Blog

U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI OTKRIVENA PLOČA ŽUPANIJA – PRIJATELJ DJECE

U četvrtak, 4. listopada 2018. na pročelju Krapinsko-zagorske županije svečano je otkrivena ploča „Županija – prijatelj djece“. Svečanosti otkrivanja ploče prisustvovalo je petstotinjak djece, dječji načelnici i gradonačelnici, njihovi ravnatelji, učitelji i nastavnici, kao i predstavnici lokalne i regionalne samouprave s područja županije.

U ime Hrvatske zajednice županije prisutne je pozdravila voditeljica Radne skupine za obrazovanje i kulturu Vesna Šerepac.

„Čestitam vam na statusu Županija – prijatelja djece, na svim projektima koje radite za naše najmlađe te sam sigurna da će vaš primjer biti dobra vodilja županijama koje taj status tek trebaju steći. Dolazim iz županije koja je prva potpisala sporazum sa Savezom društava Naša djeca i radimo puno kako bi uskoro bili i u kandidaturi za ovaj vrijedan status. Ono što Hrvatska zajednica radi, ne samo sa Savezom DND, nego i sa svim resornim državnim tijelima, je skretanje pozornosti da prava djece moraju biti na prvom mjestu ne samo kao mrtvo slovo na papiru nego kao nešto što maksimalno nastojimo pratiti i podržavati.“, istaknula je.

Župan Krapinsko-zagorske županije je uoči otkrivanja ploče rekao:

„Kad smo krenuli u sam projekt, rekao sam da ćemo s velikim ponosom staviti ovu ploču. Svi u županiji, od općina, gradova, društava Naša djeca te škola, puno radimo za dobrobit djece. Znao sam da ćemo biti prvi ili među prvima koji će dobiti taj status. 127, 3 milijuna kuna vrijednosti ili 85% projekata koji se rade, vezano je uz djecu, maksimalno ulaganje u poboljšanje uvjeta za rad škola, centar kompetentnosti koji će se graditi u Zaboku i još puno projekata za koje smo povukli sredstva iz Europskih fondova“.

Za dobivanje statusa „Županija – prijatelj djece“ zaslužna je i potpredsjednica Saveza DND Hrvatske Sonja Borovčak kojoj je župan Kolar uručio zahvalnicu za dugogodišnji rad usmjeren dobrobiti djece.

„Osjećam se jako emotivno, to je ispunjenje jedne moje životne želje. Sretna sam zbog svega ovoga, ne zbog nas odraslih, nego zbog ove djece koja su ovdje. Nismo gotovi s poslom, treba i dalje činiti sve za djecu, da zaista jednog dana ostanu kod nas, da žive i rade u našoj županiji i da staraju bolje uvjete i za buduće generacije. Najvažnije je da djeca budu važan dio zajednice, da ih pitamo u kakvoj lokalnoj zajednici žele živjeti, da im stvorimo jednake uvjete za školovanje i život. Sve je u poruci “ljubav djeci prije svega”. Krapinsko-zagorska županija, prema mišljenju povjerenstva, je županija koja razmišlja o svemu tome.“, zaključila je.

Da podsjetimo, u sklopu svečanosti obilježavanja 15 godina rada i postojanja Hrvatske zajednice županija Krapinsko-zagorskoj i Primorsko-goranskoj županiji uručene  makete i priznanja kao „Županijama – prijateljicama djece“.  Ovo su prve dvije županije koje su ispunile opće zahtjeve i formalne uvjete za stjecanje tog počasnog, ali i obvezujućeg statusa. Ispunjavanje navedenih uvjeta proizlazi iz dugogodišnjeg aktivnog rada i zalaganja za poboljšanje kvalitete odrastanja djece u ovim županijama kao i iz činjenice da je najmanje 50 posto gradova i općina uključeno u akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece“, a da najmanje 1/3 uključenih ima status grada/općine – prijatelja djece.

Izvor: Hrvatska zajednica županija.