Blog

PETA OBLJETNICA PROJEKTA „NEKA ODRASTANJE BUDE DJEČJA IGRA“

Zagreb, 05. listopada 2018. – Jubilarna peta godina održavanja projekta društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” koju tvrtka Beiersdorf Hrvatska uspješno provodi u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca“ Hrvatske započinje danas, a uključuje razne programe koji će se  provoditi diljem Hrvatske do sredine prosinca 2018. godine.

Tema ovogodišnjeg projekta, čiji je ambasador poznati glumac Zijah Sokolović, pod nazivom BAJKAONICA ZA PET je pripovijedanje i nadovezuje se na prošlogodišnju, a obogaćena je s još više aktivnosti namijenjenih djeci kako bi se razvijala i učila o svijetu oko sebe.

Projekt BAJKAONICA ZA PET podržavaju i brojna poznata lica iz javnog života poput Doris Pinčić Rogoznice, Ide Prester, Mirne Medaković Stepinac i Luke Bulića, prepoznajući koliko je važno pričati priče djeci od malih nogu kako bi usvajala ključne poruke o životu i svijetu oko sebe, učila te formirala mišljenja.

Kako bismo promovirali važnost pripovijedanja kao aktivnost koja djecu potiče na razmišljanje i razvija njihove socijalno-kognitivne vještine, tvrtka Beiersdorf Hrvatska ovogodišnjom donacijom partneru projekta Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatska u iznosu od 150.000,00 kuna omogućila je raznovrsne programe, opremanje prostora i edukaciju 34 volontera iz čak 21 Društava „Naša djeca“ za pripovjedački program „Bajkaonica“.

Volonteri su u sklopu edukacije usvojili nova znanja i vještine o pripovijedanju što im je omogućilo da u daljnjem radu s djecom mogu provoditi kvalitetnije programe, a šest novih Društava dobila su opremu za provođenje aktivnosti BAJKAONICA ZA PET.

Počevši s 05. listopadom 2018. godine pokreće se i kreativni natječaj na NIVEA stranici https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica. Na natječaju je predstavljena 21 priča nastala na radionicama Bajkaonica u Društvima „Naša djeca“ koje su održali volonteri s djecom nakon provedene edukacije. Zadatak svakog Društva bio je osmisliti novu, slobodnu interpretaciju poznate bajke H. C. Andersena „Ružno pače“, odnosno osmisliti svoju verziju zadanog djela tako da se ne mijenja ono najbitnije – pouka priče.

Svojim glasovima potrošači će u razdoblju od 05. do 26. listopada odlučiti kojih pet novih interpretacija bajke su najbolje, a potom će zaključno s 30. listopadom 2018. godine stručni žiri sastavljen od tri člana – Magdalene Mlinar Blaić, predstavnice tvrtke Beiersdorf Hrvatska, Ksenije Rožman, stručne suradnice Saveza društva „Naša djeca“ Hrvatske i neovisne stručnjakinje prof. Velimire Velički s Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu odabrati pobjedničku priču BAJKAONICE ZA PET.

Tijekom mjeseca studenog projekt će se nastaviti kroz NIVEA mjesec pripovijedanja u kojem će se održati Bajkaonice u osnovnim školama, knjižnicama i bolnicama diljem Hrvatske.

U pet osnovnih škola djeci od 01. do 04. razreda pobjedničku priču izvest će ambasador projekta, glumac Zijah Sokolović, u sklopu radionica Bajkaonica kako bismo važnost pripovijedanja dodatno približili djeci.

Dugoročni značaj ove društveno odgovorne inicijative vidljiv je i u procesu verifikacije programa pripovijedanja koji je iniciran u sklopu prošlogodišnjeg održavanja projekta kod Agencije za odgoj i obrazovanje.

Po završetku verifikacije omogućit će se djeci školske dobi, učenicima od 01. do 04. razreda osnovnih škola u cijeloj Hrvatskoj dugoročna prisutnost i daljnji razvoj projekta Bajkaonica kroz financijsku podršku resornih ministarstava.

Time će se zaokružiti inicijalna ideja projekta, odnosno podrška koju NIVEA pruža obiteljima na području Hrvatske, pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala, što je cilj ove globalne inicijative tvrtke Beiersdorf.

O projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”

NIVEA je 2014. pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske. Projekt je dio globalne inicijative “NIVEA – stalo nam je do obitelji” kojom NIVEA pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala. U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava „Naša djeca“ te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima.

Godine 2015., u drugoj godini provedbe projekta, educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina. Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

U trećoj godini održavanja  projekta 2016. godine edukaciju je prošlo 43 volontera kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra “Čiri-Biri-Bajka” nastala u sklopu projekta.

Godine 2017. projekt je obilježila tema pripovijedanje, a kroz ukupno 106 održanih radionica Bajkaonice sudjelovalo je čak 2.154 djece diljem Hrvatske. Za pripremu radionica organizirana je edukacija za 26 volontera iz 15 Društava „Naša djeca“ koji su zajedno s djecom stvarali nove priče. Na kreativnom natječaju potrošači su izabrali najbolju priču “Leopard i dječak“ Društva „Naša djeca“ Zabok, a NIVEA je prema predlošku izradila prekrasnu slikovnicu s ilustracijama Ivane Guljašević Kuman te audiovizualnim zapisom priče koju je ispričao Zijah Sokolović.

O Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske

Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske je nevladina i neprofitna udruga građana koja od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć osnovnim Društvima „Naša djeca“ (DND) koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj trenutno djeluje 95 Društava „Naša djeca“ koja rade na promociji i zagovaranju za dječja prava, provode raznovrsne i besplatne aktivnosti s djecom i za djecu te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece.

Više o projektu “Neka odrastanje bude dječja igra” saznajte na:

https://www.nivea.hr/nivea-noviteti/bajkaonica

Facebook – www.facebook.com/NIVEAHrvatska

IG NIVEA Hrvatska –  https://www.instagram.com/nivea_hr/?hl=hr