Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE ZA DUŽNOSNIKE IZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA U OKVIRU LJETNE ŠKOLE SAVEZA DND HRVATSKE, 2010.

U Selcu od 19.-20. lipnja 2010. godine održan  je prvi dio Ljetne škole Saveza Društava Naša djeca Hrvatske namijenjen dužnosnicima u osnovnim Društvima Naša djeca. Ljetna škola je osmišljena kao savjetovanje i edukacija dužnosnika za rad u osnovnim Društvima Naša djeca. Ujedno se sudionici upoznavaju s aktualnim temama iz područja rada s djecom te smjernicama za zajedničke aktivnosti Saveza DND i osnovnih društava. Na Savjetovanju je bilo prisutno 27 dužnosnika iz 18 Društava Naša djeca i Saveza.

Na početku Savjetovanja, umjesto opravdano odsutne predsjednice Saveza DND-a Hrvatske prof.dr.sc. Aide Salihagić Kadić, sudionike je pozdravio potpredsjednik Saveza, gospodin Miodrag Kirigin iz DND Dubrovnik.

Savjetovanje je otvorilo predavanje i radionica Igrom protiv vršnjačkog nasilja koju je vodila mr. sc. Ela Vilupek iz DND-a Osijek. Razvijajjući komunikacijske vještine nenasilnog rješavanja sukoba te koristeći igru za razvoj demokracije, može se pridonijeti jačanju svijesti o radu s djecom na razvijajanju temeljnih vrijednosti za razvoj ličnosti sposobne uspostavljati demokratske odnose.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanja Škorić, članica Izvršnog odbora Saveza DND-a, iz DND-a Opatija upoznala je sve nazočne o obilježavanju Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Društvima Naša djeca.

O tome da je Savez društava Naša djeca Hrvatske nacionalni koordinator kampanje “Zaustavimo siromaštvo djece sada”, koju je pokrenula europska organizacija Eurochild, izvjestila je Deniza Drusany, savjetnica za međunarodnu suradnju Saveza DND-a. Predstavljena je cjelokupna Kampanja te su Društva Naša djeca dobila smjernice kako se djeca mogu uključiti u Kampanju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deniza Drusany, savjetnica za međunarodnu suradnju Saveza DND-a
 
Antonio Čmelak iz DND- a Donji Miholjac upoznao nas je s potrebnim koracima za organizaciju raznih događanja u Društvima Naša djeca. Kroz vlastiti primjer organiziranja humanitarnih karaoka u Donjem Miholjcu, ukazani su mogući problemi koji se mogu pojaviti te kako ih najuspješnije otkloniti.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Antonio Čmelak iz DND- a Donji Miholjac

Potpredsjednik Saveza DND- Hrvatske, Miodarg Kirigin uvodnim izlaganjem otvorio je raspravu o tome na koji način Društva Naša djeca mogu odgovoriti izazovima koje nosi djelovanje u uvjetima krize i recesije, a koju su osjetila mnoga DND, svakodnevno suočena s uskraćivanjem sredstava u proračunima svojih lokalnih zajednica. Zaključak je da se Društva naša djeca, upravo zbog svoje fleksibilnosti i ljudskih potencijala moraju naučiti nositi s novonastalim okolnostima kao što je kriza, kao i s potrebnim promjenama u poslovanju i nakon krize.

U poslijepodnevnom programu predstavljene su prezentacije Jasenke Borovčak iz DND-a Zabok i Marija Perkovića iz DND-a Vinkovci o motivaciji i nagrađivanju volontera u Društvima Naša djeca. Jasenka Borovčak iznijela je iskustva o uključivanju volontera u aktivnostima DND Zabok te načinima kako se može motivirati i nagraditi za volonterski rad. Mario Perković govorio je o onim odredbama Zakona o volonterstvu kojih se organizatori volontera trebaju pridržavati kada se radi s posebnom skupinom korisnika volontiranja kao što su djeca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jasenka Borovčak (DND Zabok) i Mario Perković (DND Vinkovci)

Savjetovanje je nastavljeno drugog dana zanimljivim izlaganjem dr. Emila Paravine, tajnika Saveza DND-a, o početcima Saveza DND-a koji ove godine obilježava 60 godina kontinuiranog djelovanja. Osim različitih aktivnosti tijekom cijele godine koje će Savez organizirati u suradnji s osnovnim DND, krajem godine održat će se svečana sjednica te prigodni program u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu na koji će biti pozvani predstavnici iz Društava Naša djeca, suradnici i prijatelji Saveza DND.

savjetovanje_2010_6 (1)

Sanja Dubić, prof. DND Ogulin

Snježana Krpes, programska savjetnica Saveza DND-a, iznijela je rezultate analize koji ukazuju na nedovoljno učinkovitu suradnju i komunikaciju međusobno između osnovnih DND kao i sa Savezom DND. Ujedno je istaknuta važnost stalne edukacije za potrebne vještine i znanja o vođenju udruge kako bi mreža osnovnih DND bila što jačom, a DND u njoj održiva i aktivna u svojim lokalnim zajednica.

savjetovanje_2010_7

Snježana Krpes, programska savjetnica Saveza DND-a

Voditeljica odnosa s javnošću i menadžment Saveza DND-a, Mladenka Majerić izvjestila je prisutne o završnim koracima pokretanja akcije Darivanje novorođenog djeteta i podrška roditeljima koju bi Savez DND Hrvatske provodio u partnerstvu s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i Albatros media agencijom, a u suradnji s DND po gradovima i općinama. Cilj projekta je podrška i pomoć roditeljima novorođene djece u obliku darivanja poklon paketa.

savjetovanje_2010_8

Mladenka Majerić, voditeljica odnosa s javnošću i menadžment Saveza DND-a Hrvatske

Savjetovanje je završeno informacijama o predstojećim mnogobrojnim aktivnostima Saveza DND i osnovnih DND, inovativnim i svježim prezentacijama primjera dobre prakse iz DND te podjelom sudionicima prigodnih priznanja o sudjelovanju u programu Savjetovanja.

Ovom prilikom, pozivamo sva DND da nam se pridruže u drugom dijelu Ljetne škole koji se nastavlja kreativnim seminarima za voditelje likovnih, plesnih, dramskih radionica i igraonica. Četverodnevni programi održat će se u kolovoz u kolovozu (od 21. kolovoza u Hostelu Karlovac u Selcu), a od 5. srpnja na internet stranicama Saveza i u Savezu DND moći će te dobiti sve informacije o programu i prijavama.

savjetovanje_2010_9