Blog

DODIJELJENE NAGRADE “GRGOR VITEZ” NAJBOLJIM AUTORIMA KNJIGA ZA DJECU U 2020. GODINI

Jučer je na ljetnoj terasi Muzeja za umjetnost i obrt održana svečana dodjela 54. Nagrade “Grigor Vitez”

2. srpnja 2021.- Uz stihove pjesnika Grigora Viteza “Mi djeca sagradit ćemo grad u našim srcima…” otvorena je ovogodišnja dodjela Nagrade “Grigor Vitez” za 2020. godinu .

U programu su sudjelovali učenici OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba: Aleta Vitez, Luna Rendulić, Jakov Švarc i polaznica dramskog studija Centra mladih Ribnjak Ilona Marija Loher, umjetnik Ratko Bokić iz udruge “Cirkorama” te vokalistica Helena Brlek iz Malih slavuja Društva “Naša djeca” Varaždin, u režiji Ksenije Rožman. Program je vodila glumica Dijana Vidušin.

Na samom početku, sve prisutne je pozdravio gospodin Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Muzej za umjetnost i obrt ovogodišnji domaćin i partner Nagrade “Grigor Vitez”, najvažnije i najstarije nagrade za dječju književnost i ilustraciju. Ispred pokrovitelja Nagrade, Ministarstva kulture i medija i u ime ministrice Nine Obuljen Koržinek, dobitnicima je čestitala gospođa  Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti te dala značajnu podršku cjelokupnoj Nagradi. Dobitnicima je čestitala i predsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, prof. dr.sc. Aida Salihagić Kadić, istaknuvši kako će iduće godine biti dodijeljena obljetnička 55. Nagrada “Grigor Vitez” te pozvala sve pokrovitelje, tvrtke donatore-prijatelje djece i kvalitetne dječje knjige da se pridruže organizatoru i osnivaču Nagrade, Savezu DND u promociji domaće dječje književnosti.

Na svečanosti je bila nazočna i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Maja Novoselec, voditeljica Odsjeka za izvedbene umjetnosti i manifestacije, savjetnica iz Gradskog ureda za obrazovanje Nataša Ritan, te članovi Izvršnog odbora Saveza DND i predstavnici Knjižnica grada Zagreba.

U konkurenciji od 136 naslova iz književne produkcije za 2020. nagradu prema sudu Stručnog povjerenstva (Manuela Vladić MaštrukoMarijana HameršakIva KörblerIsabella Mauro Vlado Rajić) su primili:

• Spisateljica Andrijana Grgičević za najbolji tekst za djecu u slikovnici Što sam sve naučio do škole (i to sam) (Ibis grafika)
• Spisateljica Elizabeta Končić Trlek za najbolji tekst za mladež u romanu Pošta za Li (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade)
• Ilustratorica Hana Vrca za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u slikovnicama Lord se vraća kući (Irena Zelena, Knjiga u centru) i Mi (ni) smo sami (Alma Pongrašić, Kreativna mreža)
• Ilustrator Dominik Vuković za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici Svjetlana i sni o letu (Mala zvona).

Po izboru djece iz Dječjeg žirija pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, Nagradu „Ptičica“ su osvojile:

  • Spisateljica Ivana Šojat koja je osvojila nagradu „Ptičica“  u kategoriji najbolja prozna, pjesnička ili dramska knjiga za roman Zmajevi koji ne lete (Naklada Ljevak)
  • Ilustratorica Vendi Vernić koja je osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji najbolja slikovnica ili ilustrirana knjigu za ilustracije u knjizi Priče 1,2,3,4 (Eugene Ionesco, Mala zvona).

Posebno priznanje je uručeno Titu Bilopavloviću za bogat književni rad za djecu i mladež.

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske se zahvaljuje pokroviteljima Nagrade: Ministarstvu kulture i medija,  Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Gradu Zagrebu – Gradskom uredu za kulturu, partnerima Nagrade “Grigor Vitez”: Knjižnicama grada Zagreba,  Muzeju za umjetnost i obrt te Hrvatskom društvo skladatelja.

Hvala i dugogodišnjim suradnicima i prijateljima Nagrade: ljevaonici umjetnina Ujević, Laserplex-u, Pleat Pls-u, Branku Vujanoviću, Kseniji Rožman, Henrijeti Herjavec Rupčić, Zdenki Knapić, Ratku Bokiću, Dijani Vidušin i Maji Rupčić. Hvala ovogodišnjem Stručnom povjerenstvu, Dječjem žiriju, Hrvatskom centru za dječju knjigu i autoru ovogodišnjeg vizuala Manuelu Šumbercu.

Posebno hvala svim nagrađenim i pohvaljenim autorima, ilustratorima, nakladnicima što stvarate kvalitetne dječje knjige i slikovnice! Čestitamo od srca i vidimo se iduće godine!

Post a comment

I accept the Privacy Policy