Blog

POZNATI DOBITNICI 54. NAGRADE „GRIGOR VITEZ“

NAJSTARIJE NAGRADE ZA DOMAĆU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU ZA DJECU

Ova godina je puna iznenađenja. Imamo novu generaciju dobitnika Nagrade “Grigor Vitez”! Stručno povjerenstvo i Dječji žiri Nagrade “Grigor Vitez” pomno su pregledali, pročitali i vrednovali 136 knjiga i slikovnica prispjelih na natječaj i odlučili da su Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković, Ivana Šojat i Vendi Vernić ovogodišnji su dobitnici Nagrade „Grigor Vitez“ za dječju književnost i ilustraciju.

Uz redovne nagrade ove godine se dodjeljuje i Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ Titu Bilopavloviću  za bogat književni rad za djecu i mladež.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2020. po izboru Stručnog povjerenstva:

 • Spisateljica Andrijana Grgičević  je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u slikovnici ŠTO SAM SVE NAUČIO DO ŠKOLE (I TO SAM) (Ibis grafika)
 • Spisateljica Elizabeta Končić Trlek  je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za mladež u romanu POŠTA ZA LI (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade)
 • Ilustratorica Hana Vrca je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije  za djecu mlađe dobi u slikovnicama LORD SE VRAĆA KUĆI (Irena Zelena, Knjiga u centru) i MI (NI) SMO SAMI (Alma Pongrašić, Kreativna mreža)
 • Ilustrator  Dominik Vuković je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u autorskoj slikovnici SVJETLANA I SNI O LETU (Mala zvona)

DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2020. po izboru Dječjeg žirija:

 • Spisateljica Ivana Šojat osvojila je nagradu „Ptičica“ za roman ZMAJEVI KOJI NE LETE (Naklada Ljevak)
 • ilustratorica Vendi Vernić osvojila je nagradu „Ptičica“ za ilustracije u knjizi  PRIČE 1,2,3,4 (Eugene Ionesco, Mala zvona)

POHVALA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ za 2020. dodjeljuje se:

 • Nakladničkoj kući Igubuka za kontinuiran i originalan rad u području slikovničke produkcije za najmlađe čitatelje (u slikovnicama: Smijuljica, Mala morska zvijezda, Zimska priča jednog snjegovića i Krila za krokodila)
 • Davoru Paveliću za ilustracije u knjizi Moj tata Indijanac (Mladen Kopjar, Knjigohvat)
 • Branki Hollingsworth Nari za sveukupan doprinos u ilustraciji u 2020. godini
 • Silviji Šesto i Vandi Čizmek za slikovnicu Abeceda nevoljenih (Naklada Semafora)
 • Tomislavu Zagodi za knjige Ivana – Ilustrirana biografija Ivane Brlić-Mažuranić i Škola na rubu pameti  (Opus gradna)

Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:

predsjednica Povjerenstva, Manuela Vladić Maštruko, akademska slikarica i ilustratorica, Marijana Hameršak, viša znanstvena suradnica na Institutu za etnologiju i folkloristiku, Iva Körbler, komparatistica književnosti i likovna kritičarka, Isabella Mauro, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu i Vlado Rajić, književnik.

Odluku o Nagradi „Ptičica“donosi Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 4 članice i jednog člana, djece u dobi 12-14 godina.

Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez” su Knjižnice grada Zagreba i Muzej za umjetnost i obrt.

Ovdje preuzmite službeno Obrazloženje Stručnog povjerenstva Nagrade “Grigor Vitez” za 2020. godinu i Obrazloženje Dječjeg žirija!

Čestitamo svim dobitnicima i pohvaljenima! Hvala vam što stvarate vrhunske knjige i slikovnice za djecu i mlade!

O svečanoj dodjeli Nagrade, više informacija uskoro. Pratite nas!

Post a comment

I accept the Privacy Policy