji slijed događaja.

Naime, forum kazalište interaktivna je kazališna igra s pravilima u kojoj postoji neriješeni problem. Publika može predlagati rješenja problema ili ući u predstavu i odglumiti svoje viđenje problema. Osnivač i idejni začetnik forum kazališta je Augusto Boal, kazališni redatelj, pisac i politički aktivist. On je ovakvu vrstu kazališta nazvao kazalište potlačenih jer je njegov cilj uvijek bio dati glas potlačenima, zaboravljenima, nebitnima. Svojim je radom nastojao dati ljudima priliku da izraze svoje stavove i uvjerenja.

Forum kazalište je u potpunosti ispunilo svoj cilj, potaknuvši naše učenike na kritičko promišljanje o ovisnostima i opasnostima koja ona kriju.