Blog

DRUŠTVO „NAŠA DJECA“ DUGO SELO ORGANIZIRALO PROMOCIJU KNJIGE „ONO ČAROBNO OKO NAS“ I PROJEKTA „ČAROLARIJE NAŠEG GRADA“

U subotu, 29.6.2021. g., Društvo „Naša djeca“ Dugo Selo održalo je promociju knjige „Ono čarobno oko nas“ i projekta „Čarolarije našeg grada“. Promocija je organizirana u prostorima Osnovne škole „Ivan Benković“ u Dugom Selu. U prvom dijelu promocije predstavljena je knjiga „Ono čarobno oko nas“, dugoselske autorice, gđe. Anite Kovačević i suautora g. Predraga Topića, g. Maria Kocipera, g. Vite Kovačevića i gđe. Ivone Jeleč. U drugom dijelu je predstavljen projekt „Čarolarije našeg grada“ u sklopu kojeg je napravljena izložba dječjih radova, održane su radionice i igranje društvene igre za djecu, ali i odrasle. Knjiga je nastala u suradnji s Gradskom knjižnicom Dugo Selo kao suizdavačem, a izdavanje same knjige i financiranje projekta je ostvareno uz financijsku potporu Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.

U prvom dijelu autorica je ukratko opisala kako je knjiga nastala te kako je došlo do suradnje između nje i Društva „Naša djeca“ Dugo Selo. Posebno se zahvalila bivšoj predsjednici gđi. Štefanac Klobučar koja je prepoznala potencijal knjige i projekta i bez čije podrške sve ovo ne bi bilo ostvareno. Opisala je svoju knjigu kao obiteljsku knjigu jer su priče iz knjige  namijenjene svim generacijama i opisuju životne situacije u kojima su se našla djeca vrtićke, školske i tinejdžerske dobi, ali i mame, tate, bake i djedovi. Knjiga se sastoji od 8 kratkih priča koje su popraćene povijesnim crticama, fotografijama i ilustracijama dugoselskih lokacija na kojima se odvijaju priče. Pozvala je sve prisutne na čitanje priča svojoj djeci i unucima jer je to vrlo važno za njihov razvoj.

G. Predrag Topić, autor povijesnih crtica, istaknuo je da ova knjiga omogućuje mlađim naraštajima da na drugačiji način upoznaju povijest svoga kraja te istaknuo da je vrijednost ove knjige i u činjenici da se njome dodatno obogatila zavičajna zbirka dugoselskog kraja.

Novo vodstvo Društva „Naša djeca“ Dugo Selo predstavilo je dosadašnji rad te svoje planove koje namjeravaju ostvariti do kraja ove godine. Predstavili su aktivnosti koje su do sada organizirane, a obuhvaćale su radionice koje je osmislila autorica knjige pod nazivom „Čarolarije našeg grada“ koje se temelje na pričama iz spomenute knjige. Istaknuli su da radionice imaju za cilj poticanje kreativnosti kod djece, upoznavanje s poviješću dugoselskog kraja i edukativnog su karaktera jer sudionici uče o tehnikama i primjenjuju naučeno znanje u provedbi svake radionice. Radionice koje su osmišljene nazvane su Slikarije, Pričarije, Sportarije, Glazbarije, Pokusarije, STEMarije ovisno već o vrsti izražaja i aktivnostima koje se primjenjuju u svakoj od njih. Do sada su također na temelju priča obilježili i „Godinu čitanja“ na način da su snimili dva videa u kojem su čitali različiti uzrasti želeći na taj način potaknuti na čitanje i podsjetiti da je čitanje zabavno. Od ostalih aktivnosti najavili su uređenje kuhinje u svom odmaralištu u Velom Lošinju koje je nužno za nastavak rada odmarališta. Novoizabrana predsjednica Suzana Kralj Šantić je istaknula da se kuhinja mora  urediti u skladu s HACCP standardima te da će tijekom srpnja sve njihove aktivnosti biti usmjerene na uređenje kuhinje, ali i ostalih dijelova odmarališta u onoj mjeri koliko će im financije to omogućiti. Pozvala je sve da pomognu u uređenju bilo novčanim donacijama, donacijama u materijalu ili svojim vlastitim angažmanom jer sredstva koja su do sada prikupili nisu dovoljna. Najavila je da će ostale aktivnosti biti usmjerene na promoviranje i predstavljanje udruge građanima Dugog Sela te je u tom smislu planirano uređenje gredice u parku Perivoja grofa Draškovića koja bi za cilj imala podsjetiti na njihovo odmaralište koje je jedno od rijetkih koje je ostalo u vlasništvu udruge i nije prodano ili uništeno, a namijenjeno je prvenstveno djeci, ali i ostalim građanima Dugog Sela. Osim toga planirana je daljnja provedba radionica, čitanje priča, izdavanje drugog dopunjenog izdanja knjige „60 godina odmarališta u Velom Lošinju“ te organiziranje Dana otvorenih vrata Udruge.

Nakon prvog dijela programa promocije koji je obuhvaćao povijesni osvrt na Perivoj grofa Draškovića nekad i sad u interpretaciji učenice 7. razreda OŠ „Ivan Benković“, igrokaz učenika 3. d razreda OŠ Josipa Zorića u kojem je obrađen ulomak iz priče „Čarobni oblak“, klavirske izvedbe pjesme „The hunting song“ učenice 7. razreda OŠ „Ivan Benković“ i izvođenja pjesme autorice knjige koje su pripremile učiteljice OŠ „Ivan Benković“, predsjednica udruge je pozvala sve prisutne, velike i male, da razgledaju izložbu i priključe se radionicama koje su volonteri udruge pripremili za posjetitelje te da odigraju društvenu igru osmišljenu na temelju ranije spomenutih priča. Također je istaknula da će se prikupljati donacije za obnovu kuhinje od prodaje knjige „Ono čarobno oko nas“ i ostalih promotivnih materijala projekta „Čarolarije našeg grada“. Zahvalila se svima na dolasku, pogotovo suradnicima – volonterima na projektu, podršci ustanova s područja Dugog Sela te lokalnih i regionalnih vlasti.

Post a comment

I accept the Privacy Policy