Blog

APEL ZA UNAPREĐIVANJE SIGURNOSNIH PROTOKOLA I PROCEDURA U PREDŠKOLSKIM ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA U RH

MINISTARSTVU ZNANOSTI I OBRAZOVANJA,
GRADOVIMA, OPĆINAMA, ŽUPANIJAMA – OSNIVAČIMA PREDŠKOLSKIH I OSNOVNOŠKOLSKI USTANOVA
MEDIJIMA

Potaknuti tragičnom i nesretnom smrću petogodišnjeg dječaka iz Knina, u ime Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske, najveće i najstarije organizacija za djecu u Hrvatskoj, izražavamo duboko žaljenje i suosjećanje s obitelji dječaka, te dijelimo potresenost cjelokupne javnosti.

Naša vizija kako svijet i svako mjesto u Hrvatskoj učiniti boljim, ljepšim i sigurnijim mjestom za život svakog djeteta, ugrađena je u sve naše programe za promicanje prava djeteta, pri čemu uvijek glasno i jasno apeliramo na sve odrasle i sve koji skrbe za djecu, kao i na nacionalnu i lokalne zajednice diljem Hrvatske da je dobrobit djeteta jedna od najvažnijih društvenih vrijednosti te naša zajednička odgovornost.

U uvjerenju da se ovakvi stravični i nesretni slučajevi više nikada neće dogoditi te da društvo i zajednica može na njih utjecati, upućujemo apel svim nadležnim institucijama za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje djece, kao i jedinicama lokalne i regionalne samouprave (gradovima, općinama i županijama), osnivačima predškolskih i osnovnoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj da što prije unaprijede već postojeće sigurnosne protokole i procedure u predškolskim i osnovnoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama vezane uz dovođenje/odvođenje djeteta odnosno dolazak i odlazak djece.

Istraživanjem sigurnosnih protokola vrtića te uvriježenih praksa u RH, postoji prostor za unapređenjem upravo dijela sigurnosnih protokola vezanih za dovođenje djece, ali i odvođenje djece. Stoga  naš apel ide u smjeru da se ti dijelovi protokola reguliraju kroz jače i jasnije obveze roditelja/staratelja djeteta i ustanove prilikom dovođenja djeteta odnosno njegova izostanka, i to na način da, ne samo u slučaju zarazne bolesti i općenito bolesti, već i prilikom svakog drugog opravdanog izostanka djeteta, roditelj/staratelj je obavezan unutar dogovorenog roka javiti da dijete taj dan neće doći u vrtić.  Ukoliko to roditelj ne učini, ustanova je obvezna unutar dogovorenog roka kontaktirati roditelja/staratelja te se informirati o razlogu ne dolaska djeteta. Važno je da u protokolima bude precizirano koje osobe se u ustanovi obavještavaju o nedolasku djeteta u vrtić/jaslice (matični odgojitelji u skupini, voditeljica objekta, zdravstvena voditeljica i ravnatelj) i do kojeg dogovorenog vremena to trebaju uraditi. Na osnovi sigurnosnih protokola značajno je i u ugovorima za roditelje regulirati obveze roditelja prema ustanovi.

Smatramo da sve ustanove, koje to još nemaju tako regulirano, pod obavezno unaprijede već svoje postojeće protokole, jer nažalost, upravo ovakvi i slični tragični slučajevi stradavanja djece u Hrvatskoj i svijetu, pokazuju  koliko je to važan preventivni mehanizam svih dionika u zajednici za dječju sigurnost.

 Savez društava “Naša  djeca” Hrvatske

prof. dr. sc. Aida Salihagić-Kadić, predsjednica

Post a comment

I accept the Privacy Policy