Blog

OPĆINI RAŠA DODIJELJEN STATUS OPĆINA – PRIJATELJ DJECE

U Raši je u utorak, 6.07.2021. održana svečanost povodom dodjele statusa Općina-prijatelj djece. Priznanje u obliku natpisne ploče uručila je dopredsjednica Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske Sanja Škorić općinskoj načelnici Gloriji Paliska.

Ovaj počasni naziv najviše je javno društveno priznanje svima koji su u Općini zaslužni za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN o pravima djeteta, uzorne skrbi u svim područjima života djece, osmišljavanju njihovih aktivnosti te za unapređivanje života najmlađih. Općina Raša je u obavezi nastaviti istim putem, a što će se posebno pratiti, naglasila je Škorić.

„Uz titulu ‘grada rudara’, sada nosimo i onu ‘prijatelj djece’. Za nas je ovo vrlo emotivan trenutak. Hvala svima koji su ugradili dio sebe u ovo priznanje, jer do njega se dolazi uz velik trud, a nakon strogih provjera. Općina Raša zaista jest prijatelj djece, ovo je službena potvrda“, rekla je načelnica Paliska.

Podsjetila je na to što se u posljednjih osam godina učinilo za djecu, dotaknuvši se otvaranja prvog jasličkog odjeljenja, cjelovite obnove osnovne škole u Raši, ali i svih ostalih popratnih aktivnosti djece koje Općina prati na razne načine, sve s ciljem podizanja kvalitete života.

„Općina jesu infrastruktura i projekti, ali općinu prije svega čine ljudi. Djeca su naša budućnost i zbog toga sam posebno ponosna na ovu titulu“, istaknula je Paliska.

Tina Damjanić, koordinatorica Općine Raša u projektu, prisjetila se da je ova lijepa priča krenula odlukom Općinskog vijeća početkom 2018. godine o uključenju u Akciju Općina Raša – prijatelj djece. Aktivnosti su provođene u deset programskih područja: planiranje za djecu, financijska izdvajanja, podrška i potpora udrugama, zdravlje, sigurno i zdravo okruženje, odgoj i obrazovanje, socijalna skrb, kultura i sport, slobodno vrijeme, podrška i pomoć roditeljima u odgoju i skrbi.

„Nije bilo lako, ali predanim radom zadovoljili smo kriterije u ocjenjivanju i dobili ovaj prestižni i obvezujući naslov“, kazala je Damjanić.

Općina Raša nositelj je projekta, dok su aktivnosti provodili mnogi, a najvažniji od njih su: OŠ Ivana Batelića Raša , Dječji vrtić „Pjerina Verbanac“ Labin – područno odjeljenje Raša, Istarski domovi zdravlja Labin, Gradsko društvo crvenog križa Labin, Gradska knjižnica Labin – knjižnični stacionar Raša, brojne udruge civilnog društva, privatni i poslovni subjekti, mediji te oni najvažniji – djeca i njihovi roditelji, mentori, učitelji.

„Još jednom zahvala svima, a najveća našoj djeci i njihovim roditeljima, jer bez njih se sve ovo ne bi moglo postići. Ali sve ovo i jest za njih!“, zaključila je Damjanić.

Veseo i zabavan popratni program na sinoćnjoj svečanosti priredili su učenici raške osnovne škole te Umjetničke škole Matka Brajše Rašana Labin, za što su nagrađeni srčanim pljeskom publike.

Video sa svečanosti možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=ldho1DJ14ds

Tekst je preuzet s web stranice: https://www.rasa.hr/obavijesti/pregled/1364

Post a comment

I accept the Privacy Policy